Malaga 1-8 februari 2024

1 feb 2 feb 3 feb 4 feb 5 feb 6 feb 7 feb 8 feb

Torsdag. Avresa till Malaga

Torsdag morgon. Det sista pacakdes i väskorna och några mackor gjordes iordning till lunchen. Jag skjutsade katten Nils till Sara, Margaretas dotter, som skulle passa honom.

10:35 lämnade vi lägenheten och knallade upp till Pålsjögatan där vi tog treans buss till Helsingborg C. Den allra första etappen. Prick 11:07 avgick Öresundståget mot Kastrup, dit vi anlände 12:13

Vi checkade smidigt in via en automat och kunde fortsätta till säkerhetskontrollen och vidare till ett café där vi köpte kaffe och konsumerade vår matsäck. Eftersom vi ännu inte fått entrékoderna till vårt hotell, så började vi undersöka varför.

Efter mailkontakt med hotellet visade det sig att vi måste betala depositionsavgift på €150 först och dessutom presentera kopior av våra pass. Vi fixade avgiften och Margaretas pass, men mitt fick vi inte ordning på och det var dags att ta sig till gaten och boarda Norwegian-flighten.

När vi landat vid 18-snåret kunde jag äntligen fota mitt pass och skicka till hotellet. Sedan var det bara att följa anvisningarna från våra goda vänner och ta tåget från station "Aeroporto" in till city och "Alameda Principal". Vi fick hjälp att köpa biljetter i automaten. 2,30€/pers.

Vi fråga ett par damer om vägen och kunde snart traska upp till "Dos Aceras 15". En promenad på c:a 20 minuter. Fortfarande ingen kod, så jag ringde till Holiday 2 Malaga Suites och kunde efter möda och en del besvär tolka receptionistens engelska så att vi till slut kunde öppna nyckelboxen och ta oss in i lägenhet 1A.

Den var överraskande fräsch och välutrustad. Sängarna var riktigt bra, men värmeaggregatet fick vi inte igång, trots att jag försökte följa instruktionerna om återställning mm. Det blev till att ha filten över axlarna och jag gladde mig åt att mysbyxorna blev nedpackade. Emellertid var det dags att söka upp en restaurang för att stilla hungern.

Det fanns det gott om, skulle det visa sig. Vi gick inte så långt, utan släntrade in på "El Gallo Ronco" och åt ryggbiff och kyckling med rött vin i glasen.

På hemvägen passade vi på att handla frukost mm. i supermarcadon MAS. Vi tittade lite på TV innan vi kröp till kojs och sade god natt. Resdagen tog ut sin rätt och vi somnade snart.


Fredag. Utforskning av staden

Efter en god natts sömn kunde vi tillreda frukosten i det lilla köket och glädjas över att vi tagit med innetofflorna. Det var kallt på golvet och nästan lite rått i rummen. Men duschen var skönt varm och snart var vi beredda för utforskning av staden.

Vi bodde precis norr om gamla stan - väldigt centralt, men inte fashionabelt precis.

Plaza de Uncibay och Plaza de Siglo mitt i centrum.

Vi släntrade ner i det historiska centrat och försökte med hjälp av kartan att hitta bland de smala gränderna och små torgen.

Restaurangerna med sina uteserveringar dominerade det mesta av gatubilden och bilarna med varuleveranser täppte till resten.

Till toppen av sidan

Huvudingången till katedralen var avstängd pga renovering. Th: "Ars Malaga" tillfälligt stängt.

Affärsgatan "Marqués de Larios" och "Mercado de Atarazanas"-saluhallen.

Vi hittade ner till "Plaza del Obisbo" mitt framför katedralen och sedan västerut längs "Paseo del Parque" till shoppinggatan och en sväng in i saluhallen Atarazanas.

Den lilla fina parken bakom katedralen och "Teatro Romano"- den utgrävda antika amfiteatern.

Klockan närmade sig 12:00 och vi började se oss om efter ett lämpligt lunchställe.

Det fann vi på "Plaza del Carbon". Vi satte oss på De Banderas uteservering och tog in några tapasrätter och öl. Margareta skrattade när hon såg min lilla portion, bestående av tre skinkkroketter.

Därefter gick vi ner mot katedralen igen, men tog till vänster bort till utgrävningarna av den romerska amfiteatern.

Restaurang "El Pimpi" och en frusen PeO inför matchen i vändåtta.

Mitt emot amfiteatern ligger en känd restaurang som vi kollade in och funderade att boka bord på. Därefter knallade vi hem längs "Alamos" och tog en liten siesta innan första matchen i vändåtta spelades.

På kvällen gick vi till restaurang "Quentoneria" vid "Plaza del Carbon" och åt middag. Jättegott och billigt. Nöjda med detta tog vi oss hem efter att ha avverkat 7 km till fots denna dag.

"Casapalma Carcer" gatan med sina karnevalsögon.

Till toppen av sidan

Picasso museet och Skt Ana kyrkan intill.

Lördag. Klättring till Castillo de Gibralfaro

När morgonbestyren var avklarade gav vi oss iväg för att leta reda på Picasso museet. Inte helt lätt att hitta dock. Vi tyckte att kön av besökare var för lång, så vi fortsatte vår vandring österut och upp för berget till "Castillo de Gibralfaro". Däruppe fick vi en magnifik utsikt över staden. Men klättringen krävde en liten paus då tröjorna åkte av.

Nedkomna igen var det dags för tapaslunch strax innan klockan ett på "Plaza de la Aduan". Därefter fortsatte vi ner till hamnen och ut på piren med fyren.

Den kilometerlånga playan sträckte ut sig ödterut, men hade inte många besökare. På återvägen passerade vi "Centre Pompidou".

Det var skönt med en liten siesta på hotellet innan kortspel och snacks med vin.

Vyer över hamnområdet och staden från höjden i öster.

Vacker arkitektur vid kajkanten och vy över playan österut.

På kvällen släntrade vi ner till Plaza del Siglo och slog oss ner på tavernan där. Middagen var väl ingen höjdare där, men vi blev mätta.

Tjurfäktningsarenan "Plaza de Tores" och Margareta på muren med hamnen bakom sig.

"Centre Pompidou" längst in i hamnen och karnevalsstart med utklädda barn.

Lite häng med Aperol spritz och öl på puben Old Town fick avsluta kvällen på väg hem vid halv nio snåret. Innan sängdags blev det svensk TV på Margaretas mobiltelefon.

Till toppen av sidan

Söndag. Mässa och museibesök

Utklädda glada barn i karnevalsyra.

Vi tog det lugnt på förmiddagen och tog oss senare till katedralen för mässan 11:30. Det var en upplevesle i sig. Församlingen var inte lika delaktig som hemma hos oss. Inga psalmböcker utan en kvinna som framförde sångerna.

Vi passerade Plaza del Siglo och banade oss väg genom folkmassan och de utklädda barnen. Vi fortsatte till Plaza del Carbon och restaurangen De Bandera, där vi satte oss i solgasset och intog vår lunch vid ettiden.

Ett besök på Picassomuseet är ett måste. Entré 11€ för +65.

Kvart i två besökte vi Picassomuseet på "San Agustin". Vi behövde inte köa så länge. Vi gick runt och tittade på så mycket vi orkade på en timme.

Vi hamnade på första parkett för karnevalståget vid middagen.

Resten av eftermiddagen ägnades åt siesta och kortspel. På kvällen gick vi till Quentoneria på Plaza del Carbon. Vi beställde wokade räkor, bröd och vin. På gatan framför oss passerade hela karnevalståget med massor av färgrika ekipage.

Till toppen av sidan

Måndag. Rekognosering västerut

Förmiddagen inleddes med en promenad ner mot kanalen och vidare över "Puente de Tetuan" till järnvägsstationen. Vi kollade var man skulle gå ned och fortsatte sedan österut längs "Alameda Principal".

Vi slank in om på den anrika vinbaren "Antigua", men köpte inget där trots lockande tapasrätter och vinfat. Istället gick vi fram till shoppinggatan Larios. Där besökte vi bland annat klädbutiken Zara och jag hittade en långärmad t-shirt för 12.95€. Klockan närmade sig lunch och vi gick upp till den italienska restaurangen "Ciao" på "Granada".

Där åt vi risotto 4 formaggi och Fettucine, öl och vin för 32,15€. Mycket gott! På hemvägen handlade vi frukostmat i MAS-supermarcadon.

Middagen intogs på restaurang Uvedoble, där Margareta beställ bord. Tyvärr ett plastigt ställe nära stadsmuseet som inte levde upp till sitt rykte. Vi var klara kvart i nio och släntrade hem och tittade på TV.


Tisdag. Längs stranden

Grannfastigheten från takterrassen och vy åt norr därifrån.

Efter morgonbestyren tog vi hissen upp till takterrassen och värmde oss i solen en stund.

Sedan blev det en promenad via parken österut till stranden, där vi slog oss ner på en bänk och lapade sol medan vi studerade människorna som passerade förbi.

Därefter passerade vi hamnen och gick upp för shoppinggatan Larios. Vi fick syn på en kvinna som lockade med tapaslunch in till "Plaza de la Flores" och vi följde med till restaurangen El Gallo Ronco där vi kunde gå in och peka ut vilka rätter som vi ville ha. Vi åt 3 tapas var med vin och öl för 33€ på uteserveringen. Stället hade en mycket trevlig servitris, vilket förhöjde matstunden.

Senare på eftermiddagen blev det kortspel på takterrassen med lite snacks och vin. Margareta vann.

På kvällen hamnade vi på restaurangen "Puerto Cristal" på "Calle José Denis Belgrano 7". Vi åt Paella Mixta och drack husets vin. 60,40€

Onsdag. Avslutningsdag

Bildbevis på att jag varit i Malaga samt varit uppe vid "La Alcazaba" och blickat ner över den romerska amfiteatern.

Denna sista hela dag i Malaga letade vi reda på restaurangen "Dynamite", som låg på "Merced" alldeles intill "Fundacion Picasso. Museo Casa Natal". Det såg inte mycket ut för världen, så vi fortsatte runt torget och ner mot den romerska teatern. Där klättrade vi uppför trapporna så långt det gick och fick en fin vy över det hela.

Interiörer från kyrkan "Sagrario" på "Plaza de los Martires"

Därefter hängde vi en stund på bänken nedanför katedralen innan vi tog oss västerut och upp till Granada och restaurangen "Susurro Flamenco", där vi åt tortilla och ensalada mixta med öl och vin.

På hemvägen provianterade vi på MAS-supermercadon, både för frukost och skaffning på flyget nästa dag.

Klockan var halv tre och hög tid för siesta. Sedan följde vändåttamatch och lite packning, innan vi gick ut för sista middagen.

Den hade vi bestämt att avnjuta på den italienska restaurangen Ciao på Granada. Risotton var tyvärr inte lika vällagad som på måndagen, men pizzan var god.

Vi var klara ganska tidigt och och strosade runt lite grand i den ljumma kvällen, innan vi återvände till lägenheten.

Torsdag. Hemresa

Vi röjde i köket och tog hand om sopor mm. Packade det allra sista i väskorna, lade nycklarna på soffbordet och tog farväl av lägenhet 1A för den här gången.

Så knallade vi iväg ner mot kanalen och längs "Carreteria" och "Pllo Santa Isabel" fram till järnvägsstationen vid "Puente de la Misericordia". Där fick vi hjälp av en ung dam som berättade att det bara var att lägga bankkortet på läsaren för att gaten skulle öppna. Först för Margareta och sedan för mig. Smidigt!

Efter några stopp trodde vi att vi åkt för långt och blev något skärrade, men det hade vi inte utan kom fram till flygplatsen precis som vi skulle. Vi knappade in vår kod i en Norwegian-automat och fick ut boarding-korten så att vi kunde fortsätta till säkerhetskontrollen. Där blev både jag och Margareta undersökta, förmodligen i jakt på narkotika. Vi fikade på ett café och åt av våra medhavda mackor samt spelade resans sista match i vändåtta.

Snart nog var det dags att boarda flight D8 3671 med avgång 12:25. Vi kom iväg en halvtimme senare dock, men var ändå i Köpenhamn 16:15. Vi tog något att äta och dricka på flyget, men annars händelsefattigt med lite korsordslösning som förströelse.

På Kastrup är det på något sätt alltid långt att gå. Vi var dock tacksamma för att slippa stå och vänta på bagage, då vi reste lätt med ryggsäckar och trollies. Margareta bjöd på korv med bröd innan vi gick ner till perrongen för hemfärd med Öresundståget.

C:a 18:30 kunde vi checka in hemma i vår lägenhet och då välkomnades vi av katten Nils, som rullade sig som vanligt på mattan.

BORTA BRA, MEN HEMMA BÄST!

Till toppen av sidan