Puerto de la Cruz 2017
Rekreationsresa med TUI flyg och buss. 10 - 17 dec.
Bilen till Sturup. Boeing 737 till Tenerife Sud. Anknytningsbuss till Puerto de la Cruz.

Klicka på bilderna för att starta bildspel i större format (gäller dator).

Mobilen larmade 04.00. Det var bara att masa sig upp och ta bilen till Malmö Airport i Sturup. Besvärligt snöglopp på slutet. Vi parkerade på 4 B - långtid och sedan blev det frukost efter bagagedrop och säkerhetskontroll.

Boarding 7.30 för flight 503. Vi hade sätena 19 E och F. Liftoff 8.15 efter avisning. Landning 13.38. Lång väntan vid band A3. Det tog 1 tim och 15 min innan vi satt i Tui-bussen.

Vi var framme vid hotell Valle Mar 16.40. Det blev något strul med programmeringen av låskorten till rum 328, så jag fick åka ner till receptionen och programmera om dem.

Därefter uppackning och sedan åkte vi upp till poolbaren på 6:e våningen. Maggie fikade med kaffe och kaka, medan jag tog en öl. Vädret var härligt, men det blev snabbt svalare och vi tog oss ner till hotellrummet och slaggade en stund.

Efter att ha irrat rundor för att hitta en restaurang som jag sett på Trip Advisor, knallade vi ner på Venezuela och hamnade på restaurangen Casa Pablo, där vi åt chateubriand med pommes frites, svamp och grönsaker. Rött vin att dricka som var lite tunt. Överraskande gott ändå måste vi tillstå.

Så gick vi runt hörnet och tog en kopp kaffe på Cafe du Paris medan vi kollade dansparen och lyssnade på livemusiken. Avslutning med Nobelfesten på plattan.

Jag tog fel på tiden och gick upp redan 7.30 och duschade, vilket Maggie var snabb att påtala. Frukostbuffén var god och hade allt man kunde önska. Solbadande på takterrassen till halv tre.

Därefter srosande på strandpromenaden där vi satte oss på Café Rancho Grande och fikade. Sedan letade vi reda på restaurang Mediterranea där vi bokade bord till 18.30.

Kvart över sex, efter Nyheterna på TV4-play, så gick vi i sakta mak tillbaka till Mediterranea. Vi togs emot med öppna armar och var första gäster för kvällen. Vi bestllällde entrecoute och varsitt glas rött vin. Restaurangen är väldigt liten och möblemanget rustikt, men maten var mycket god. Vi avslutade med varsin espresso. Väldigt prisvärt!

Vi knallade hem i regnet och jag var glad åt min regnjacka och Maggie åt sitt paraply.

Utanför vårt hotell stannade vi till och noterade att Natalia Cordero satt och väntade på regnuppehåll, så att hon kunde börja sitt uppträde.

Jag skrev omdömen med plattan om de två restauranger, som vi dittills hade besökt, på Tripadviser och surfade runt en del på nätet. Måndagsavslut med läsning i boken "1968" av Jan Guillou.


Under frukosten sneglade vi ut över Martianez-bassängerna på de stora havsvågorna utanför dem. Vi undrade över hur vädret skulle bli. Maggie åkte upp till takterrassen för att markera två solstolar, men det började regna när jag steg ur hissen lite senare. Vi avvaktade läget och tog sedan en lång promenad.

När vi kom tillbaka vid ett par timmar senare gjorde vi ett nytt försök på terrassen. Jag hann läsa lite, men strax efter ett så började det att regna igen och vi gick in i poolbaren och beställde varsin macka med kaffe och öl.

Efter en liten återhämtning på rummet åkte vi ner till foajén och satte oss att spela vändåtta i en av soffgrupperna. Efter ett par omgångar gick vi ut när solen visade sig, men fick retirera när regnet kom på nytt. Vid 16.30 gav vi upp ovh åkte upp på rummet för lite läsning. TV4 nyheterna och därefter gick vi bort till restaurang Rustico och åt middag. Vi beställde hälleflundra, men fick torsk. Dåligt!

Därefter släntrade vi hemåt och hamnade på Café du Paris. Varsin kaffe och whisky till mig. Vi satt bra i förhållande till dans och musik. Tillbaka på rummet så att vi kunde se nyheter, sport och vädret på plattan.


Puerto Street Art

Det var väldig rush då vi kom ner i frukostmatsalen, men efter en halvtimme lugnade det ner sig och vid 10 var det stilla. Vi satsade på en promenad västerut och fick strax efter hamnen, i området där de gamla sjöfararna bodde, se flera stora väggmålningar som väckte vårt intresse och jag fotograferade.

"La Ranilla" heter stadsdelen som utsmyckats med 17 väggmålningar som utmärkts på en karta i korsningen av Mequinez och Perez Zamora. De flesta färdigställdes under 2014.

Efter lite shopping och ett besök på Cafeteria Dinamico på Plaza del Charco, släntrade vi hem till hotellet och satsade på takterrassen.

Där blev vi bara kvar någon timme eftersom det började att regna. Det fick bli läsning på balkongen istället. Men så tyckte vi att det sprack upp och vi åkte upp igen, bara för att efter några minuter retirera från regnet in i baren där vi tog kaffe och varsin bakelse, medan vi läste våra böcker eller löste korsord. Det blev en sista runda ut på terrassen innan vi gav upp.

Middagen intogs på hotellets restaurang. En magnifik buffé, som det tog oss dryga timmen att äta oss igenom. Rött vin därtill och vatten. Mycket närande och gott!

Luciafirande på plattan och därefter Jills veranda med Ana Diaz.

Detta videoklipp visar tillkomsten av väggmålningarna.

Utställning av Betlehem modeller (Belénes)

Vi gjorde också ett besök i "La casa Ventoso" tidigare "Colegio de los Augostinos" vid Plaza Concejil på Iriarte. Här hade man iordningställt en utställning av "Belenes", det vill säga Betlehemsmiljöer med krubbor och det hela kring Jesu födelse. Ett imponerande hantverk, som tydligen vissa familjer årligen bygger på och förfinar.


Vi gick upp lite tidigare och undvek därför den värsta rushen i frukostmatsalen. Därefter ombyte och läge vid poolen mellan kl. 10 och 14. Vi njöt av solen tills den gick imoln och det blev tidningsläsning på balkongen istället.

Därefter promenad västerut och ett litet fotouppdrag på höghuset som vi sett från vårt hotell.

Vi vände borta vid El Peñón, dit vi tänkte återvända på kvällen för middag på Meson Los Gemelos.

På återvägen sökte vi efter julklappar till barnbarnen. Vi satte oss på en bänk vid hamnen och spanade en stund.

Vi promenerade således bort till Meson Los Gemelos efter TV4 Nyheterna på plattan. Väl där vi fick köa c:a 20 min. för att få ett bord. Vi beställde fläskfilé med lök och pommes frites samt ett gott Rioja vin till det. Allt smakade väldigt bra i den härliga miljön.

Därefter promenad till restaurang Regulo där vi bokade bord till kl. 19 på lördagen. Så strosade vi hem till Vallemar och slog oss ner på utecafeet. Beställde varsin kopp kaffe och inväntade Natalia Cordero.

Natalia Cordero, sångstjärnan från Santa Cruz.

Vilken artist! Hon underhöll oss med sin show dryga halvtimmen och sedan var det dans. Natalia skötte musikmaskinen och sjöng därtill.


Efter den goda frukostbuffén ålte Maggie upp och markerade ett par solstolar. Jag tog det lite lugnare och gratulerade bl.a. Sara på födelsedagen.

Sedan häckade vi vid poolen med läsning och korsordslösning.

Vid ettiden bröt jag upp och förberedde mig för en längre promenad.

Först tog jag mig upp för Venezuela och Avenida Famillia de Betancourt y Molina för att avvika upp till Jardin Orquideas via en smal och brant passage med många trappsteg.

Jag övervägde att besöka parken, men fortsatte västerut på Otra. de El Botanico och Calle de las Cabezas, innan jag tog av i korsningen med Canino, så att jag kom ner på Avda. Melchor Luz. Där kollade jag läget för hotellet Apt. Florida, som vi bodde på vid ett tidigare besök.

Återvägen gick längs Luis Lavaggi, Esplanada del Muelle, Muelle Pesquero, Plaza de Europa och Playa San Telmo till vårt hotell.

Rundan blev 5,3 km lång och den kändes i benen. Jag åkte upp på takterrassen och tog en öl i poolbaren med Maggie. Därefter lämnade vi handdukarna till livräddaren och åkte ner till 328 för tidningsläsning och lite skrivande på plattan på balkongen.

På kvällen gick vi den korta sträckan till den italienska restaurangen Baricentro vid Plaza Reyes Catolicos och åt en mycket god måltid. En något smal otillgänglig trappa till ovanvåningen satte ner betyget som annars blivit en femma. Det kändes bra att kunna kommunicera lite på italienska.

En promenad var påkallad efter detta. Den företogs till Plaza del Charco där vi vände och strosade hemåt. Vi satte oss en stund uppe vid Plaza San Telmo och spanade på folket som släntrade förbi i den svaga kvällsbrisen. Många var finklädda, kanske för att det var fredag?

Dansen pågick till skönsjungande Diaz på Bangosol vid vårt hotell och vi stannade till och lyssnade en stund.


Det rådde lugn i frukostmatsalen eftersom vi var lite tidigare än vanligt. Därefter var det solstolarna på poolterrassen som intogs. Vi tillbringade 4 timmar där med att läsa och lösa korsord tills solen gick i moln och vi bestämde oss för att ta en promenad istället.

Först blev det dock kaffe och öl på Cafe Royal uppe vid korsningen till La Hoya. Den följde vi sedan ner till Plaza del Charco, innan vi vände.

Det blev lite julklapps-shopping på återvägen. Sedan var det siestadags på balkongen med läsning. Vi började att packa resväskorna så smått.

Vid 18.30 åkte vi ner och gjorde oss skuldfria i receptionen. Så släntrade vi i sakta mak bort till restsurang Regulo, där vi hade bokat bord.

Jag åt grönsakssoppa och biffmedaljonger, medan Maggie tog hälleflundran. Vinet hette Arautava och var mycket gott. Friskt med en härlig färg från ön. Det regnade då vi promenerade hemåt.

Avslutningsvis gick vi förbi vår entré och tog varsin espresso på café de Paris och lyssnade på den evigt spelande och sjungande mannen med slipsen och honungsrösten vid synten. Naturligtvis var dansparet som tror de är världsbäst där och svassade. Annars var det påfallande många som denna kväll tog sig djupare in i lokalerna till nattcaféet. Trots regnet var många ute och luftade sig i lördagskvällen.

När vi återvände till hotellentren, stod där en flock yngre kvinnor, som tydligen skulle upp till våning 5. Vi fick några med oss i hissen som hela tiden pratade om sitt utseende och sina kläder.

Vi packade väskorna innan frukosten. Utcheckning och promenad den korta sträckan till Plaza Reyes Católicos. En stunds väntan på TUI bussen utanför Mc Donalds. Efter några rundor för att plocka upp resande från fler hotell, rullade vi mot flygplatsen Tenerife Sur.

Bagagedrop och säkerhetskontroll i vanlig ordning. Lite väntan på boarding vid gate 2 kl. 13:15. Snart satt vi på våra platser på styrbords sida efter att ha stuvat undan våra förbeställda spritflaskor på bagagehyllan. Vi imponerades av TUIs servicevänliga och trevliga personal under flygningen.

Vi landade 20:15 (CET), hämtade ut våra väskor, betalade parkeringsavgiften och traskade bort till parkeringen där bilen stod. Det var bara att plocka fram isskraporna efter lite jobb med att få upp dörrarna, starta motorn och försöka få upp värmen.

Allt gick smidigt på hemvägen med relativt fina vägar och vi kunde kliva in i lägenheten vid halvelva.