Nice-Barcelona 2014
Sidan är klar. Välkomna på resan!

Läs mer om Scandoramaresan här


Tisdag 9 sept    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16

Ängelholm-Kastrup med taxi. 119 km. Vi var uppe vid fyra på morgonen. Tio i fem stod vi klara på Järnvägsgatan med väskorna. Den beställda taxin var punktlig och 75 minuter senare nådde vi Kastrup i månskenet. Incheckningen i automaten gick galant liksom bagagedroppet. Säkerhetskontroll på en halvtimme utan mankemang. En vatten, gammeldansk och en whisky i tax-free shopen inhandlades. Vi konstaterade att det var gate A14 som gällde och slog oss ner på LAGEKAGEHUSET för kaffe+fralla.

Kastrup - Nice med Norwegian DY 3640. Boarding gjordes punktligt tio i åtta och snart satt vi i våra säten 17 E och F i B737-800:an.

Vi kom iväg vid halvniotiden och kunde glädja oss åt mycket vackra vyer när vi flög över Alperna. Efter cirka två timmar landade vi på flygplatsen i Nice, som ligger på en artificiell udde i Medelhavet.

Det tog lite tid innan bagaget kom, men Scandorama-guiden Maria väntade tålmodigt på oss och anvisade oss till bussen med Rado som chaufför. Framme vid vårt hotell KYRIAD, kunde vi förvara väskorna i konferensrummet tills rummen var klara.

Vi tog oss ut i middagshettan och letade oss fram till LA MAMA på 1 Rue del la Tour för en liten lunch.

Incheckning på hotellet kl. 14. Vi fick rum 216 och åkte upp och installerade oss. Klädbyte på grund av värmen - säkert 30°C! En stilla kopp kaffe med pulver på det trånga rummet, där endast sängarna får plats. Luftkonditioneringen var bra, men högljudd.

Promenad i Nice. Därefter gav vi oss ut på en ganska lång promenad i staden. Vi började med hamnen och gick sedan längs QUAI DES ÉTATS-UNIS fram till JARDIN ALBERT 1ER. Det var mycket folk på den steniga stranden och på promenaden. Man cyklar mycket också, gärna på de blå kommunala cyklarna "Veló Blue".

Vi vek av mot nordost genom det fantastiska parkområdet mellan avenyerna och beundrade all vacker gammal arkitektur.

Uppe vid teatern vek vi av över PLACE GARIBALDI och in på RUE BONAPARTE. Där satte vi oss på DELI BO och tog oss något att dricka.

Trötta och fulla av intryck tog vi oss tillbaka till hotellet för återhämtning innan den gemensamma middagen kl. 19. Innan dess bokade vi några utflykter med vår guide i foajén.

Gemensam middag. Det blev en god och trevlig måltid vid det runda bordet, men serveringen hade mycket i övrigt att önska. Vi fick inte in vårt rödvin förrän till desserten, trots flera antydningar och påstötningar. Därefter tog vi en kort promenad i den varma kvällen och studerade hur människor åt, drack och umgicks. Vi törnade in rejält trötta efter en lång dag.

Vi åt "Salade Nicoise" och drack "Biere pression" för 35.20 €

Kyriad Hotel på 6 rue Emmanuel philibert - Place du Pin

Järnskulpturen till vänster har samma form/böjning som bukten utanför Nice. Kolla flygplanet som lyfter!
Klicka på bilden t.v. för att få den större.
Klicka på bilden nedan för att få den större.

Quiche Lorrain till förrätt, fläskkotlett till huvudrätt och Tarte framboise som dessert.
Vi satt med Anneli, Lena och Daniela.


Tisdag 9    Onsdag 10 sept    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16

Bonjour Nice - Rivierans drottning. Frukostbuffén var inte mycket att hurra för. Nästan inget pålägg. Kaffet var ganska OK om man lyckades få tag i en kopp. Betjäningen var bristfällig. Vi kände oss som 3:e klassens gäster. Det var under all kritik!

Halvtio var det dags för utflykt med bussen. 20-22°C i luften, något molnigt. Rado och Maria tog oss upp på CIMIEZ höjden och de vackra trädgårdarna där. Vi fick bara 45 minuter på oss att besöka Matisse-museet i olivlunden och klosterträdgården. Det var för kort tid. Vi hann ändå se en hel del.

Klosterträdgården var magnifik med alla sina fina blommor och välskötta ytor. En fröjd att se!

Vi rullade utför BOULEVARD DE CIMIEZ igen och blev avsläppta på AV FELIX FAURE, där Maria guidade oss vidare. Förbi gymnasiet LYCÉE MASSÉNA ner till PLACE MASSÉNA, där vi beskådade figurerna på sina höga pelare. Vi korsade BOULEVARD JEAN JURÉ och spårvagnsspåren för att ta oss in i gamla stan. Vi tog RUE ST FRANCOISE DE PAULE fram till operahuset.

Vi fick historian om de långa byggnaderna längs PROMENADE DES ANGLAIS och kom fram till marknaden bakom dem. Vidare upp till torget vid PALAIS JUSTICE. Guidningen tog slut på PLACE ST FRANCOISE framför katedralen.

Vi letade reda på ett ställe där vi köpte varsin baguette och drack öl respektive vatten. Vi satt på skrangliga utemöbler mitt i den trånga gränden. Därefter gav vi oss av via AV. JEAN MEDECIN.

Vid Pl. Masséna låg varuhuset LAFAYETTE där vi gick in och såg oss omkring lite grand innan vi knatade upp till BD. RAIMBALDI, där vi tog av åt öster.

Besök på Chagal museet. Vid AV. DESAMBROIS tog vi oss under motorvägen och började klättringen upp till Chagal-museet.

Vi pustade ut med var sin kopp kaffe i trädgårdscaffét efter att ha köpt entrébiljetter för 9€/pers. Det var en rofylld miljö utanför den anspråklösa byggnaden.

Pampigt värre var det därinne med alla tavlorna. Det ingick en hörlur i priset, som man kunde aktivera med ett nummer vid varje tavla och lyssna till information på engelska om idéerna bakom tillkomsten och symboliken i verken.

Vi blev mycket nöjda med detta besök och tog oss via BD. CARABACEL till Pl. Garibaldi och hem till Kyriad Hotel.

Den första engelska promenadvägen var uppe på taket till byggnaderna ovan.

Klicka på bilden till vänster för att få den större.
Studera gärna det otroliga smideshantverket som ligger bakom den här porten och balkongerna ovanför.

Klicka på valfritt Chagal-verk ovan för att få bilden större, men glöm inte att stänga ner den igen!

Vi kände oss nöjda med promenaden och törnade in en stund. Vid halvsjutiden gav vi oss ut igen, men märkte att himlen inte höll riktigt tätt. Det lätta regnet hindrade oss inte från att släntra upp till Pl. Garibaldi och restaurang LA GARIBALDI. Lasagne, plat du jour viande, vine rouge et café - total 41,30€.

Klockan var inte så mycket då vi bröt upp, men det regnade inte längre så vi kunde spatsera torrskodda hem till hotellet. Där fanns inte någon bar eller lounge med TV, utan man hänvisades till det trånga rummet. Endast det centrala läget var bra.


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11 sept    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16

Nice - Grasse - Aix en Provence. Något bättre frukost än gårdagen. Det fanns i alla fall fruktsallad till yoghurten.

Avfärd vid halvtio till GRASSE, där vi besökte parfymfabrikanten Fragonard. Egentligen inte mycket att se. Inte bra organiserat heller. Vår guide Maria försvann på annat håll.

Klicka på bilden ovan för att få den större.

Allt var upplagt för att sälja parfym i butiken.

Vi stannade på vägen mot AIX-EN-PROVENCE och lunchade på raststället Leclerc-Vidauban. Det blev en macka, vatten och kaffe tillsammans med Lars-Åke och Monica.

Framme i Aix fick vi snabbt vårt rum 130 på hotell ODALYS ATRIUM, så att vi kunde ta en promenad på egen hand i staden.

Vi snabbade oss på med dusch och omklädning, men det hade vi inte så mycket för, eftersom Maria och Rado blev mer än halvtimmen försenade med bussen. De hade checkat vägen till vingården och matstället vi skulle på därefter.

Det blåste nästan kallt då vi kom fram till Chateau Lacoste. Själva vinprovningen var väl inget att hurra för. Man fick inget vatten att skölja ur munnen med eller någon brödbit att bita i. Däremot var rundvandringen i det supermoderna vinmakeriet en sevärdhet. Allt var halv- eller helautomatiserat. Det var tydligen en rik irländare som hade investerat i stället för 5 år sedan.

LA BASTION visade sig vara ett fashionabelt ställe ute på landet. Hela uppfarten var kantad av luxiösa bilar. Vi placerades utomhus trots den relativa kylan, men Maggie hittade snabbt filtar till oss att lägga över axlarna. Vid vårt bord satt Annelie, Lena, Reijo, Pia, Harriet och Per Arne. Lammkotletten, potatistimbalen och grönsakstartaren var riktigt goda, likaså det röda vinet, som satt bra i kvällningen. Något småfrusna anträddes återfärden till hotellet och sedan var det bara att knoppa in.

Full fokus på de olika olivrörorna i förrätten.


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12 sept    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16

Aix - Marseille - Cassis - Aix. Halvkaos vid frukosten. För låg kapacitet på hotellet. Inga kaffekoppar, inget pålägg, automatkö mm., men till slut fick vi i oss något. Ett plus dock för frukten och croissenterna.

Utflykten till MARSEILLE startade 8:15. Vi kom till en millionstad som inte imponerade. Det var skitigt på väggar och gator, som var igenkorkade av trafik. Vi fick vända med bussen och köra mot enkelriktat för att komma till hamnen.

Väl där på västra piren äntrade vi ett litet tåg, som tog oss på en rundtur upp till basilikan NOTRE DAME DE LA GARDE. Avgaserna från all trafik stack oss i luftvägarna, men många vackra vyer kunde beskådas.

Efter c:a 40 minuter åkte vi ner igen. Märkligt nog följde guiden Maria inte med oss på denna tur, utan stannade nere i staden. Nåväl, vi tog en liten promenad och satte oss därefter och tog en baguette och öl som lunch.

Färden gick vidare till fiskebyn CASSIS. Det var en bra bit med buss och sedan med ett litet tåg ner till hamnen, som var mycket vacker.

Där gick vi så småningom ombord på Notos II. Något mankemang med bokningen var det innan dess, men Maria viftade bort vår undran. Det blev en underbar båttur i vackert väder för att upptäcka CALANQUES. Kalkstensklipporna var imponerande i all sin prakt. Det var en mycket fin utflykt under c:a 45 minuter.

Innan återsamlingen vid trappan hann vi få oss varsin öl i skuggan längs en av gatorna och tog vi det lilla tåget igen och for tillbaka till hotellet i Aix.

Efter en dusch och ombyte samlades vi utanför foajén för en guidad promenad med Maria i Aix. Vi gick via RUE D'ITALIE till COURS MIRABEAU och vidare upp genom gamla stan till PLACE DE VERDUN och PLACE PRÉCHEURS.

Så tog vi oss bort till PLACE RICHEIME och upp via den gamla romerska vägen SAPORTA till katedralen ST SAUVEUR. Där stötte vi på en skällande hund så att Maria inte fick en syl i vädret. Hon visade oss PLACE DES CARDEURS som var romarnas Forum. Ett rektangulärt torg, fullt med restauranger.

Vi valde dock att gå ner till Mirabeau och äta på BISTRO ROMAIN. Det gjorde Jonny, Birgitta, Monica och Lars också med vilka vi slog följe till hotellet i den ljumma aftonen. Eldslukaren på Mirabeau hjälpte till med värmen. Kvällen avslutades med packning av väskorna.

Klicka på valfri bild för att få den större.

De gamla kvarteren i Aix var helt underbara. Där skulle man kunnat bo.

Klicka på valfri bild för att få den större.


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13 sept    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16

Aix-en-Provence - Figueres - Girona. Jag for upp som ett skott strax efter halvsju. Vi gjorde oss klara och stängde väskorna. Hissen hade lagt av, så det var bara att bära dem nedför trapporna. Inte så farligt från våning 1. Överlämning till Rado för lastning i bussen vid sju och sedan var det frukost som vankades.

Trängseln var mindre denna morgon och allt fungerade betydligt bättre, trots kaffeautomatens långsamhet.

Vi hade sällskap av Danielle och kunde i lugn och ro avnjuta frukosten. Vi tog farväl av rum 130 med tandborstning.

Jag lyckades vara först på bussen denna morgon, men det hjälpte inte för att få de främsta platserna. Dem hade norrmännen fräckt reserverat med sina ryggsäckar. Jag ilsknade till, men ansåg inte att det var värt en konflikt, utan vi nöjde oss med sätena bakom.

Så rullade vi ut från Aix-en-Provence och satte kosan mot Pyrenéerna. Efter några timmar behövde Rado tanka bussen, så vi fick en bensträckare, lite att dricka och toabesök.

Efter ytterligare två timmar var vi framme i FIGUERES. Vi släpptes av i närheten av TEATRE MUSEU DALÍ, men gick förbi det för att först luncha vid torget i den lilla staden. Det gjorde vi tillsammans med Per Arne och Harriet och hade ett trevligt samtal om musikfestivaler mm.

Därefter tog ett spännande museibesök vid kl. 15:00. Jag har alltid gillat Dalí, men inte insett hela hans bredd och storhet. Så allround, så mästerlig! Vilka fantastiska målningar och installationer!

Återsamling kvart i fem och vidare färd till hotell URH i GIRONA. Vi fick rum 116 och kunde konstatera att det var modernt, stilrent och fräscht.

Strax innan åtta var vi klara för middag, men vi åkte först upp till sjätte våningen och kollade poolen och dess bar. Det var inte så stort och fashionabelt, men gott nog ändå.

Vi åt middag i hotellets restaurang. Det blev dagens tre-rättersmeny. Ganska enkelt, men gott. Akustiken var dock inte den bästa, så när stället fylldes med babblande gäster, valde vi att lämna. Vi sträckte på benen i den ljumma kvällen utanför hotellet innan vi åkte upp och lade oss.

Klicka på de små bilderna för att få dem större


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14 sept    Måndag 15    Tisdag 16

Girona - Barcelona. En härlig frukostbuffé med inget i övrigt att önska. URH Hotel var verkligen fint! Vi lastade bagaget i bussen 9:15 och följde med in till Girona för en guidad tur med Maria. Det hade vi först tänkt hoppa över, men som tur var ångrade vi oss.

Maria kunde jättemycket om den gamla staden och det var riktigt givande att följa henne. Staden var mycket vacker och påminde om både Florens och Venedig. Jag blev förtjust över dess historiska miljöer. Vi stannade vid 15 olika ställen på rundvandringen.

Klicka på de små bilderna för att få dem större.

Bilden till höger visar bland annat en "staty"
av resterna sedan vinkorkarna borrats ut ur ämnet.
En något annorlunda installation.

Vi åkte tillbaka till hotellet för att plocka upp de resenärer som inte varit med på utflykten samt passade på "att pudra näsan". Sedan gick färden vidare, efter lite felkörning av Rado, på motorvägen söderut mot BARCELONA. En ganska monoton etapp utan rast.

Inne i Barcelona blev vi avsläppta vid PLACA CATALUNYA mitt i smeten. Vi fick två timmar på oss att ta en första titt och äta lunch.

Jag och maggie strosade nedför LA RAMBLA bland myllret av människor och bilar. Avgaserna var påfallande och mitt humör i fallande. Låg blodsockerhalt och shoppinggator i miljonstäder är ingen bra kombination hos denne man! Vi fann dock inget tilltalande matställe, utan fick gå tillbaka till Catalunya. Där kunde vi på FARGGI få i oss lite lunch - äntligen! Därefter gick det lite bättre och vi strosade runt ett slag innan bussen kom och hämtade upp oss vid halvfyra.

Vi transporterades till SB HOTEL EUROPA i den sydvästra delen av staden på CARRER DE LES CIÈNCIES 11-13. Ett nytt fräscht ställe där vi fick rum 903 med fantastisk utsikt över staden. Vi kunde slappa lite och fräscha upp oss innan återsamlingen. När vi var klara så åkte vi ner en våning och kollade hur poolen, terassen och baren tog sig ut.

Bussen hämtade oss ca 18:20 och tog oss in till centrum. Vi var något tidiga, så vi väntade en stund på PLACA ST JAUME utanför stadshuset innan det var dags att anträda restaurangen BURRITO i de gotiska kvarteren.

Där fick vi ta oss ner under källarvalven. Först serverades en sallad. Därefter paella och som dessert en crème caramell-variant. Vin och vatten ingick. Kaffe som avslutning, även om vissa fick kasta det i sig.

Vi hade trevligt sällskap vid bordet av bl.a. Åke, Lena, Kaj och Britt.

Kvällen avslutades nämligen med avfärd till foten av berget MONTJUIC, där ett pampigt vattenspel förevisades. Det var inte alls som vi föreställt oss, men den stora ingenjörskonsten måste erkännas. Det var en magisk vatten-, ljud- och ljusshow i underbar komposition, men spektaklet runt omkring och den störande trafiken var inget trevligt!

Roca och Ingles varuhusen. Klicka upp bilderna för att få dem större.


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15 sept    Tisdag 16

Barcelona - färgsprakande storstad. Vi fick en god frukostbuffé. Inte i toppklass, men nästan. Halvtio var det dags för utflykten "Stadsrundtur i Barcelona".

Först svängde vi upp i PARC DE MONTJUIC och besökte Olympiastadion. Vi stannade och tog några bilder vid PLACA CARLOS IBANEZ. Vidare ner till hamnen runt MIRADOR DE COLOM och sedan ut på den trekantiga halvön. Vid CIUTADELLA-VILA OLIMPICA svängde vi uppför MARINA avenyn till PLACA PABLO NERUDA där vi släpptes av.

Det blev att promenera med hundratals andra turister ett par kvarter till katedralen LA SAGRADA FAMILIA, som aldrig verkar bli färdig. Vi hann precis gå runt den och knata tillbaka för att hålla återsamlingstiden. Vissa kunde inte det, så bussen fick ta ett extra varv.

Så följde ett rundkörande inne i city på bland annat ARAGO och förbi universitetet, innan vi kunde landa på PROVENCA för att beskåda GAUDIS arkitektur i "LA PEDRERA". "LES PUNXES" missade vi trots att jag letade.

Uppsittning på bussen igen och färd längs AV DIAGONAL upp till CAMP NOU stadion. Där blev vi avsläppta en stund, men fick inte komma in. Det gav inte så mycket. Vi hade hellre sett ett besök i PARK GÜELL på CASA-MUSEU GAUDI.

Utflykten avslutades vid Catalunya och vi fick ett par timmar på oss att utforska staden ytterligare. Magen knorrade, så det var lunch som först gällde. Varsin öl och ett par mackor på CAFE ZURICH strax intill fick duga. Därefter blev det lite windowshopping och ett besök på EL CORTES INGLES, men också en promenad upp för PASSEIG DE GRACIA, så vi kunde se CASA AMATLLER och CASA BATLLO.

Innan vi steg på bussen igen för återfärd till hotellet, så fick oss en kopp kaffe på Farggi vid halvfem. Sedan var det bara att ladda om till kvällens begivenheter.

Strax innan 19 träffade vi Maria i foajén och betalade våra utflykter och sedan bar det av till centrum igen och La Rambla. Där tog vi oss till restaurang NURIA, som serverade oss tapas med sangria och annat vin att dricka. Vi satt mittemot Lars och Monica. Det var mysigt i källarlokalen, men maten val väl "så där".

22:00 blev vi upphämtade vid Catalunya-rondellen. När vi kom till hotellet, så tackade Maggie för sig, medan jag följde med "malmögänget" till barens terass. Per Arne och Harriet kom också och vi kunde sjunga "Jag må hon leva" för 60-åringen. Efter en öl och trevligt samspråk, tackade jag för mig och åkte upp på rummet för att knoppa in.


Tisdag 9    Onsdag 10    Torsdag 11    Fredag 12    Lördag 13    Söndag 14    Måndag 15    Tisdag 16 sept

Barcelona - Scandinavien. Vi steg upp vid åtta och plockade iordning lite innan frukosten, som vi avnjöt på uteplatsen med härlig morgonsol.

Kön till kaffeautomaten ringlade sig lång även denna morgon. Tallrikarna var slut i den ena disken. Glasen till juicen på upphällningen. Som vanligt alltså, när alla hotellgäster skall utfordras inom en kort tidsrymd.

Vi packade färdigt våra väskor på rummet och borstade tänderna. Kollade lite på internet om hur valet och regeringsfrågan diskuterades. USA hade bombat ISIS-ställnngar i Irak och kurderna hade gått till anfall på marken. Usch!

Vi samlades och väntade på bussen i foajén en stund. Maggie lämnade in vår enkät till Maria. Halvtio kom Rado för att ta oss till flygplatsen. Där gick incheckningen och säkerhetskontrollen som smort och vi strosade genom TAX-free shopen och märkesbutikerna till gaterna M3. Där satte vi oss på CAFFÉ DI FIORE med varsin kopp kaffe och studerade folks beteende. tills nr 30 kom upp på skärmen. Vi köpte med oss varsin baguette och gick närmare och väntade på boardingen.

Vi fick platserna 26E och F i 737-800:an, men flighten blev en halvtimme sen på grund av något missförstånd med någon passagerare mellan dansk och spansk polis. Det var säkert den som skulle suttit i sätet bredvid mitt. Det förblev tomt. Nåväl kl. 13:00 var vi i luften.

Det tog lite tid att få ut bagaget på band 3, men snart kunde vi ta farväl av Tygelsjöfolket och Lars och Monica. Jag löste DUO-biljett med Öresundståget till Ängelholm och vi sade adjö till Jonny, Birgitta, Per Arne och Harriet.

Vi fick byta till pågatåg i Helsingborg och var hemma vid halvsjusnåret. Det var bara att ställa in väskorna, inventera kylskåpet och gå och handla. Matlagning därpå och CL-fotboll mellan Juventus och MFF på TV. Sagan är all.


Till toppen av sidan