New York 2012
Klicka på valfri bild för att se den med 922 px bredd, men glöm inte att stänga fönstret innan du klickar upp nästa bild!

Torsdag 13 september

När vi checkat in tog vi oss bort mot gate C28, där fick oss en god kopp kaffe på "Caffè Ritazza".

Öresundståget 07:45 tog oss smidigt till Kastrup från ett svalt Ängelholm 8°C, även om det var fullt som vanligt. Vi fick god hjälp av SAS-personal vid incheckningsautomaten och kunde langa in väskorna. Boarding 11:25 och vi lyfte med flight SK909, en Airbus 330 med 264 stolar i fint flygväder. Vi fick 34 A & B på babordssidan.

Vi landade på Newark Liberty International Airport åtta och en halv timme senare, men klockan var bara 14:50. Det är något krångligt att ta sig genom tull och passkontroll med fotografering och fingeravtrycksscanning mm., men allt gick bra och vi anmälde oss till Swanson's guide Gunilla, som stod och väntade på oss. Hon lotsade ut oss till bussen som körde runt till de olika hotellen på Manhattan.

Det tog c:a fyra timmar innan vi kunde ta igen oss på Hotel Edison, rum nr. 1120. Vi var trötta och tunga i våra huvuden efter guidens svada i bussen och den sena timman (00:50 CET). Vi vilade en stund innan vi åkte ner i receptionen och framförde klagomål på oljud ovanför vårt rum. Det lät som om någon flyttade möbler hela tiden. Förmodligen var det motorerna till hissarna som lät. Därefter gav vi oss ut i vimlet på Times Square, där bl.a. Kawasaki hade motorshow. På "vår" gata, West 47:th street, fann vi en liten restaurang som hette "Trattoria Trecolori". Jag beställde en soppa - pasta é fragioli - och vi drack varsin öl. Trevligt ställe! Sedan var det bara att knoppa in vid 20:40.


Jag har märkt ut var hotellet låg med en röd prick. 228 W47th street.


Fredag 14 september
 Tor 13   Lör 15 

Gemensam frukost på Picadilly med Jerry och Rickard. Guiden Monica Lee informerar oss från bordskanten.

Hotel Edison ligger på 228 West 47:th Street, mellan Broadway och 8:e avenyn i stadsdelen Midtown.

Lobbyn på vårt hotell var flott. Inredningen gick i Art Deco - stil.

Ett SMS från min dotter förkunnade att en liten prinsessa hade fötts 00:14 CET, vilket väckte mig 03:55. Inte mycket till sömn alltså innan vi mötte upp i lobbyn vid 7 och traskade med Monica via Broadway upp till 48:th street till ett ställe som hette "Picadilly" där vi intog frukost med gruppen. Vi satt intill Jerry Larsson och Rikard hermansson från Kungälv och pratade lite med dem. Efter ett kort besök på hotellrummet och påstötning i receptionen om ett nytt rum, embarkerade vi bussen 08:15. Stor sightseeing på Manhattan vidtog.

Metropolitan Opera House vid Lincoln Center. 3800 sittplatser.

De två jättetavlorna av Chagal var övertäckta, men kristallkronan i foajén är magnifik.

Skulpturen i den lilla bassängen framför Vivian Beaumont Theatre är av Henry Moore.

Först åkte vi upp via Braodway till 63:rd street och besökte Lincoln Center of the Performing Arts, som uppfördes på 1960-talet med mestadels privata bidrag genom initiativ av John D. Rockefeller III.
Stilren och snygg arkitektur tyckte jag.

När inte markplanet räcker till, så bygger man stålkonstruktioner för tunnelbana och eller bilar.

Gate House vid The Reservoir i Central Parks norra del.

En porlande fontän med skulpturer i Central Park.

Underbara blomsterarrangemang i Central Park.

En liten damm med skulptur i Central Park.

Vi besökte Central Parks norra del och strosade runt i Conservatory Garden, som går i brittisk-fransk stil.

Det bar iväg längs 5:th Ave ner till Bleecker St. i NOHO, där vi fick en halvtimmes fikapaus i en liten park.

Man har kommit ganska långt med World Trade No. 1, som blir över 500 m högt.

Strax intill bygger man World Trade 2, men inte på samma plats som gamla World Trade Center.

Ground Zero skall bli en park med vattendamm/fontän. The Winter Garden, en stor atriumgård i World Financial Center.

Vi fick göra ett besök i Battery Park City, med World Financial Center där bland annat American Express hade sitt huvudkontor. Här bygger man nu upp nya hus som ersättning för de som rasade i terroristattacken 2001.

Biljettkontoret på Times Square hade en läktare på taket. Där satt det alltid folk och glodde.

Folkvimmel på femte avenyn. Den stora musei- och shoppinggatan som delar Manhattan på längden.

Chrysler building på 42:a gatan. Art Deco-stil.

Vi var tillbaka vid haltvåsnåret och fick byta rum till nr. 342, varpå vi vilade en stund innan vi tog en promenad. Vädret var underbart. 24°C i skuggan och förvånansvärt lätt att andas i den biltäta asfaltsdjungeln.
Vi gick österut till Times Square och vidare till 5:th Ave, som vi sedan följde söderut till 40:e gatan.

New York Public Library. Hörnet av 5:th och 42nd.

Bakom biblioteket ligger en mysig park med gräsmatta, café och en friluftsbar.

Något trött i ögonen fick jag en god öl på Southwest Porch i Bryant Park.

Vi passerade förbi stadsbiblioteket och vek av åt väster, fram till Bryant Park vid 6:th Ave. Där skulle det bli någon slags modevisning, så köerna med tjejer ringlade långa. Vi slog oss något trötta ned med varsin öl vid Southwest Porch, dock inte bättre än att vi hamnade utanför utskänkningsdäcket och blev tillrättavisade av en polis. Det var ganska intressant att studera stadsbornas after-work relationer där.

Återhämtning på hotellrummet till 18:45, då det var samling för gemensam middag med Swansongruppen. Vi traskade iväg till 44:th Street och restaurangen "Emett". Vi satt vid samma bord som Rikard, Jerry, Anders, Majken, Gertie och Benny på andra våningen. En god måltid serverades med biff, bakpotatis, grönsaker och sallad. Cheescake-variant till dessert och rött vin genomgående.

Gemensam middag på restaurang Emett på 44:e gatan.

Mätta och goa promenerade vi tillbaka och redan vid 22:00 släcktes lampan hos oss.


Lördag 15 september
 Fre 14   Sön 16    Kartan 

Liberty Island ligger 2,5 km sydväst om Manhattan .

Ellis Island med immigrationsmuseet.

Järnvägsstationen på New Jersey-sidan rakt västerut.

Toaletten på hotellrummet var inte kul. Efter att man spolat fylldes skålen på med vatten automatiskt, så mycket att en man riskerade att bli våt om en viss kroppsdel. Usch! Vi kom upp vid halvsju och Maggie klädde sig och gav sig iväg ut för att handla frukost på Deli. Det blev inte så mycket, men det satt fint inför dagens utflykt.

Den startade 07:30 med promenad till tunnelbanestationen på 42nd street, där vi tog R-tåget söderut till White Hall. Vagnarna hölls förvånansvärt rena från skräp och klotter. Vi promenerade bort till säkerhetskontrollen för färjan till Liberty Island och ställde oss i kö. Ute hos frihetsgudinnan log solen mot oss och värmde gott efter sjöturen, som var ganska blåsig och kall.

Man fick en bra utblick mot Manhattans skyline i norr.

Jersey City västerut från färjan.

Frihetsgudinnan från färjan innan vi lade till.

Vi promenerade runt ön och tog bland annat några bilder.

Vi var bara tvungna att posera vid sockeln till en av världens främsta turistmål.

Det blev ett toalettbesök och en koll i souvenirbutiken innan vi samlades nere vid färjeläget igen. Bye, bye "Lady Liberty", för denna gång. Färjan gick vidare till Ellis Island, där vi skulle besöka "Immigration Museum".

Immigrationsmuseet på Ellis Island.

Registreringsrummet. Hit kom 12 miljoner imigranter.

Manhattan från Ellis Island.

Vi strosade runt lite på immigrationsmuseet och sedan såg vi en informationsfilm på en halvtimme, innan vi köade för att köpa lunch. Denna kom att bestå av cheesburgare med pommes frites. Vi satt ute på terassen i solgasset.

Det blev en liten promenad bort till de rostfria plåtarna med 600 000 namn på immigranter och därefter tog vi kaffet i skuggan under träden. Jag letade efter gamla släktingar, men fann ingen. Färjan gick åter till Manhattan kl. 14:20.

Åt SO från Empire State Building.

Åt NO med FN-skrapan.

Nästan rakt åt N, upp mot Midtown.

ONO mot bl.a. Chryslerbyggnaden.

Från 86:e våningen ser allt smått ut.

Åt S med "strykjärnsbyggnaden" i förgrunden.

Efter att vi kommit iland på Manhattan igen, blev det tunnelbanan upp till 34:th st, där vi steg av och promenerade till Empire State Building. Där åkte vi först rulltrappa upp någon våning för att köa till en uppåtgående hiss, som anvisades av uniformerade guider i varje hörn. Först åkte vi upp till 80:e våningen, där man kunde studera historik, konstruktion mm. och sedan köande för nästa hiss, som gick upp till 86:e våningen. Där fick vi gå ut på en terass och fotografera. Utsikten över staden, med öarna och flodarmarna, var överväldigande.

Här upplöstes vår grupp och jag och Maggie åkte ner och promenerade längs 6:th ave. upp till Bryant Park, där vi satte oss med varsin öl och studerade folklivet. Därefter knatade vi upp till 44:th str. och tog till vänster ut på 7:th Ave. där vi fann en Sephora butik och jag kunde fullfölja mitt uppdrag till dottern. Sedan var det skönt att sträcka ut sig på hotellslafen en stund för att samla kraft.

Vid halvåttasnåret gav vi oss ut i vimlet igen. Det blev en runda ut på 8:th Ave och upp till 48:th, där vi tog oss in på "Brazil Grill". Här fick vi oss en god köttbit med olika tillbehör och vi drack Pinot Noir därtill. Den slarviga servicen, den högljudde trubaduren, det larmande gatumiljön och brandkårsutryckning mitt i alltihop, drog ner betyget på detta ställe. Sedan orkade vi inget mera, utan sa' gonatt till varandra innan klockan slagit tio.


Söndag 16 september
 Lör 15   Mån 17    Kartan 

Sovmorgon! Skööönt! Vi gick ut i den 15°C svala morgonen och bort till 8:th Ave, där vi intog vår frukost på ett ställe som heter "Carve". Varsin bagel med creamcheese, kaffe och croissant därefter. Mums! Ute på avenyn höll de på att bygga upp stånd för en marknad. Där stannade också sightseeingbussen med säten uppe utan tak. Vi gick runt kvarteret och strax efter 10 var vi i lobbyn och väntade på Monica tillsammans med bl.a. Gertie och Benny. Bussen rullade norrut mot Harlem 10:30.

Vi gjorde ett kort stopp utanför Dakotabyggnaden vid 8th/72th där John Lennon mördades och gick in i Central Park. Där har Yoko Ono låtit anlägga en mosaik kallad "Imagine" och denna del har fått namnet "Strawberry Fields".

Därefter rullade vi österut till 1:th Ave, där vi skulle bevista en gudstjänst med gospelmusik. Efter 45 min väntande ute på gatan, kunde vi komma in och bl.a. se alla uppklädda kyrkobesökare. Damerna hade helt otroliga kreationer i vitt och blått med stora hattar. Männen i mörka kostymer, vit skjorta och slips. Jag och Maggie hade för säkerhets skull öronproppar i beredskap mot den högljudda körsången. Det var en fantastisk upplevelse och det var synd att man inte fick fotografera där.

Baptistkyrkan uppe i Harlem på 134:th.

Vi åt lunchen på "Londel's" på 140:th.

Efter kyrkobesöket åkte vi vidare till restaurangen "Londel's" där vi fick oss en god buffé som kallades "soulfood". Vi satt med Monica, Gertie och Benny. Vi var inte tillbaka på hotellet förrän vid 16-tiden på grund av trafiken. Marknaden på 8:th Ave satte t.ex. sina spår.

Det blev bara en kort paus på rummet innan vi gav oss ut igen och ut på 8:th Ave. Där kollade vi den pågående marknaden och jag kunde inhandla en liten present till den nyanlända dotterdottern. Vid 56:th str. gick vi över till 5:th Ave. och strosade söderut igen.

Marknadsvimmel på åttonde.

Vi kollade gatulivet och shoppingen ända ner till 46:th str., där vi vek av västerut fram till 8:th Ave. igen.

Nöjd turist med inhandlad present.

Hemma på 47:an stannade vi till på Trecolori och tog varsin öl, varpå vi åkte upp på rummet och återhämtade oss en stund.

Härligt med lite grönt bland allt glas, betong och stål.

Vi passerade Rockefeller Center.
En gyllene skulptur i en fontän vid Rockefeller Plaza.(t.h.)

Disneyfigurer på Times Square.

På kvällen promenerade vi bort till "Restaurant Street", det vill säga 46:th mellan 8:th och 9:th Ave. Där hamnade vi på "Da Rosina Restaurant".

Jag åt "Pollo alla Parmigiana" och Maggie tog "Ravioli Russo". Rött vin till och avrundning med varsin Espresso. 70.24$-som hittat! Efter det strosade vi fram till Times Square, där vi satte oss en stund och bara glodde på folk och alla reklamskyltarna. Jag började förstå vad alla andra gjorde där - man umgicks helt enkelt i gaturummet. Vi var tillbaka på hotellet strax innan tio och det blev lite TV-tittande och läsning. Väckarklockan sattes på 07:00 innan lampan släcktes.


Måndag 17 september
 Sön 16   Tis 18    Kartan 

Vårt frukostställe Carve vid 8th/47th.

Efter morgonrutinerna åt vi frukost på Carve's vid halvåttasnåret. Det var fräscht och gott som vanligt. Killarna jobbade frenetiskt bakom disken med sallader, mackor, fruktkompotter, bakverk och drycker av olika slag. Sightseeingpersonalen använde stället som kontor med en bastant svart kvinna vid fönsterbordet.

Vi hämtade ryggsäcken på rummet och samlades i hotellobbyn för avfärd med bussen 8:30. Det var Monicas ryske favoritchaufför som hämtade oss. Han styrde västerut till 11:th Ave och körde söderut via West Side Highway till Canal Street. Den följde vi österut genom Chinatown och Little Italy, över Manhattan Bridge till Brooklyn.

Det östra tornet av Brooklyn Bridge.

Brooklyn Bridge byggdes 1883.

Från brofästet får man god utsikt mot Lower Manhattan.

Här fanns en stor träbrygga som utsiktsplats.

Man kan promenera över den 500 m långa hängbron.

Benny tog en bild på oss och skämtade samtidigt.

Det blev ett första stopp i Brooklyn Hights, nere vid Pier 1 och Brooklyn Bridge Park. Där strosade vi runt ett slag och njöt av den fina utsikten. Vi gick en sväng söderut på "The Promenade", där vi bland annat kunde se gymnastiserande nyblivna mammor. Området hade många gamla fina hus.

Färden fortsatte söderut förbi "Prospect Park" och vi såg många ortodoxa judar, som firade helg denna dag, så trafiken var lugn, vilket gladde vår chaufför. Vi stannade i stadsdelen "Bay Ridge", där vi kunde studera alla de vackra husen. Det blev en promenad i "Shore Road Park" innan vi rullade vidare.

På Governors Island i SV anordnas ofta musikfestivaler.

Typisk arkitektur i Brooklyn Hights.

Villor i Bay Ridge stadsdelen.

Bussen körde vidare ner till "Fort Hamilton" där vi kunde blicka söderut mot "Verrazano -Narrows Bridge", som är en av världens längsta hängbroar. Den förbinder Brooklyn och Staten Island med sina 1 300 m och invigdes 1964.


New Yorks senaste tillkomna bro. Verrazano-Narrows.

Coney Island. Sandstranden påstods vara 11 km lång.

Här kan mer än 100 000 människor trängas en varm sommardag.

Gångbron i trä är 5 km lång.

Så kom vi fram till Atlantkusten och "Coney Island", som för några decennier sedan var en plats med bland annat en bejublad nöjespark. Idag präglas området av förfall och den ryska maffian spritt sina tentakler bland den stora ryska befolkningen.
Vi tog en promenad på den långa strandpromenaden i väntan på lunchen och kunde svepa med blicken över den milslånga stranden. Det var dock förbjudet att bada på grund av de starka underströmmarna. Röd flagg var markerat.

Lunchen intogs på Tatiana Restaurant.

Det blev en 7-rätters med öl och vodka.

Servicen var toppen och stämningen steg i takt med att ölbägarna bars in.

Vi åt gemensam lunch på en rysk restaurang som heter "Tatiana". De serverade sallader, fisk- och kötträtter samt avslutade med en apfelstrudel som var superb. Tjeckiskt öl satt fint och en nubbe vodka för de som ville. Kaffe på maten saknades ej. Servicen var toppen.

Återfärden gick smidigt i den relativt ringa trafiken. Vi såg fler och fler chassidiska judar ju närmare stadsdelen Williamsburg vi kom. Männen har skruvlockat tinninghår och stora hattar. En del hade även skinnmössa trots värmen. Familjerna är ofta stora. Även barnen var uppklädda denna helgdag.

Vi åkte över Williamsburg Bridge och norrut på FDR Drive och 2:th Ave. till FN-skrapan, där några av gruppen hoppade av för sightseeing på egen hand. Vi åkte dock med till hotellet, för Maggie ville försöka få tag i biljetter till musicalen "Porgy & Bess" på Times Square. Den framfördes emellertid inte på måndagar, så det fick bli en eftermiddagsvila på hotellrummet.

The Rink Bar Lounge på Rockefeller Plaza.

Vid 17-tiden gick vi ut igen. Först letade vi reda på B.B. Kings ställe "Lucille" på W42:th, där vi var inne och tittade. Sedan gick vi Broadway norrut, upp till 57:th och kollade jazzklubben "Iridium". Eftersom spelningarna inte började förrän kl. 20 och entréavgiften var 35$, så fick det vara.

Vi tog oss istället till Rockefeller Center, och gick ner för trapporna till de olika serveringarna där. Platsen var omgärdad med världens alla flaggor. Vi drack varsin svindyr öl där, men god var den! 15$/pers.

Times Square mellan 42nd och 49th street var en omtumlande upplevelse.

Vi strosade vidare på 5:th Ave söderut ner till 47:an, där vi tog västerut fram till Times Square. Denna artificiella plats som är lika ljus på natten av alla reklamskyltar, som på dagen. Uppe på läktaren stod en kille och viftade med en bibel i handen och ondgjorde sig över allt och alla, verkade det som. Efter en stund fick en av vakterna nog och gick ner för att hämta en polispatrull. En sådan hade han inte svårt att få tag i. Det formligen vimlade av NYPD- uniformer runt platsen. Tre av dem tog sig upp och avvisade Francis Duffy-gestalten med en lindrig knuff på axeln. Vad som hände honom sedan, vet jag inte.

Efter att ha suttit där och studerat folklivet, ljusspelet och polisarbetet samt känt av storstadens dunkande puls, knorrade våra magar och vi begav oss bort till vårt favoritställe Carve's, där vi köpte pizzaslices och kaffe. Redan vid 21:00 var vi tillbaka på rummet och vi tittade lite på TV och läste i våra böcker tills det var dags att släcka vid halvelva.


Tisdag 18 september
 Mån 17   Ons 19    Kartan 

Packat på stadsbussen på 4th ave. upp till E89th.

Det blev frukost hos Carve som vanligt. Regnigt och blåsigt, men 20°C varmt. Samling vid nio i lobbyn tillsammans med de andra. Promenad till Madison Ave (4th), där vi tog stadsbussen. Det var knappt att alla fick plats. Vi steg av vid E89th och promenerade västerut till 5th ave, där Guggenheim museet ligger.

Guggenheim museet. Frank Lord Wrights skruvade ramp.

Naturljuset kommer in genom ett stort glastak 30 m över golvet.

Denna tavla får illustrera inriktningen.

Vi fick vänta ganska länge i det småregniga vädret medan Monica köade för att köpa biljetter till oss. Det kändes som om hon kunde ha planerat detta bättre! Nåja, väl inne på museet blev jag ombedd att lämna in ryggsäcken i bagageförvaringen. Amerikanarna har säkerhetsnoja!

Spiralrampen var avstängd, vilket var en besvikelse. Orsaken var renoveringsarbeten och ny utställning på gång. Jag fick naturligtvis köa för att få tillbaka ryggsäcken. Suck!

Samling utanför Metropolitan Museum.

Den stora entréhallen på Met.

Maggie begrundar de gamla europeiska mästarna.

Vi promenerade vidare längs 5th ave. ner till 83rd, där Metropolitan Museum ligger. Säkerhetskontroll igen naturligtvis. Vi fick bära en liten grön bleckknapp med ett "M" på som bevis på erlagd entréavgift. Det var gigantiskt och vi kunde bara se en del av utställningarna, men det vi såg av bland annat de gamla europeiska mästarna från 15- 16- och 17-talen var imponerande. Vi hade velat äta lunch där, men köerna till restaurangerna var för långa. Det blev en runda i presentshopen innan vi lämnade byggnaden.

Vi tog bussen på egen hand ner till W34th och promenerade bort till varuhuset "Macy's" vid 6th ave. Där åkte vi med rulltrappan upp till åttonde våningen och fick en överblick av världens största varuhus. Det var kul att ha sett det, men man äcklas nästan av det stora överflödet av kläder, skor och heminredningsdetaljer som erbjuds.

Blodsockernivån var låg innan vi fick i oss något.

På vägen hem längs 6th ave. stannade vi till och tog varsin kopp kaffe och varm macka.

Vid 45th tog vi till vänster ut på 7th ave. och Times Square. Där stannade Maggie och köade för biljetter till Porgy & Bess av Gerschwin.

Maggie köar till TKTS-kontoret på Times Square.

Hon lyckades få två biljetter för 71.50$/styck till föreställningen på Richard Rogers Theatre klockan 19:00.

Halvsex åkte vi ner, uppklädda för kvällen, och gick bort till Trecolori, där vi tog oss ett glas rött och en soppa i all enkelhet. När vi ätit promenerade vi runt kvarteret och ställde oss i kö utanför "Richard Rogers Theatre". Vi fick köa även där eftersom man inte öppnade förrän en halvtimme innan föreställningens början.

Regnet hade vänligheten att göra uppehåll och snart var vi inne i den vackra teatern från 1924. Vi blev anvisade våra platser på Q-row, seats no. 22 and 24. De visade sig vara alldeles utmärkta. En bit upp på högra sidan av Orchestra.

Själva föreställningen i två akter med en paus på 15 min., var strålande. Ensamblen på c:a 20 personer var alla duktiga sångare och dansare. Orkestern var samstämd och välljudande. Huvudrollerna spelades av Audra McDonald som Bess och Nathaniel Stampley gestaltade Porgy.

Även om vi hade biljetter fick vi köa för insläppet 18:30.

Under pausen blev vi tilltalade av en amerikan som trodde att vi var från London. Det blev lite trevligt småprat med honom och han presenterade sin indiske affärsbekant för oss. Detta hade aldrig hänt hemma.

Föreställningen var slut c:a 21:30 och vi kunde bara kuta över 46:th street i regnet, in på vårt hotell genom "bakdörren". Som oljade blixtar tog vi oss in på toaletterna i lobbyn, vilket var tvunget!
Efter den fantastiska musicalupplevelsen kände vi inte för något annat än att stilla smälta intrycken innan vi gick till sängs.


Onsdag 19 september
 Tis 18    Tor 20    Kartan 

Utbudet av fisk, humrar, räkor och krabbor var stort i Chinatown.

I en liten park fanns ett tempel där någon utförde Thai Chi.

I Chinatown låg butikerna tätt.

Vi kunde sova lite längre eftersom onsdagen var vår "lediga" dag. Det blev frukost på Carve's som tidigare. Hämtade ryggsäcken på rummet och så gav vi oss iväg på egna äventyr i den 15-gradiga förmiddagen.

På tunnelbanestationen 49th south vid Broadway, lyckades vi köpa vars ett MetroCard-SingleRide för 2.50$ i en automat. Vi väntade in R-tåget och åkte söderut till Canal Str. där vi steg av och tog oss upp på södra sidan. Under några förmiddagstimmar gick vi omkring i Chinatown och Little Italy.

Det pågick en munter gatufest i Little Italy för att fira helgonet San Gennaro. Överallt fanns marknadsstånd längs Mulberry St. och dess tvärgator ända upp till Houston St.

Vi slank in på ett bokcafé vid Prince St. för 11-kaffe och croissant.

Korsningen av Mott och Hester Str. i Little Italy.

Girlander på Mulberry och Hester St för att fira "San Gennaro".

Vi strosade runt och upplevde en härlig europeisk atmosfär med smågator och inte allt för höga hus. Detta trots att fler och fler kineser tagit över ruljansen, även i denna stadsdel.

Så tog vi av västerut och var snart inne i stadsdelen SOHO, som området mellan Houston St. i norr och Canal St. i söder, mellan West Broadway och Broadway kallas.

.

Fikapaus på ett café i en bokhandel.

Färgglada hus i Little Italy.

Singerhouse. Ett av de restaurerade gjutjärnshusen.

Namnet SOHO har inget med London's dito att göra, utan betyder "South of Houston". Här finner man också en stor koncentration av gjutjärnshus från slutet av 1800-talet. Många kreativa talanger flyttade in i de stora övergivna lagerbyggnaderna i slutet av 1960-talet, där de inredde kombinerade ateljéer och bostäder på så kallade "lofts".

  USA-flaggan med Converseskor och en butiksinredning med symaskiner i SOHO.

Därefter vände vi näsorna norrut och kom in i stadsdelen Greenwich Village mellan Houston St. och 14th St.

Café Wha. Bob Dylan och Jimi Hendrix har spelat här.

Washington Square Park. Hjärtat i Greenwich Village.

Olio e Piu på 3 Greenwich Ave.

Vi tog oss först till korsningen av McDougal St. och Bleecker St., där det lgendariska "Café Wha" ligger, för att sedan fortsätta norrut till Washington Square Park. Här fanns det flera schackbord uppställda med pjäser och vid några av dem satt spelare och till synes väntade på sin utmanare. Många satt på bänkarna och åt sin medhavda lunch i den lummiga grönskan och studenterna vid NY University intill, uppehöll sig gärna här. "Washington Arch"i slutet av 5th Ave. restes 1889 på 100-årsdagen av den förste presidentens installation.

Vi lunchade 13:30 på restaurangen "Olio e Piu" vid 9th Ave/Greenwich Ave. Notan gick på 50$ med dricks inräknat.

Lunchspecialen. Pizza+sallad.

Därefter gick vi vidare åt nordväst till "Meatpacking District". Där fick vi syn på "The High Line". Tågbanan som byggdes ovan gatuplanet i början av 1930-talet för att minska trafikolyckorna. Idag en park och ett promenadstråk som invigdes 2009 med första sektionen och den andra blev klar 2011. High Line sträcker sig från Gansevoort Str. i söder till W30th Str. i norr.

Vi gick uppför trapporna vid W14th Str. och tog hissen ner vid 30th. Då hade vi tillryggalagt c:a 2 km av de 2,4 km som hittills iordningställts. Den tredje sektionen upp till 34th Str. skall också genomgå sin förvandling i framtiden. Ett helt fantastiskt projekt med planteringar, bänkar, caféer mm., som vi inte hade velat vara utan.

Friends of the High Line är en ideell, privat partner till NY City, som samlat in pengar för att göra projektet möjligt.

High Line - en oas ovan gatuplanet.

High Line - mer än ett promenadstråk.

Parkeringslösning även för oss?

HL-Ett omtyckt ställe för studenterna.

En anspråklös altan mitt i city.

Avancerad grafitti, eller..?

En välbekant adress.

När vi kom ur hissen, gick vi ett stycke åt öster på 30th Str. innan vi tog en sväng runt Chelsea Park och ut på 7th Ave.
Vi promenerade norrut ända upp till W46th Str. och passerade bland annat Madison Square Garden och Penn Station, innan vi smet in bakvägen till vårt hotell.

Det var skönt att sträcka ut sig på slafen en stund efter duschen och jag skickade ett SMS till Benny och föreslog att vi skulle träffas för en drink och/eller middag. Det tyckte de lät bra och föreslog kl. 18:30 på vårt hotell. Vi hann med att vila en stund och förbereda lite av packningen, innan vi tog hissen ner till lobbyn.

Efter lite "smalltalk" gick vi till restaurang "Amarone" på 9th Ave., mitt emot kvarteren som kallas "Hell's Kitchen". Det var inga problem att få ett bord för fyra där. Flera av de andra i vårt sällskap satt redan bänkade vid ett annat bord. Vi åt pastarätter och risotto och drack vin därtill. Det blev en trevlig måltid med flera skratt för 95$/par.

Vi avslutade med varsin öl/vin i hotell Milleniums loungebar på 44th Str. och fortsatt trevligt samtal med de nyvunna vännerna.

Jag och Maggie promenerade via Times Square hem till vårt hotell på 47th Str. när klockan hunnit bli 22:00 och snart var det dags att säga gondnatt.

Times Square söderut.


Torsdag 20 september
 Ons 19    Fre 21    Kartan 

Klockan ringde strax innan åtta och vi gjorde oss i ordning och packade de sista grejorna i väskorna, innan vi åkte ner och tog frukosten på Carve's. Tillbaka på hotellet funderade vi på om det inte var läge för en promenad runt kvarteret, eftersom det skulle dröja en stund innan bagaget skulle hämtas vid 9:30.

Om detta rådde något oklart besked, varför jag frågade de andra i sällskapet, som kunde bekräfta hämtningen. För säkerhets skull åkte jag upp på rummet och var närvarande då, medan Maggie tog ännu en sväng i gatulandskapet.

Det blev lite korsordslösning i lobbyn innan Monica kom och hämtade upp oss. Vi gick ut till bussen och identifierade vårt bagage, som hotellpersonalen mycket riktigt burit ner.

Maggie och jag var snabbt på bussen och fick platserna längst fram där man hade bra utsikt. Vi hämtade upp bland annat Gertie och Benny på Millenium och de fick platserna bakom oss.

Korsningen 7th Ave./44th Str.

FDR Drive med Brooklyn Bridge.

George Washington står staty framför Fed Hall National Memorial.

Vi kom snabbt av vid Wall Street och vi promenerade denna berömda finansgata österut. Det var kanske inte så mycket att se, men gatan har fått sitt namn efter den trävägg som holländarna lät bygga på slutet av 1600-talet, som skydd mot engelsmännen i norr.

Vid Front Str. tog vi av norrut och kom fram till Fulton Str., som i östra delen ner mot East River var utformad som ett torg med butiker runt om. Här samlade Monica oss och berättade lite om distriktet. Eftersom vi var något tidiga till lunchen på Pier 17, kunde vi gå runt lite och utforska området.

Så tog vi oss över South Str. och in på pirområdet där bland annat guidade båtturer genom Circle Line utgår.

Fulton Market med sin lilla fyr.

Från Pier 17 mot SV.

Pier 17. South Str. Seaport.

Julpynt så långt ögat når!

Pier 17-byggnaden visade sig vara en stor shopping-galleria. Vi tog rulltrappan till övervåningen och fick syn på en julpyntsbutik i typisk amerikansk stil. Maggie och Gertie gick in, medan jag och Benny väntade utanför.

Harbour Bar på Pier 17.

Här låg också en restaurang som hette "Harbour Bar" och det var där vi fick en trerätterslunch inkl. öl eller vin. En insamlad dussör överlämnades till Monica med ett varmt tack för hennes engagerade guidning.

Därefter fick vi tid att på egen hand gå runt bland butikerna. Jag hittade en rutig skjorta för 20$ i en av dem.
Kl. 14:00 var vi tillbaka på bussen.

Vår eminente ryske chaufför lotsade oss genom södra Manhattan och genom "Holland Tunnel" till New Jersey-sidan och vidare på motorvägen till Newark flygplatsen.

Allt gick smidigt genom alla kontroller och incheckningen, även om de var supernoga med säkerheten. Väntan blev dock lång vid gate 68, så Gertie, Benny, Maggie och jag slog oss ned med kaffe och öl i en kafeteria där. Vi växlade mailadresser och telefonnummer för framtida kontakt.

Kl. 16:50 var det boardingtime för flight SK910 till Copenhagen. Vi fick platserna 46D och 46E, längst bak i planet - en Airbus 330. Bra på ett sätt med toaletten alldeles intill. Vi lyfte något försenade, men strax efter kl. 18:00 var vi i luften.

Det hände inget speciellt under flygningen. Vi försökte sova lite efter maten, men det blev mest skit med det. Klockorna ställdes fram sex timmar och hux flux var det fredag.


Fredag 21 september
 Tor 20    Kartan 

Vi landade på Kastrup vid sjutiden CET och det gick ganska snabbt att få tag på väskorna. Maggie löste tågbiljetter till oss och vi hade turen att komma med 07:46-tåget till Malmö och vidare norrut.

Vi tog farväl av Benny och Gertie innan de klev av på Malmö C för att ta bussen hem. Maggie steg av i Helsingborg, för hon skulle närvara på en begravning av en fd. väninna.

Jag fortsatte hem till Ängelholm och kånkade upp väskorna längs Järnvägsgatan i regnet. Kvart i tio var jag innanför dörrarna i gröna huset och kunde pusta ut i lägenheten. En fantastisk resa hade nått sitt slut.

© PeO Jansson 2012-10-01 Till startsidan Till toppen av sidan