Antiken och nyantiken i Köpenhamn 2020-02-18

Klicka på valfri bild för att göra den större och gå vidare med bildspel.

Avfärden från Ängelholm försenades dryga timmen på grund av utebliven buss. En ny fick rekvireras i all hast. Väntan i den regnkalla morgonen blev inte rolig. Tre resenärer skulle ansluta på färjan, men kom inte med rätt avgång, varför ytterligare en halvtimmes väntan vidtog.

Programmet fick kastas om så att besöket på Thorvaldsens museum inledde Köpenhamnsbesöket. Stadens vackraste museum uppfördes på 1840-talet åt nyantikens mest berömde skulptör - Berthel Thorvaldsen.

Arkitektuppdraget gick till den unge oerfarne Gottlieb Bindesböll. Han överraskade med ett originellt och monumentalt förslag, som harmonierade med skulptörens ideal från Antiken. Dessutom var det billigare än de andra arkitekternas förslag.

Thorvaldsen tillbringade över 40 år i Rom, där han efter några magra inledningsår lyckades bli en internationell megastjärna med egen ateljé. Mycket beroende på att den förmögne engelske konstsamlaren Sir Thomas Hope hade uppmärksammat honom genom att beställa skulpturen "Jason" i marmor.

Lunchen intogs på restaurang "1733" på Nybrogade mittemot Thorvaldsens. Smörrebrödet med rödspättafilé och räkor var gott, men mättade knappt, trots att vi beställde varsin akvavit till ölen.

Sedan promenerade vi i duggregnet till Glyptoteket. Där guidade Else Ekblom oss genom utställningen "Vägen till Palmyra", uppdelade i två grupper. Ledig grupp fick utforska Glyptoteket på egen hand.

För tvåtusen år sedan var Palmyra en blomstrande karavanstad i den syriska öknen. Den skövlades först av romarna på 260-talet och nu i modern tid har terrororganisationen IS förstört det som fanns kvar av världsarvet.

Avslutningsvis besökte vi Grundtvigkyrkan i Bispebjerg, som uppfördes mellan 1921 och 1940 till minne av prästen, diktaren och folkbildaren Grundtvig.

Arkitekt är byggmästaren P.V. Jensen Klint. Nästan allt är utfört i gul tegel. Utformningen är inspirerad dels av gotikens europeiska katedraler, dels av Själlands medeltida trappgavelförsedda sockenkyrkor, men också av en gigantisk orgel.

Vi hade tur att komma in i kyrkan, som egentligen stängde kl. 16:00, men denna dag skulle en musikgudstjänst hållas kl. 17:00, varför vi under några minuter kunde beskåda interiören.

Därefter hemfärd med bussen och Carsten utan mankemang. Vid Polishuset strax innan kl. 19:00.

Text ur KS-programmet med tillägg av PeO Jansson 2020-02-21