Refshaleøen och Arken Ishøj 2018-10-19

Ängelholm - Köpenhamn

Strax efter klockan nio svängde Joakim in med bussen vid Stadshuset och vår lilla skara, som hade samlats där, kunde embarkera och finna plats. Det dröjde inte länge förrän Else och Jans välsmorda "resebyrå" försåg oss med såväl information som audioapparater med tillhörande hörsnäcka. En spännande kulturdag låg framför oss på andra sidan av Öresund.
Vårt första stopp blev ute på Refshaleøen och Copenhagen Contemporary, CC.

Else introducerar besöket på Copenhagen Contemporary.

Superflex - One Two Three Swing!

I en orange linje av gungor med plats för tre, kan besökarna uppleva rörelsen och styrkan i gemenskapen. Energin som uppstår när man gungar tillsammans blir en upplevelse.

I nästa hall representeras apatin av en pendyl som svänger fram och tillbaka över en specialvävd golvmatta i eurosedlarnas färger. På denna kan man lägga sig och reflektera över bl.a. de globala ekonomiska krafterna.

Superflex "One Two Three Swing".
Superflex "One Two Three Swing".

Doug Aitken - Song 1

En 35 minuter lång ljud- och videoinstallation på poplåt-temat "I Only Have Eyes For You" avspeglar nutidens urbana landskap och drar trådar tillbaka i medernismens kulturhistoria. Den gamla jazzlåten från 1934 sjungs av flera artister från olika tidsepokrar som visas i flimrande videoklipp.

Aitken är född 1968 i Californien och arbetar i Los Angeles. Han är känd för sina stora videoinstallationer Världen över.

Doug Aitken "Song 1" 35 min ljus- och ljudinstallation.
Utsikt från Refshaleøen över sundet..

Refshaleøen

Det gavs möjlighet att promenera på egen hand efter besöket på CC och många tog tillfället att utforska den spännande containerbyn "Reffen", som innehåller små matställen med streetfood-menyer från flera olika länder.

- Detta hade aldrig miljökontoret godkänt hemma, var det någon som sade. Säkert inte, men det var mer välordnat än vad som uppfattades inledningsvis.

Reffen. Street food menyn.
Reffen. Matställe.
Reffen. Matställe
Reffen. Matställe.
Reffen. Matställe.
Reffen. Uppställt för Street Food .

Christianshavn

Stadsdelen som Christian IV anlade 1617 med kanaler och vallar. Importerade holländare hjälpte till med planläggningen och fick igång handeln. Fattigt område under 1800-talet, men idag är det fint och dyrt att bo på Christianshavn.

Lunch på Fregatten i Hundige Marina

Alla var hungriga, så bufféborden närmast anfölls på restaurangen. Logistiken var inte helt klar och inte heller köerna till olika rätter, tallrikar och bestick. Så småningom kom vi till ro även med drycker från baren, där personalen småroat iakttog busslastens framfart.

Allt var mycket smakfullt, rikligt och gott. Man åt naturligtvis för mycket av någon outgrundlig anledning.

Hundige Marina från Restaurang Fregatten.
Arken. KUS-medlemmarna på väg till konstmuseet.

Konstmuseet ARKEN

Arkitekt Sören Robert Lunds karaktäristiska museibyggnad ligger som ett gigantiskt strandat skepp i landskapet vid Köge Bugt.

Konstmuseet Arken. Samling i shopen innan entré.

Ugo Rondinone - ensomhedens sprog

Den schweiziske konstnären har gestaltat ett färgstrålande drömlandskap befolkat av naturtrogna människoskulpturer i clownkostymer. Trötta och passiva i meditativ ro, kanske före eller efter en föreställning.

Arken. Ugo Rondinone. Ensamhetens språk.
Arken. Ugo Rondinones clowninstallation.
Konstmuseet Arken. Anselm Reyle.
Arken. Anselm Reyle.

J.F. Willumsen - Farver & striber

Den evige outsidern på den danska konstscenen. Genom sju årtionden skapade Willumsen banbrytande verk, som kännetecknades av deras radikala uttryck och våldsamma färgpalett. Jens Ferdinand var nyskapande genom att använda populärkulturens bildström som inspirationskälla.

Arken. J.F. Willumsen "Bergsbestigerskan".
Arken. Willumsen "Barn på Skagens strand".
Arken. J.F. Willumsen "Badande barn".
Arken. Willumsen.Harlekin figurer.
Arken. J.F. Willumsen. Tigerman.
Arken. Willumsen. Glasblåsarna.

Vincent Van Gogh

Genom 39 verk visar Arkens utställning hur Van Goghs skildringar av vackra landskap och hårt arbetande bönder skulle utveckla det gudomliga i naturen och människan - mitt i en brytningstid, när tron var under press från modern filosofi och vetenskap.

Arken. Van Gogh. Det gula huset.
Arken. Van Gogh. Färgkaos.
Arken. Van Gogh. Else föreläser i hörsnäckorna.
Arken. Van Gogh. Landskap.
Arken. Van Gogh. Såningsmannen.

Avslut och hemresa

Fulla av intryck från fullspäckade konstupplevelser, tog vi plats på nytt i Joakims fina långfärdsbuss och kunde tryggt låta oss forslas till färjeläget i Helsingör. På Tycho Brahe färjan kunde jag notera att flera av vårt sällskap lät sig väl smaka av barens drycker innan vidarefärd på den svenska sidan till Ängelholm, dit vi anlände innan 19:30.