Hällevik Tradjazz Festival

6-9 augusti 2015

Föreningen Jazz i Hällevik har en vacker miljö att arbeta i.

Fredagen den 7 augusti. Först lunch vid boendet i Hosaby. Maggie tar igen sig.

Vi fick ett rum på andra våningen i ett ganska stort hus, som en gång varit matbespisning.
Vi möttes av en serviceminded kille som önskade oss välkomna och visade runt.
När vi installerat oss blev det medhavd lunch vid trädgårdsmöblerna.

Vi beslutade oss för att ta bussen till Hällevik hamn 13:32.

På Rundellan såg vi först Flashback Big Band. Sedan promenerade bort mot Festivaltältet.

Där kollade vi lite på marknadstälten innan vi återvände och lyssnade till Riverboat Ramblers.

Sångaren Sergiej Kriuzkow var riktigt bra. Szymon Zuehike på saxofon och Marek Romanowski på trombone var också duktiga.

Efter Riverboat Ramblers spelning, tog vi en sväng bort till scen 1 - Direktör Nyfiken.

Sedan var det dags för våra favoriter på Rundellascenen. Här Olof Skoog och Per Bach.

Johan Horner på trummorna och kapellmästaren Niklas Carlsson på trombone.

Trumpetaren Jesper Albrektsson säljer CD-skivor. Stephan Swing Ondulé på scen 1.

Tillbaka på Rundella och Mill Street Jazz Orchestra.

Det regnade duktigt på eftermiddagen ett slag, men klarnade upp och vi kunde äta pulled pork och beaf på utemöblerna, medan regnbågen vackert tornade upp sig i öster.

En och annan pilsner hälldes i struparna.

Vi träffade goda vänner hemifrån och gick till Direktör Nyfiken med dem, där Örlycke Jazzmen spelade.

Tre unga sångerskor kompletterade bandet medan vännerna åt och sedan lyssnade vi på Sofi Hellborg Gang. Det kunde jag vara utan, så efter ett tag fick jag med mig Maggie och sade adjö till vårt sällskap.

I väntan på den extra insatta bussen 00:17, gick vi bort till festivaltältet och lyssnade på Paul Harrisons Band en stund. Som avslutning på kvällen tittade vi in på Dagmars och fick några toner från Jensen Jazz Serenades också.

På lördagsmorgonen fick vi en god frukostbuffé och kom i samspråk med ett par från Lomma och ett par från Båstad. Sedan tog vi bilen till Hälleviks Havsbad och kunde få bra platser inför Second Line Jazzbands spelning kl. 12:00

Ljudteknikern gick runt med sin "platta" och ställde in alla mikrofoner mm. innan Olof Skoog drog igång på sin klarinett. Honom mötte vi när vi kom. Han hade badat i det 18,3-gradiga havet!

Det var gott om publik trots den tidiga timmen. Vissa hade hunnit med champagnefrukost. Johan Horner bankade på i andra set.

Vi passade på att äta en god lunch på restaurangen och 14:30 stod Amy Roberts och Richard Exall Quintett på scenen. Sedan promenerade vi förbi Hanö hus till festivaltältet, där vi lyssnade lite på Carling Big Band.

Nedanför Lilla galleriet stannade vi till och lyssnade på ungdomarna, men det var Rundella och Ragstretch som gällde kl.15:15

Förgrundsfiguren Chris Tanner på klarinett och sång tog i av fulla krafter. Niklas Carlsson gästspelade på trombonen och Björn Ingelstam blåste trumpet på känt ekvilibristiskt manér.
Gitarristen Craig Fermanis blev en positiv bekantskap.

På vägen tillbaka mot bilparkeringen, blev vi tvungna att stanna till och se/lyssna på ett gäng som spontanspelade utanför Dagmars vid Hamnkontoret.

Sammanfattningsvis en mycket givande jazzhelg, som smakade mera och Hällevik med hamnen och stränderna är en vacker plats värd att återvända till. Det tycker säkert Anders Linderoth också, då han går ut med hunden längs Skogshagevägen, där han bor på nr. 92.

© PeO Jansson 2015-08-09