När Ängelholm ställer till gille

© PeO Jansson 2015-05-17

Klicka på bilden för att se programmet och denna text för att läsa artikeln. Foto från hd.se

Ängelholm räknar ner mot nästa års 500-årsjubileum med hjälp av sin egen stadsfest, som gick av stapeln för femte och sista gången lördagen den 16 maj.

Årets arrangör var Daniel Sanjay, Kulturvärden, som tillsammans med samarbetspartners och sponsorer genomförde ett digert program med 1900-talet som tema. Vädrets makter var inte de allra bästa, men det var mycket folk ute på sta'n.

En artikel i HD/NST den 11 maj och en annons i tidningsbilagan "Hallå" den 12 maj, förutom affischer på strategiska punkter, utgjorde marknadsföringen. Turistbyrån på Järnvägsgatan var stängd. Jag kan inte utläsa om Ängelholms kommun satsat en enda krona i detta gille.

Det är beklämmande att konstatera hur illa Ängelholms kommun i allmänhet tar till vara dess främsta attraktioner. I en undersökning, som publicerades för några veckor sedan i HD, var Ängelholm en vit fläck på kartan över de främsta besöksmålen.

Författarna till den nyutkomna boken "Här fröjdas vi i hafvets vågor. Badliv, turistliv och sommargäster i Ängelholm och Skälderviken genom tiderna", Erik Magnusson och Frederic Täckström, vittnade också om hur dålig marknadsföringen av Ängelholm varit, vid sin lansering av boken på Ängelholmsgillet. Man behöver bara bläddra i den för att förstå hur mycket mera som kunde ha gjorts till fromma för staden och kommunen, om turismnäringen tagits på allvar och skattepengar satsats på den, istället för på en massa andra tvivelaktiga ändamål, som exempelvis hundrastgårdar, stadsodlingar, utegym mm.

Kommunen orkar med nöd och näppe tillhandahålla en buss till Havsbaden en dryg sommarmånad, som de envisas med att kalla "badbuss". Den borde gå året om och utgöra en linje 3 tillsammans med en omlagd linje 1. Havet, stranden, Klitterhus och hamnen skall man inte behöva köra bil till!

  • Använd skattepengarna med varsamhet och förnuft, men så att turistbyrån kan vara lördagsöppen.
  • Jag hatar kravallstaket på Stortorget som förfular miljön och hindrar tillgängligheten.
  • Entreprenörer i all ära, men det är väl ändå kommunen som skall ansvara för Ängelholmsgillet?
  • Åk över till Helsingör och fråga dem om ett och annat. Då kan det bli "hygge"!
  • För övrigt håller jag med Eva Thulin om att Parkskolan är värd att bevara!