Öresundsintegration - jo, pyttsan!

© PeO Jansson 2015-06-11

Klicka på bilden för HD-artikel. Foto: kasper.kbdbilder.se

Klicka här och läs artikeln av Magnus Heunicke och Henrik Fritzon om integrationen över sundet.

Varje gång jag reser till Danmark så retar jag mig på att samarbetet mellan våra länder inte kommit längre. "Sverige och Danmark har en stark och traditionsrik gemenskap. Endast Öresunds vatten ligger mellan oss, och i ett globalt perspektiv sitter vi i samma båt med kursen satt mot stärkt integration och mer samarbete", skriver artikelförfattarna.

Den omtalade båten kan inte vara färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Så länge "Lex Öresund" från 1961, innebärande inskränkningar i tax-free försäljningen av alkohol, tobak, choklad mm., inte skrotas, anser jag att rådande samarbete är hyckleri!

För att inte tala om biljettförsäljningen till Öresundstågen. Nuförtiden finns det visserligen mer än en biljettautomat på Kastrup, men ingen på Norreport (2010). Jag steg därför in på biljettkontoret där och gick fram till disken:
- Hej, jag skulle vilja köpa en duo-biljett till Ängelholm med Öresundståget över bron och betala med JoJo-kort.
- JoJo? Va é dé for nåed? Billetter købes på lufthavnen.
- Jamen...hur kommer jag dit?
- Du kan ta S-banetoget til Kastrup.

Smidigt som en elefant i ett växthus! Skulle man lyckas med att köpa en tur- och returbiljett hemma i Ängelholm till exempelvis Hilleröd, så gäller den endast om återfärd göres inom samma dygn. Vad är detta för idiotiska regler!? Är de bevis på ett gott och smidigt samarbete över sundet? Knappast!

Då har jag ändå inte berört det faktum att majoriteten av handlarna i Danmark inte tar internationella kreditkort utan att debitera en avgift på minst 3%. Och så gnäller de över att vi svenskar inte handlar mer än vi gör! Att slopa denna avgift vore det första som skulle göras för att underlätta samarbetet. Vi skulle självfallet dessutom haft en gemensam valuta. Helst €uron, men annars gemensam krona i valutaunion med Norge.

Att gränspendlare skall behöva betala tillbaka barnbidrag är naturligtvis orimligt. Liksom det är orimligt att inte ha andra gemensamma socialförmåner, oavset i vilket av länderna man jobbar. Det är faktiskt år 2015 och inte 1915!!

  • Använd skattepengarna med varsamhet och förnuft.
  • Hoppas att Helle Thorning-Schmidt kan bilda majoritetsregering efter valet den 18 juni.
  • Politiker: Tänk längre än näsan räcker!
  • För övrigt tycker jag att Parkskolan är värd att bevara!