En resa till Månen och Cecily Brown, 2018-11-13

Ängelholm - Louisiana

- Även om vi är ute i god tid, så är det alltid några före oss, sade Hans Ljungerud till hustrun Susanne då de anlände till Polishusets entré, där jag väntade på Starbussen tillsammans med andra kulturkonsumenter. Klockan var väl kvart över nio och det var första gången i KUS-sammanhang som jag skulle stiga på vid denna plats. Joakim rattade snart den bekväma långfärdsbussen söderut mot färjeläget, efter att ha hämtat upp några fler KUS-medlemmar vid Stadshuset.

Cecily Brown

Where, When, How often, With whom

Cecily Brown, född 1969, London, Storbritannien. Utbildning Epsom School of Art (1987), Morley College (1987-89), Alma mater Slade School of Art (1993).

Stilarterna figurativ och abstrakt konst, som visar på olika konstnärers påverkan, från Francisco de Goya , Willem de Kooning , Francis Bacon och Joan Mitchell , till gamla mästare som Rubens och Poussin, men hennes arbeten presenterar också en tydlig kvinnlig synvinkel.

Brown bor och arbetar i New York City. Hon är gift med Nicolai Ouroussoff.

Browns målningar kombinerar figurering och fullständig abstraktion . Genom att utöka traditionen för abstrakt expressionism, har hon blivit känd för sin målningstil som tyder på abstrakta och abstrakta expressionistiska målare som de Kooning och Oskar Kokoschka . När hon börjar en målning har hon vanligtvis inte en exakt uppfattning om vad hon försöker uppnå, men hon låter den slutliga målningen avslöja hur hon jobbar. Under arbetet tycker hon om att låta målningarna utvecklas och förändras drastiskt, eftersom hon tror att överraskningen gör hennes arbete mer intressant. Sexualitet och attraktion är viktiga teman i hennes arbete.

Brown betitlar ofta sina målningar efter klassiska Hollywood-filmer och musikaler, som The Pajama Game , The Bedtime Story och The Fugitive Kind . År 2013 grundade Brown en serie målningar på ett fotografi av en stor grupp nakna kvinnor som finns på den brittiska utgåvan av ett Jimi Hendrix- album från 1968 - Electric Ladyland. Wikipedia

Månen

Från den inre världen till det yttre rummet

Höstens stora utställning på Louisiana handlar om månens fascinationskraft och betydelse för oss, hur den satt avtryck i vår konst- och kulturhistoria och hur den blivit en del av den ekonomiska kapplöpningen i rymden. På utställningen blandas konst, film, musik, litteratur, arkitektur, kulturhistoria, design och naturvetenskap. Else Ekblom

Utställningen presenterar mer än 200 verk och föremål - och visar hur den runda vita skivan speglar i vår konst och kulturhistoria. Från Galileos månkort till Norman Fosters planer för 3D-tryckta månbaser.

Utställningen blandar konst, film, musik, litteratur, arkitektur, kulturhistoria, design och vetenskap till ett livfullt och mångsidigt porträtt av vår närmaste granne på himlen. Vi möter månen som en grundläggande symbol och som mål för romantiska och konstnärliga längtan, vetenskaplig utforskning, existentiella problem - och politisk expansion.

Louisiana markerar utställningen upptakten till 50-årsdagen av människans första steg på månen , men också pekar på ett starkt och förnyat intresse för Månen i både konst och som en språngbräda för en ny strategisk och ekonomisk rustning i rymden. Louisiana

Färgrik interiör från utställningen "Elementär".

Asger Jorns målningar är alltid spännande att sjunka in i.

Strax efter klockan ett lämnade vi museet och tog oss till Humlebaek Gamle Kro för att avnjuta de traditionella smörrebröden och för egen del en "Classic" och "en lille en" i form av Gammeldansk. Vi hyggede voss gott vid bordet med samtal om "de' hele". Hemma innan kl. 16:00.

© PeO Jansson