Skottland 2008
Läs mer om resan här

Fritt efter Taubes "Balladen om Gustav Blom från Borås"

Ett tack vi vill framföra till Johan och Christin'
för trygg o ordnad resa med god mat o öl och vin.

Till vänster fick vi köra i Skottlands vackra land
men chaffisen han styrde där med van och säker hand.

Av guiden fick vi höra om intressanta ting
som fordom präglat levernet hos klanfolk runt omkring.

Hotellen var rätt sköna om dock ibland med hiss
som trångt och vingligt lyfte oss till rum med ljudkuliss.

Men nöjda nu vi skönja ett slut på denna tur
som Scandorama ta'tt oss på i väder som va'tt dur.

Och vi är ganska sköra till både kropp och själ
av morgnar som bli'tt tidiga men vi mår andå väl.

Själv vill jag dock beröra en stämning som va'tt god
i disciplinförenad grupp som tog allt med bästa mod.

Trots väntans tunnelröra har allt gått riktigt bra
så vi överlämnar några slantar med ett fyrfaldigt hurra!

© PeO Jansson 2008-09-26

Söndag 14 sept    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 1, Ängelholm-Malmö-Grefrath, ca 86 mil. Det var en kylig morgon att vänta på anslutningsbussen vid Mc Donalds. Jag hade varit uppe tidigt och hämtade Maggie kvart i sex. Inte förrän 06:25 rullade den försenade Scandoramabussen ut på E6:an söderut.

Efter en liten upphämtning av fler resenärer på Knutpunkten i Helsingborg, anlände vi till Öresundsterminalen på Toftanäs/Malmö ca halvåtta. Vi gick in i hallen och tog en kopp kaffe. Träffade Anne-Marie och Sven där, som också skulle med till Skottland. Strax efter åtta avgick vår buss med Johan vid ratten och Christina vid mikrofonen. Vi åkte över Öresundsbron till Danmark och vidare till färjeläget i Rödby.

Det blev Scandlines ”Prinsesse Benedikte” till Puttgarden. Jag och Maggie fikade med kaffe och mackor som vi hade med hemifrån, för att slippa köerna. Jag köpte en Gammel Dansk för €10.60 och vi tog oss varsin hutt. Senare köpte jag också en Jameson whisky för €18.66 att ha som färdkost. Vi var framme tio över elva och fortsatte söderut genom Tyskland.

12:50 Bröt vi upp från lunchstället strax söder om Neustadt. Jag åt pannbiff med kokt potatis och grönsaker. Öl att dricka därtill. 15:45 Stannade vi på rastplatsen Wildeshausen för toabesök och en liten Mariestadare. Efter 45 min. var vi åter på väg. Strax efter sex blev det en ny paus för att sträcka på benen och ”pudra näsan”.

20:15 checkade vi in på hotell Grefrather Hof och vi fick middag på direkten. Det var en god buffé med mycket att välja på. Vi satt med A-M och Sven. Redan vid halvtiosnåret var vi tillbaka på rummet och det var skönt att sträcka ut sig efter nästan 14 timmar i bussätena.


Söndag 14    Måndag 15 sept    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 2, Grefrath-London, ca 52 mil. 05:30 Väckning. Frukost och packning. Fem i sju rullade bussen igen. Flyttade tre platser bakåt. Under färden mot Antwerpen frågade jag Christina om alla majsfält vi fick se i Tyskland, Holland och Belgien. Det var mestadels fodermajs till djuren som odlades, sa hon, men jag undrade om det var hela sanningen. Bestämde mig för att ta reda på detta bättre. 09:40-10:28 Hade vi toa- och fikapaus utanför Gent i Merelbeke, där jag fotograferade A-M och Sven med bussen i bakgrunden.

12:05 Var vi framme i Calais och kvart över var passkontrollen klar. Vi fick besked om att nästa färja inte gick förrän kl. 14, så vi strosade runt på färjeläge 5 och jag tog några bilder samt filmade lite.

Köpte en Jägermeister och en knäckemacka av Johan och pratade lite med honom. Överfarten tog en och en halvtimme med P&O Ferries ”Pride of Dover”. Vi passade på att luncha på Cumberland korv med potatismos och grönsaker för £10.94. Ingen höjdare precis. Jag fick spel på personalen och kallade obetänksamt en av dem för idiot, när det egentligen var deras serveringssystem som det var fel på. På kvittot gick att läsa: ”We pride ourselves on the quality of our food, drink and hospitality and we trust you will enjoy your purchase. If you have any comments, good or bad, please bring them to the attention of a member of staff,” vilket alltså redan var gjort! Jag tog några bilder på Dovers vita kalkstensklippor.

Det var dags att ställa tillbaka klockorna en (1) timme! Fortsatta klockslag enligt GMT alltså.

15:30 fortsatte färden mot London, där vi var framme 17:30 på Bedford Ave. och lastade av utanför St. Giles Hotel. Jag och Maggie följde inte med på utflykten ”London by night”, utan tog oss på egen hand via Oxford St. och Dean St. till Soho, där vi åt på en fin kinarestaurang som hette ”Golden Pagoda”. Det var flera olika små rätter, bl.a. riskakor och anka med ris. Kostade £48.44 för oss båda inklusive vin.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16 sept    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 3, London-York, ca 34 mil 06:30 Väckning. Frukost och packning samt avfärd prick kl. åtta från St. Giles.

10:10 – 10.46 Paus innan York med toabesök och kaffe på ”Eat In, Leicester Forest East” för £4.28. Den sura Isobel tog betalt. Riktigt fräscht ställe annars!

13:15 Ankomst till York. Maggie och jag gick över Ouse-bron och lunchade i en kyrka som inretts till restaurang. ”Spurriergate Centre, St. Michael’s Church” hette den och jag åt en bakad potatis med tonfiskfyllning och drack vatten för £7.64.

Därefter stadsvandrade vi på egen hand. Jag gick upp för alla trapporna till ”Clifford’s Tower”. Entrén gick på £3, men det var det värt. Jag fick många fina bilder uppifrån krönet.

Vi gick tillbaka längs åpromenaden till Foss River mot Mary’s Square. Vi besökte en Pub på Coppergate och drack varsin öl. Jag provade Smooth och den var riktigt god. När klockan närmade sig fyra, anslöt vi oss till det övriga sällskapet utanför ”Jorvik Viking Centre”.

Vi gick in på museet och fick vara med om en fantastisk resa i upphängda vagnar genom York på vikingatiden. Jag och Maggie hade Birgitta B med i vår vagn. Filmade en del.

17:00 Gick vi sedan stadsrundtur med vår guide Christina. Vi fascinerades av alla tavlor som var upphängda lite varstans i stan, på väggar och murar. Det visade sig vara kopior av dyrgriparna på National Gallery i London. Imponerande var att de fick vara i fred för klottrare och andra marodörer.

Vi gick förbi ”Merchant Adventurer’s Hall” från 1300-talet och förvånades över hur välbevarat huset var. Det används fortfarande tydligen. På Stonegate, som fått sitt namn för att sten till katedralen forslades där, satt en liten röd figur uppe på väggen. Det var tryckardjävulen som såg till att det blev fel ibland hos sättarna.

Vi gick till ”The Minster”. En katedral som började byggas 1220 och stod klar först 1470.

Så checkade vi in på ”Ramada Encore York” och fick en stund för oss själva innan middagen kl.20:00. Vi satt med A-M och Sven samt med Marianne och Rigmor. Gliringarna haglade över bordet i god stil och vi blev bekanta med varandra.

21:15 besökte Maggie och jag en Pub i en kyrka alldeles bredvid hotellet. Den var otroligt fint inredd! Halvelva önskade vi varandra god natt.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17 sept    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 4, York - Edinburgh, ca 33 mil 06:30 Väckning, frukost sju, avfärd från York fem i åtta. 09:40 Ankomst till Durham City. Mulet, nästan regn. Vi traskade via Market Place upp för en ganska brant backe till den normandiska katedralen, som var fantastiskt fin. Den började byggas år 1093. På baksidan fanns ett munkkloster och mycket annat.

Promenaden dit och tillbaka var välgörande. Några tog dock bussen till parkeringsplatsen i norr intill ”River Wear”. Maggie och jag hann med en runda i en av de många varuhallarna vid ”The Market Place” innan det var dags att återsamlas vid Scandoramabussen för fika.

11:03 Lämnade vi ett Durham som nästan var lika fint som York. En kvart senare passerade vi stålängeln vid infarten till Newcastle. Den 20m höga statyn hade fula ”flygplansvingar” med ett spann på 54m. Usch!

11:55 var vi framme vid den mur som romarna lät uppföra som gräns mot det förskräckliga rövarfolket i Skottland. Den kallas ”Hadrian’s Wall” efter dåtidens kejsare och byggdes mellan åren 118 och 123. Den sträckte sig från Newcastle till Carlisle och var ca 12 mil lång. Vi var flera som tog oss in i fårhagen för att fotografera, men bara jag som halkade i leran och smutsade ner både jeans och jacka. Shit!

13:05 till 13:13 gjorde vi ett kort stopp vid den riktiga gränsen till Skottland strax innan Carter Bar. Där satt en gubbe i en bil och väntade på oss. Han kom ut i full tartanmundering och började spela på sin säckpipa vid gränsstenen. Mycket stilfullt!

13:30 till 14:25 hade vi lunchpaus i Jedburgh. Christina fick hjälp av damerna att duka fram en mycket god picknick intill ån vid parkeringsplatsen.

16:05 var vi framme i Edinburgh och lastade av framför ”Royal British Hotel” på Princess St. Jag och Maggie tog en promenad efter att vi kånkat upp väskorna på rummet via den trånga hallen till hissen vid sidan av den långa trappan till receptionen. Vi gick längs Princess västerut och fönstershoppade lite. Jag var inne hos en optiker för att få reparerat mina glasögon, men butiken var alldeles nyöppnad och hade inget material ännu. Vi passerade ”Scott Monument” och tog oss tillbaka via Rose St.

18:45 åt vi middag på hotellet. Efter lammkotletterna med både kokt och friterad potatis, broccoli och morötter, tog jag, Maggie, Rigmor och Marianne en promenad till gamla staden i en ganska ljum kväll. Många av de gamla vackra byggnaderna var smakfullt upplysta. Järnvägsstationen var inte lika vacker och allt för dominerande i stadsbilden med sina många spår och rent otroliga busstrafik. Inte blev det lättare att ta sig fram av alla vägarbeten som var igång. Därefter satte vi oss i hotellets bar och spelade vändåtta. Det var mycket trevligt. Vi törnade in vid elvatiden.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18 sept    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 5, Edinburgh - Grantown on Spey, ca 18 mil 07:30 Väckning och frukost åtta. 09:00 Stadsrundtur med bussen via North Bridge till gamla staden och efter en hel del kringelkrokar hamnade vi uppe vid ”Edinburgh Castle”.

Fästningen påminde en hel del om Varbergs fästning och Kalmar slott. Vi gick först runt med guiden Christina, innan Maggie och jag besökte ”Saint Margaret’s Chapel” och militärmuséet. Vi var också inne klanernas riddarsal och i huvudbyggnadens museum, där kronjuvelerna förvarades, efter att ha varit försvunna till 1818.

Det blåste lite uppe på fästningen, men annars var det skönt att sitta ute med ’elvakaffet’ som vi köpte på ”Red Coat Café” för £5.10 Utsikten över bergen och fjorden ”Firth of Forth” var magnifik!

Vi fick syn på ett inspelningsteam, förmodligen från någon TV-kanal, som höll på att intervjua en idrottsman om någonting. Vem det var, återstår att ta reda på. Guiderna undrade också.

11:39 rullade vi ut från Edinburgh i nordvästlig riktning och fick se blomklockan mitt emot ”Royal Scottish Academy” vid The Mound.

Vi vek av rätt norrut över ”Forthbridge” och kunde dokumentera den parallella järnvägsbron från 1860-talet.

13:20 Stannade vi i den lilla staden Pitlochry vid floden Tay. Vi gav oss ut i regnet och jag hittade snart en butik med fritids- och sportkläder, ”Outdoor Clearance Pitlochry”. Där köpte jag en vind- och regntät jacka för £24.99. Sedan knallade vi vidare nedför huvudgatan och lunchade på ”Victoria’s Restuarant” för £16.50.

15:12 lämnade vi Pitlochry och jag kunde stuva undan min skitiga gula jacka i en plastpåse på bagagehyllan. Vi kom fram till Grantown on Spey 16:35 och kunde checka in på hotell ”Craiglynne”.

Här skulle vi bo i tre nätter. Vi fick ett bra rum på andra våningen med egen väg ut och genväg genom matsalen till bar och lobby/reception. 18:00 fick vi en fyrarätters middag. Jag och Maggie satt med Tor-Björn och Eva från Åbo i Finland. Vi hade det mycket trevligt och fortsatte samvaron över en drink i baren efteråt. Därefter satte kortspelandet igång i lobbyn med Rigmor, Marianne, Sven och Anne-Marie. Det regnade konstant utanför fönstren. Jag och Maggie bröt upp ca 22:15 och nattade oss på rum nr 138.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19 sept    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 6, Grantown on Spey - Loch Ness - Inverness 06:30 Väckning. Dusch och rakning. Frukost kvart över sju vid bordet med Tor-Björn och Eva.

08:30 Utflykt med bussen till Loch Ness. Det blåste friskt och var ganska kyligt, men vi hade bra på oss och satt på övre däck nästan hela turen. Slottsruinen vi fick se heter ”Urquhart Castle”, men Nessie visade sig inte. Däremot ett räddningsteam i en gummibåt, som tog ett varv runt oss i hög fart. När vi kom tillbaka köpte jag en keps i turistshopen för £10, som symboliserade Skottland.

11:00 Rullade vi mot Inverness tillbaka över ”Caledonian Canal”, som förbinder Nordsjön med Atlanten genom en 96,6km lång vattenväg genom sjöarna Loch Dochfour, LochNess, Loch Oich och Loch Lochy. Den öppnades 1822, 17 år försenad och långt över budget. £912 000, en kolossal siffra på den tiden.

Molntäcket sprack upp och vi fick fint väder (som vanligt vid lunchtid). Medan jag väntade på att min grupp skulle få besöka kiltmakaren, tog jag en promenad upp längs gågatan och köpte cigariller och tuggummi hos WHSmith Retail Ltd på High St. 12:30 blev det rundvandring hos kiltmakaren. Vi fick se hur tillverkningen gick till och massor av exempel på tartan-mönster för olika klaner.

13:10 blev det gemensam lunch på en trevlig pub under gatuplanet. Jag åt Haggis med potatis- och rotmos. Maggie strosade på egen hand under tiden. Därefter tog jag en lång promenad bl.a. via gångbron, som svajade betänkligt. Slottet var vackert på sin kulle.

14:30 bröt vi upp från Inverness och färden gick till Culloden där slaget mellan Jakobiterna och de regeringstrogna stod 1746. Det var egentligen inget att se. Mellan två rader av röda och blå flaggor fanns ett stenmonument över de många stupade som vi besökte och fotograferade. Vi gick också in i foajén av det nybyggda museet där, färdigt den 16 april 2008, på årsdagen av slaget. Delvis finansierat med EU-bidrag. När det gäller att få pengar kan tydligen även britterna acceptera EU! Jag borde kanske initiera något liknande angående slaget vid Lund 1660, då Karl XI genom ett misstag lyckades besegra danskarna i en blodig kamp om Skåne. Charles Edward Stuart eller Bonnie Prince Charlie, försökte att återta den skottska tronen men besegrades av hertigen av Cumberland. Han lyckades fly och hålla sig undan hos de högländska klanerna ganska länge innan han fick transport till Frankrike. Slutade sina dagar något nersupen i Rom 1788, 68 år gammal.

16:40 var vi tillbaka på hotellet och fick lite återhämtningstid. Maggie och jag drack kaffe och jag tog mig ”a dram of Jameson”. Tjugo i sju gick vi ner i baren och tog en öl i väntan på middagen kl. 19:00. Jag åt en förrätt på sallad, en varmrätt med lax och dessert på någon sorts ”cake”. Vitt vin därtill. Också denna måltid intogs i sällskap av Åbo-paret.

20:15 Whiskyprovning i matsalen. Var och en fick fyra sorter att utforska och dokumentera. ”Auchentoshan” söder ifrån, ”Glen Garioch” mellan Aberdeen och Huntly, ”Cragganmore” i närheten av Grantown och ”Laphroaig” från högländerna. Jag tyckte bäst om Glen Garioch, men så är jag också nybörjare. Vi skulle försöka ange lukt och smak enligt en erhållen cirkelkarta, vilket var svårt. En trevlig sysselsättning dock som jag delade med bl.a. Percy och Eva från Svenljunga. Vi bekantade oss med varandra lite bättre och samtalet gled in på Örlogsflottan och dess betydelse i forna dagar. Maggie spelade kort under tiden med ’damerna’. 23:20 Natti, natti!


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20 sept    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 7, Grantown - Tomintoul - Glen Livet - Speyside heather - Aviemore - Neil's Farm.
06:15 Väckning. Frukost kl. sju. Avfärd över ån Spey strax efter åtta. Dessförinnan pratade jag med en engelsk gammal dam, som var mycket trevlig, medan vi rökte.

08:35 Ankomst till Tomintoul nära floden Avon. Där besökte vi en exklusiv butik, ”The Whisky Castle” vars föreståndare Mike lärde oss en hel del om den ädla drycken. Han hade c:a 600 sorter att välja bland. Jag köpte en flaska ”The McGibbon’s Provenance Singel Malt”. En 13-åring från ”Blair Athol Distillery”, ”special selection-matured in sherry cask”. Den kostade £40 och därtill ett par provglas för £10. I butiken intill hittade Maggie en vinröd oljerock som passade henne perfekt!

09:34 gav vi oss av till Glen Livet-destilleriet, dit vi anlände fem i tio. Vi blev indelade i grupper och guidade av Paula, som tog oss runt på anläggningen, där vi inte fick fotografera på grund av explosionsrisken. En helautomatiserad fabrik som sköttes av endast sju man i produktionen.

Jag och Maggie tog en kopp kaffe i deras rymliga cafeteria och vi smuttade på resterna av de två whiskyprov som vi fick i slutet av vandringen.

11:13 Rullade vi vidare till ljungcentrat ”Speyside Heather Centre”. Vi var framme fem i tolv och fick lunch på ”Clootie Dumpling Restaurant”. En soppa och några fyllda mackor som avslutades med kaffe och den skotska kakan ”Clootie Dumpling”. Herrarna råkade ut för ett ’practical joke’ och fick klä på sig förkläde och mössa samt servera kaffet. Ett mycket uppskattat inslag av damerna, som skrattade gott åt ’mormödrarna’.

13:10 bar det av igen. Till vovvarna, trodde jag, men vi fick oss till livs en riktig skröna av Christina om att chauffören James skulle få ett nytt träben och kördes därför ner till järnvägsstationen Broomhill. Ett ångtåg skulle avgå 13:30 och vi fick något brått ombord.

Efter ca en halvtimme var vi framme i Aviemore med ”The Strathspey Railway”. En helt ideellt skött järnväg av pensionerade entusiaster. Det blev en trevlig tur genom det vackra landskapet.

14:15 Avfärd med bussen igen. Denna gång direkt till Neil’s Farm där vi fick en fantastisk uppvisning av fårhundarna och deras husse. Han hade minst nio Bordercollies igång och var och en av dem hade sina egna signaler att lyda. Den äldsta, 12 år, kunde tolka 72 olika visselsignaler. Imponerande! Vi fick se hur de vallade en fårskock på olika sätt och Neil visade också hur man klippte ull med en handsax. Det var flera av oss som provade på att klippa.

Neil demonstrerade också hur hundarna lärdes upp med ankor på ett inhägnat område. Som avslutning kom en av hans medarbetare ut med famnen full av valpar och Ingrid fångade upp en av dem.

15:50 bröt vi upp från fårfarmen och var framme vid Craiglynne Hotel 16:22. Vi gick upp på rummet en kort stund och sedan promenerade vi upp och tillbaka längs huvudgatan i Grantown. Efter det fikade vi och betalade våra skulder till Christina i lobbyn, varpå en sällsynt vilostund följde, då jag bl.a. MMS:ade några bilder till ungarna.

18:45 minglade vi med Tobbi och Eva i baren och 19:00 var det middag. Jag åt rökt makrill, lammskivor och pannkaka. Kaffet tog vi i baren. 21:40 var det så dags för den lokala musikkvartetten att spela upp i matsalen. Vi fick lära oss flera olika skottska danser. Jag var visserligen uppe och provade på, men annars väntade vi tills melodierna blev mer bekanta och då dansade jag även med Eva. Magnus var desto flitigare!

Jag hade i en rökpaus ett trevligt samtal med tre skottar utanför baren. De bjöd på ett glas och var väldigt intresserade av vad vi svenskar gjorde i deras hemland. Jag fick en repetition av den skottska historien och de var fortfarande lömska på ’the lowlanders’ sedan deras svek 1746 vid Culloden.

23:45 bröt vi upp efter en mycket trevlig afton och många goda skratt åt fantastiska dansframträdanden.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21 sept    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 8, Grantown - Ballindaloch Castle - Fort William, 13 mil. 07:20 Väckning och frukost kl. åtta. Vi packade bussen kvart över nio och det var avfärd fem i halv tio för dem som skulle med på utflykten till ”Ballindaloch Castle”. Maggie tog det lugnt och valde att vara kvar i Grantown.

09:55 kom vi fram till slottet som byggdes 1546. Det var mycket trevligt att gå runt och titta på den vackra trädgården och de överdådiga rummen. Whiskylagret var utrustat med fallucka och hängsnara som avskräckande medel för ev. tjuvar.

Jag besökte toaletten i gårdshuset och något exklusivare och fräschare har jag aldrig sett en sådan offentlig inrättning vara! Guldpaletterade armaturer till allt!

Jag lunchade på en broccolisoppa tillsammans med Per-Olof Karlsson och frun Birgit. Fick även se lamadjuren som betade i en av hagarna, innan vi for vidare strax efter tolv.

12:35 var vi tillbaka på hotell Craiglynne och plockade upp dem som hoppade över slottsturen och tio minuter senare for vi vidare. 14:30 pausade vi på ett shoppingställe som hette ”Spean Bridge Mill”. Vi fikade och jag köpte en duvblå ’crew cashmillon 12gg’ tröja för £10 (rekordbilligt!) och en blårutig bomullsskjorta. Vi åkte därifrån vid halvfyratiden.

15:45 ankom vi till ”Ben Nevis Hotel & Leisure Club” i Fort William. Det regnade, men jag och Maggie tog en promenad ändå in mot centrum. Vi vände dock efter halva vägen och kände oss som figurerna på vägskylten. En bil tutade och föraren vinkade till oss. Tyckte väl att vi var tossiga som promenerade i det vädret.

Väl tillbaka på hotellet lagade vi till kaffe och vilade en stund. Det låg vid Storbritanniens högsta berg ”Ben Nevis” på 1344m och hade fina rum, simbassäng och träningslokaler.

18:40 Köpte vi dricka i baren på vanligt manér och minglade en stund innan middagen. Det blev en förrätt på tonfisksallad följt av rostbiff med Yorkshire-sås och grönsaker. Ostbricka som dessert, som kostade £1.95 extra.

Kaffe i lobbyn tillsammans med Eva och Tobbi. Jag beställde därefter en ’black & tan’ i baren, men den kaxige bartendern hade aldrig hört talas om vad det var. Jag bedyrade att uttrycket kom från en riktig engelsman (visserligen från Vejbystrand, men vaddå?). Slutligen fick jag lära honom att det var 50% Guiness och 50% Foster’s. Stout and lager, alltså. Då Tobbi senare också beställde denna sällsamma blandning, fick jag en lång blick från bartendern, som jag ändå tyckte drog på munnen. Yrkesgissningstävlingen hade börjat och pågick för fullt, men kvart över tio var det nattning.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22 sept    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 9, Fort William - Isle of Skye utflykt.
05:45 Väckning och frukost med Tobbi och Eva. 07:22 Avfärd från hotellet. Maggie och jag satt längst fram till höger. Vinstlotten!!

07:45 Paus vid Glefinnan där vi fotograferade monumentet av Bonnie Prince Charlie och en järnvägsbro som finns med i någon Harry Potter film. Väderförhållandena var perfekta!

08:48 anlände vi till kuststaden Mallaigh för färjeöverfart till Isle of Skye. I färjeläget fick vi syn på en hel radda av veteransportbilar. Det var ett rally som pågick: ”The Caledonian Thistle Tour” med skottska och holländska ekipage.

Överfarten var mycket trevlig och utsikten magnifik. Sittunderlagen kom väl till pass för de blöta plaststolarna ute på däck. Några sådana hade inte flocken av spanska damer, som tjattrade och torkade så gott de kunde.

10:03 rullade vi av färjan i Armadale och vi körde upp längs östra sidans vackra landskap, blickandes ut över ”Sound of Raasay”. Kvart över elva körde vi in i hamnstaden Portree eller Port Rìgh, som staden heter på gaeliska. Vi strosade runt och var bl.a. i hamnen.

Jag och Maggie tog en öl på en pub tillsammans med Inga och Christer. Min blev en ”Tennant Velvet Smooth”, som var den godaste jag smakade på resan. Köpte cigariller och besökte de fräscha offentliga toaletterna i polishuset. En fin liten stad!

12:29 fortsatte vi norrut och efter en halvtimme stannade vi för fotografering på en utsiktspunkt. ”The Kilt Rock” var magnifik! Här hade man tydligen upptäckt fotspår av dinosaurus också. Uppehållet varade bara 10 minuter.

13:43 anlände vi till Flora McDonalds grav och till ”Museum of Island Life” som låg där. Vi gick omkring i alla de sju små husen och tittade på allt som en gammal man samlat ihop från bygderna runt i kring. Mest allmogesaker.

Christina och Johan dukade upp en lunchbuffé som vi avnjöt i det gröna. 14:41 rullade vi igen och vi lämnade Isle of Skye 16:10.

16:25 stannade vi på en parkeringsplats som hade offentliga toaletter. Här fikade vi också och fotograferade ett slott som uppfördes mellan 1912-1932 av en excentrisk miljardär, exakt efter det 1200-talsslott som låg där tidigare. Här lyckades Marianne trampa på en sten som rörde sig och hon föll omkull precis framför mina fötter. Som tur var slog hon sig inte så allvarligt, men enligt egen utsago senare, fanns en hel del blåmärken som minnen.

17:00 for vi vidare och jag tog några bilder genom bussens framruta. 17:50 stannade vi för ett kort fotostopp vid en parkeringsplats med underbar vy.

18:40 var vi tillbaka på hotellet. Vi fick någon timmes vila innan det var dags för middag. 20:00 Middag. Jag tog indisk potatissallad till förrätt. Ris och indiska bönor som huvudrätt (inget för en viking!) och ’Peach M’ som dessert. Rödvin att dricka. Kaffe i baren med Tobbi och Eva. Yrkesgissningstävlingen fortsatte och vi gick igenom namnlistan. 22:30-tiden var det dags att säga god natt!


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23 sept    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 10, Fort William - Widnes, c:a 53 mil.
06:15 Väckning och frukost. Packning kvart i åtta och avfärd från Ben Nevis Hotel 07:54 medan morgondimmorna fortfarande vilade vid bergets fot. Närvarodisciplinen var makalös, även om Ruth glömt att betala sin ostbricka. Christina ilade snabbt till receptionen och fixade det.

08:40 gjorde vi ett kort fotostopp där vi tog bilder av den vackra dalen Glen Coe och dess ståtliga berg.

10:15 blev det toa- och fikastopp en halvtimme. Jag passade på att ringa Personova och lovad att Ingela Roos skulle ringa upp, vilket hon också gjorde och jag kunde berätta att jag var intresserad av det utannonserade jobbet som marknadsförare/säljare hos Bjäre Kraft Bredband.

12:25 var det lunchpaus i Moffat vid floden Annan. Vi rullade vidare en dryg timma senare på A74:an och lämnade Skottland några mil längre söderut.

15:49 var vi framme i Bowness, där vi gjorde en båtutflykt på sjön Windermere i Lake District. Maggie följde inte med. Jag satt och pratade med Marianne på övre däck och tog några bilder.

Ett mycket naturskönt område som är en nationalpark. Hit vallfärdar folk för att njuta av bergen, sjöarna, vandringar och båtturer.

17:00 fortsatte färden söderut och 18:50 var vi framme i Widnes och vårt hotell Hillcrest. Christina hade skrämt upp oss lite med berättelser om bl.a. en nyckfull hiss, men hotellet visade sig fint och vi fick ett mycket bra rum, som var ganska rymligt. Det saknade vattenkokare dock. Visst var hissen speciell eftersom den reagerade lite som den ville och rummen låg helt ologiskt ordnade, men annars OK.

20:00 Middag vid långbord. Jag fick Birgit till vänster om mig och vi hade Stig och Rut mitt emot oss. Trevlig konversation. Jag åt soppa först, innan buffén på olika sorters kött och grönsaksrätter attackerades. Färska jordgubbar till efterrätt satt fint!

21:15 var vi åter på rummet och fick oss lite kaffe/the medan vi tittade på TV och läste ”Independent”. Maggie hade nämligen ordnat varmvatten i receptionen. 22:30 Släckte vi lamporna för välbehövlig sömn.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24 sept    Torsdag 25    Fredag 26   

Dag 11, Widnes - Gillingham, c:a 40 mil.
06:30 Väckning och frukost kl. 7. Packning kl. 8 och avfärd fem minuter senare. Vi passerade de stora städerna Liverpool och Manchester på den fyrfiliga motorvägen. Vi for genom ett landskap som var väldigt likt det Skånska, om än mer kuperat.

10:27 var vi framme i Stratford upon Avon och det blev en rundvandring i Shakespears stad. Vi såg bl.a. ”New Place”, huset där han lär vara född och ”Holy Trinity Church” som var från 1100-talet.

Ett förvridet lärkträd och en typisk engelsk mur runt kyrkogården.

Där fanns flera gamla vackra hus och parker. Jag, Maggie och Marianne lunchade på ”Garrick Inn”, en pub som låg på 25 High St. Kalaset gick på £21,25, men det var goda skinksandwiches och gott Carlingöl. Tobbi och Eva väntade på oss vid ”Stratford Leisure & Visitor Centre”, där Johan ställt bussen.

13:34 drog vi vidare och var framme i Windsor 15:20. Elisabeth och Kerstin lämnade oss i en taxi för transport till flygplatsen. Det regnade lätt, vilket inte hänt ofta på resan. Senast i Pittlochry, tror jag. Vi fick en bensträckare på några minuter och jag tänkte på att det var 41 år sedan jag var där sist. Minnena från festivalen 1967 trängde sig på. Det var då jag fick se bl.a. Cream och Fleetwood Mac live och sova i ett militärtält på en regnkappa.

15:52 lämnade vi Windsor och tog oss runt London på M25 och M26 till Gillingham vid kusten. 17:50 anlände vi till ”King Charles Hotel”. Vårt rum visade sig vara fuktskadat och sängarna var knöliga. Det kunde varit värre, tyckte jag, men Maggie kände mögellukten direkt och höll på att få ”spel”.

19:15 samlades vi utanför matsalen för drinkar och prisutdelning. P-O Olsson och Yvonne vann första pris, en burk Haggis och varsin pin, i tävlingen om att tolka bilder från resan. Jag och Maggie kom på andra plats och fick snygga pins med Skottlands flagga. 20:00 var det dags för middag. Vi satt med Christer, Inga, Tobbi och Eva. Jag åt makrill till förrätt, varmrätt på kött och tog cherrycake med vaniljsås till dessert. Det kändes som om man gått upp ett par kilo under resan av all god mat.

Efter middagen tog vi en öl med bl.a. Tobbi. Yvonne och Maggie försökte byta rum, men allt var fullbelagt. Maggie hotade med att sova i en av sofforna i foajén, men gick med mig upp på rummet vid tiosnåret och tryckte i sig allergimedicin istället.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25 sept    Fredag 26   

Dag 12, Gillingham - Brügge - Hamm, c:a 59 mil.
05:15 Väckning. Maggie mådde inte bra. Kvart i sex packade vi bussen och 06:00 var det frukost i flygande fläng. 06:37 kom vi iväg efter att ha väntat på Rut.

07:26 Folkstone för incheckning till tunnelpassagen i betalstationen. Säkerhetskontroll utfördes. Sedan fick vi vänta ganska länge innan vi fick besked om att vi missat överfarten 08:18. Vi lotsades bort från området till en byggnad med toaletter och några turistaffärer.

08:57 rullade vi bort till påfartsområdet igen och det blev fika på uppställningsplatsen. 09:47 fick vi köra fram mot tunneltåget. Terminalområdet var magnifikt!

10:17 gick tåget mot Frankrike och vi ställde fram klockorna en timme till CET. 12:03 rullade vi av tåget. Resan tog 46 min. Vi hade fått gå av bussen på tåget och röra oss relativt fritt. Det var inte mycket att se genom de små fönstergluggarna. Tunnelväggarna susade förbi i en hastighet av ca. 160 km/tim.

13:24 Ankomst till Hansastaden Brügge. Lunch på en grekisk restaurang och promenad i den vackra medeltida staden från 1200-talet. Vi gick med Tobbi och Eva och fotograferade lite.

14:43 lämnade vi Brügge och körde igenom Belgien upp i Holland, där vi pausade på en Shellmack i hela 45 min. Tobbi antecknade sina adressuppgifter i min dagbok.

18:06 drog vi alltså vidare och 19:54 var vi framme vid hotell Mercure i Hamm/Tyskland. Efter en mycket snabb uppfräschning och ombyte, åkte vi med hissen ner till matsalen på vån. 1 från vån. 6. 20:15 serverades middagen. Tobbi och Eva var redan på plats och hade tagit bord till oss. Vi fick tomatsoppa som förrätt och schnitzel med ris till varmrätt. En liten glasskaka utgjorde desserten. Vi drack rött vin till det. Efteråt tog vi ett par öl i baren. Jag gick ut för att röka i det storslagna ”uterummet” och imponerades bl.a. av den lilla bäcken med fiskar i. Så åkte vi upp på rummet och ordnade med bidraget till Christina & Johan, samt skrev ren min dikt till dem.

00:00 Släckte vi lamporna. Hotellet höll hög standard och det märktes tydligt att vi var på kontinenten igen.


Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16    Onsdag 17    Torsdag 18    Fredag 19    Lördag 20    Söndag 21    Måndag 22    Tisdag 23    Onsdag 24    Torsdag 25    Fredag 26 sept   

Dag 13, Hamm - Malmö - Ängelholm, c:a 78 mil.
06:00 Väckning och frukost halvsju. Kvart över packade vi bussen och halvåtta lämnade vi Mercure Hotel. Det var något kylslaget men lovande för en vacker dag, den sista på resan.

09:58-10:46 Kissepaus på ”Raststätte Allertal Ostseite”. Jag och Maggie passade på att fika och köpa lite choklad. Utanför på parkeringen träffade jag Perti och Isabella, som var på väg hem från Italien med sin Scandoramabuss. Det var ett trevligt återseende och jag gav Isabella en kram och tack för senast.

13:24 Lunch i Neustadt på en grekisk restaurang. Jag åt pannbiff med kokt potatis till. Riktigt gott! Efter måltiden kallade jag till mig Johan och Christina samt framförde min visa till dem och avslutade med att överräcka de insamlade slantarna. SEK 1111:- hade vi fått ihop i olika valutor och man kan nog betrakta det som en smärre succé. Många var de förvånade ansikten som riktades mot mig. Flera av medresenärerna skrev ner sina mejladresser i min bok för att få texten senare.

14:19 rullade vi igen. Det blev ett kort stopp strax innan Puttgarden för inlastning av de beställda dryckesvarorna och fem över tre var vi framme vid färjeläget för incheckning. 15:16 Stod vi med bussen på färjan. Jag träffade Bertil Carlsson uppe i restaurangen och bad honom att fundera över var jag kunde vinterförvara min BMW. Annars hände inte så mycket. Det var packat med folk och svårt att ta sig fram. Åkte hiss ner till bildäck, så Maggie slapp alla trapporna.

16:09 körde vi av färjan och kunde fortsätta hemåt över Falster och Lolland till Malmö. Den sista yrkesgissningen skulle lämnas av Maggie, Eva och Tobbi, men ingen av dem klarade vad Birgitta Bottany hade jobbat med.

18:25-18:33 Stopp mitt i Malmö för att släppa av dem som skulle övernatta på hotell där. Vi sade adjö och kramade om Eva och Tobbi. Jag lovade att höra av mig angående förnamnstävlingen som Christina initierat. 18:45 var vi framme på Öresundsterminalen. Vi lastade ur bussen och på en bagagekärra, som vi tog med oss in i terminalbyggnaden. Dessförinnan tog vi adjö av dem som skulle embarkera andra anknytningsbussar än vår. I väntan på vår anslutning tog vi varsin kopp kaffe och småpratade lite med Inga och Christer som skulle med nian till Helsingborg.

20:24, sex minuter före anslagen tid, rattade chaufför Bertil ut anknytningsbussen från gate A01. Jag hamnade på sätet vid sidan om en Ljungskilebo, född -36. Han och hustrun hade varit i Prag. Vi hade en trevlig konversation om resande, fotboll och ishockey bl.a. 21:30 var vi framme i Ängelholm vid McDonalds. Maggie och jag tog varsin hamburgare innan jag skjutsade henne hem i BMW:n, som Andy sett till att vara på plats.

22:00 Var jag hemma igen efter en öl på 26:an och lite snack med Pia och Stefan, Bodil och Tedde m.fl. Jag konkade upp väskorna och gick och lade mig med föresatsen att sova länge på lördagsförmiddagen.


Till toppen av sidan