Louisiana 2018-02-20
Kultursällskapets museiresa med Else och Jan Ekblom
PICASSO KERAMIK 1.2 - 27.5

Picasso (1881-1973) är en mogen och framgångsrik konstnär då han i slutet av 40-talet beger sig söderut och möter hantverkarna i keramikverkstaden Madoura i Vallauris. (Klicka på punkterna nedan för fler bilder)

1
Picasso keramik
2
Picasso keramik
3
Picasso keramik
4
Picasso keramik
5
Picasso keramik
6
Picasso keramik
7
Picasso keramik
8
Picasso keramik
9
Picasso keramik
10
Picasso keramik

Prick 09:35 gled Starbussen in i parkeringsfickan utanför Stadshuset. Else och Jan Ekblom hälsade oss välkomna och vi kunde finna plats längst bak. Snart kunde vår chaufför Leif styra söderut mot färjeläget i Helsingborg.

Vi fick vänta lite på gården utanför huvudentrén till Louisiana innan portarna slogs upp kl. 11:00 och floden av besökare tog sig upp för trappan och in genom slussarna.

Efter en runda i garderoben kunde första gruppen med mottagarna påslagna följa i Elses fotspår till utställningen med Picassos keramik. Där föresläste hon om konstnärens liv och keramiska produktion under 25 år.

Museet har över 150 unika verk som täcker hela perioden och spännvidden av hans okonventionella arbete med leran. Picasso tolkade, förvandlade, utvecklade nya tekniker som lyfte keramiken till högsta estetiska nivå. Hans bildspråk fick en ny fysisk ram för den intima livsglädje och humor som vi lärt oss känna igen genom Picassos målningar.

Därefter kunde vi ta en kopp kaffe i restaurangen och avnjuta andra utställningar, innan det var dags att promenera till Humlebæk Kro, där vi förplägnades med tre sorters smörrebröd och öl. Allt mycket gott.

Återstod sedan bara återfärden. Vi anlände hem nöjda och belåtna, som vanligt när vi varit på resa med Kultursällskapet.

© PeO Jansson 2018-02-22