Alsace 2009
Klicka på valfri bild för att se den större, men glöm inte att stänga fönstret innan du klickar upp nästa bild!

Lördag 29 augusti    Söndag 30    Måndag 31    Tisdag 1    Onsdag 2    Torsdag 3    Fredag 4   
Malmö-Wuppertal, ca 73 mil. Hotell Novotel Wuppertal Varresbeck. Gemensam middag.

Min mobiltelefon larmade 05:00, men jag var vaken redan 03:16. Då höll folket på att gå hem från nattklubben Bahnhof. Taxin hämtade mig och Maggie tio i sex och 06:20 rullade anslutningsbussen från McDonald’s i Ängelholm mot Malmö.

På Öresundsterminalen var det rörigt som vanligt. Efter att vi prickats av och lastat vårt bagage i Scandoramabussen på gate B20, gick vi in på terminalen och tog oss en kopp kaffe samt besökte toaletten. Det var lång kö även till herrarnas denna morgon. Fem över åtta rullade vi ut från den felbyggda gården. Maggie och jag var sist ombord, trots att vi var i god tid. Vår chaufför hette Roland och guiden Lars.

Strax efter bropassagen till Danmark var det dags att bestämma sig för vilken lunch man ville ha. Fyra val stod till buds. Jag tog pannbiff med potatis och grönsaker – 10€. 10:16 var vi framme i Rödby och 11:37 rullade vi av färjan i Puttgarden. Om överfarten var inte mycket att orda. Varsin öl och lite knäckebröd.


Fransktyska vinvägar. Scandorama 7 dagar.

Lunchpaus 12:33 i Scharbeutz vid Travemündebukten och kaffe från busscaféet med en whisky därefter. Det satt fin fint! 13:47 var vi på rull igen.

15:47 Paus på A7:an innan Hannover. Köpte choklad. Drack kaffe och tog en liten whisky. När vi kom igång igen, så tog Lars 1,5 tim på sig för att gå igenom alla utflykterna, men det var bara bra tyckte jag. Maggie och jag enades om ett gemensamt program.

Ankomst till hotellet i Wuppertal 20:20. Det blev middag ganska direkt, men först spanande vi in rum 207, som var fint. Maten bestod av vad de kallade fläskfilet med bandspaghetti och bönor. Vi drack rött vin till det. Ganska smaklöst och ”billigt”. Vi satt med Hans och Skellefteåborna. Jag tog en öl i baren därefter, medan Maggie åkte upp och duschade av sig resdammet. Snart snarkade vi båda efter första resdagen.


Lördag 29    Söndag 30 augusti    Måndag 31    Tisdag 1    Onsdag 2    Torsdag 3    Fredag 4   
Wuppertal-Andlau, ca 44 mil. Lunchstopp i Cochem vid Mosel. Hotell Kastelberg i Andlau, Alsace, Frankrike.

Väckning 06:00. Frukost 06:30. Ganska stökigt beroende på att parisresenärerna hade invaderat matsalen före oss. Annars var det både gott och rikligt, det som serverades.

Bussen avgick 07:35 och vi tog A1 och A3 förbi Düsseldorf, Köln och Bonn mot Koblenz och Cochem. Paus för fika i Brohltal på E31:an. 9:38 var vi igång igen. Jag undrade varför man använt lavasten som avgränsare på rastplatsen, men Lars visste inte varför. Vid en senare koll via Google, stod det klart att det finns en vulkanpark i närheten vid Laacher See, som tydligen är den gamla kratern.


Den vackra medeltida staden Cochem vid Mosel hade mycket att bjuda.

10:20 var vi framme i Cochem. Maggie och jag följde inte med på den första utflykten ”Stadspromenad & vinprovning i Moseldalen” utan strosade på egen hand. Reichsburg vakade över staden från sin klippa.

Vi följde med gänget en bit på vägen och fick se en magnifik stentavla. Snart var vi framme på Markplatz med sina vackra hus.


Vi hade tur som kunde delta i skördefesten på Markplatz med musik och maskerad.

Vi köpte varsin öl och lyssnade på marschmusik tills borgmästaren och hela hans följe anlände och välsignade vinskördefesten (eller vad det nu var).


Det var skönt att strosa på egen hand och pausa längs Moselpromenade när det passade oss.

Därefter gick vi ner till Mosel, där vi så småningom hittade en restaurang där vi kunde inta lunchen, medan vi lyssnade på musik från scenen i parken vid strandpromenaden. Det var roligt bara att kolla på folket som rörde sig framför oss i en strid ström.


Vi nådde staden Andlau och kunde checka in på Hotel Kastelberg. Därefter var det gemensam middag.

På vägen tillbaka till busstorget, gick vi upp på bron över Mosel och Maggie poserade snällt.

Vi kom iväg med bussen 13:09 och körde söderut längs Mosel. 15:27 var vi Saarbrücken, en ganska ”ful” stad med postkrigsbyggnader i kubistisk stil. 15:39 rastade vi vid gränsstationen till Frankrike med kaffe och toabesök. 16:28 rullade vi igen. Roland hade införskaffat vodka, så Maggie kunde få sig en ’dram’.

18:23 var vi framme i Andlau. Det var vackert väder – varmt och skönt. Incheckning på hotell Kastelberg i blomsterskrud.

19:30 var det middag på hotellet. Jag och Maggie satt med två norska par. Trevligt, även om de var ganska svåra att förstå emellanåt. Det blev en calvados för mig till kaffet och vi tog en öl på uteplatsen innan sänggåendet vid 23-snåret.


Lördag 29    Söndag 30    Måndag 31 augusti    Tisdag 1    Onsdag 2    Torsdag 3    Fredag 4   
Andlau. Route des Vins. Château du Koenigsbourg. Riquewihr. Vinprovning hos Dopff & Irion. Vinprovning hos Raphael Wach.

Väckning 06:50. Frukost 07:30. Vi satt med nytt folk. Avfärd från hotellet 08:30. Vi körde söderut på Route des Vins och svängde av vid byn Bergheim, som var mycket vacker.


Andlaumorgon och Orschwillerförmiddag med medeltida slott längs "The Alsace Wine Route".

Vi fick en guidad rundvandring på Koenigsbourg som var riktigt intressant. En tredjedel av slottet restaurerades av tyskarna 1903-1908 under Wilhelm II:s ledning. Den franska guiden talade engelska med brytning, men gick att förstå. 11:03 påbörjades färden nedför igen. Det var mycket trappor, men allt gick bra.


Vinprovning hos Dopff & Irion, lunch och em-kaffe i den välbevarade medeltidsstaden Riquewihr.

11:32 var vi framme i Riquewihr. Först vinprovning hos Dopff & Irion. Vi testade Cremant, Riesling, Pinot Gris och Gewürtztraminer. Sedan käkade vi lunch. Det var någon form av roulader som vi drack Riesling till. Jag pratade ganska mycket historia och resor med en av norskorna. Därefter promenerade vi upp för huvudgatan och drack kaffe vid ett bord tillsammans med en fransman. Jag skrev kort till Sonja. Vi glodde på folk och myste av alla vackra hus och blommor.


Maggie fann naturligtvis godsakerna. C. Dolder belfry tower från 1291 och många andra vackra byggnader och torg.

Maggie var ju tvungen att kolla in alla underbara delikatesser som man kan äta till kaffet. Vissa tyckte det var underbart att bara få lite vatten. Jag och Maggie följde Lars råd och gick upp till det lilla torget, där björnen stod staty med en druvklase i en av ramarna. Vi fortsatte upp till en av kyrkorna som vi gick in i.

15:03 rullade vi tillbaka till Andlau. Denna gång via motorvägen. 15:47 var vi vid hotell Kastelberg igen. Maggie fräschade upp sig med en dusch medan jag socialiserade mig med de andra över en öl på terrassen. Straxefter 17:00 kom Raphael Wach med sin familj och hämtade oss.


En björn stod staty med en vinklase på det lilla torget i Riquewihr. Raphael Wach föreläste om sina viner.

Vi fick följa med honom till en av vinodlingarna och där lyssna på en föreläsning om jordmåner mm. för ett ”grand cru-läge”. Vi fortsatte till fots längs ett litet vattendrag, upp till familjens vinprovnings- och försäljningslokal. Där provade vi först Muscat, därefter en Riesling Grand Cru och en Pinot Gris 2007 på gamla stockar. Gewürtztraminer och slutligen en Cremant Brut satte punkt på det hela.

Årets skörd börjar om c:a 10 dagar och väntas bli mycket bra! Vingården heter Jean Wach et Fils och hade tre (3)! Grand Cru-lägen av 51 möjliga i hela Alsace. Imponerande var att vingården hade en 1000-årig historia.

Raphael var en mycket charmig och kunnig guide i vinmakarkonsten. Han kunde t.o.m. prata lite svenska. Vi köpte en låda om sex flaskor blandat, således att en blev Cremant, två Riesling, två Pinot Gris och en Gewürtztraminer. Vi betalade €39 för detta och det måste betraktas som billigt!

Wach et Fils hade 9 hektar på 60 odlingsställen och framställde 18 olika vinsorter, c:a 50000 flaskor per år. Till vinskörden anlitade man 15 extra plockare av druvorna. Maskinell hantering var otänkbar på detta ställe. Vissa lägen hade 69°-lutning (Världens brantaste). Man håller på i c:a två månader med skörden.

Vid 19-tiden kunde jag fräscha upp mig med bl.a. rakning innan matsalen anträddes. Vi satt med stockholmarna och damerna från Malmö. Efteråt tog jag en öl utanför hotellet och vi stod och pratade med en hel del med chaufför Roland och Lars innan vi gick upp till rum 221 och knoppade in.


Lördag 29    Söndag 30    Måndag 31    Tisdag 1 september    Onsdag 2    Torsdag 3    Fredag 4   
Andlau – Rüdesheim, c:a 25 mil. Strasbourgbesök till den gotiska katedralen bl.a. Vindistriktet Pfalz. Hotel Traube-Aumüller. Det mekaniska Musikkabinettet.

Väckning 06:20. Frukost 07:00. Avfärd från hotellet 08:00 mot Strasbourg. 08:40 var vi framme. Vädret var vackert. Temperaturen var redan runt 20°C. Vi förmodade att det skulöle bli hett denna dag. Vi åkte spårvagn till och från centrum med BC-linjen, vilket var mycket smidigt.


Vi gick på egen hand efter spårvagnsturen och besökte bl.a. katedralen.

Vi fick en ordentlig promenad i staden. Vi såg boktryckarkonstens fader Gutenberg stå staty och strax därefter kom vi fram till den gigantiska katedralen.


Med hjälp av en liten A4-karta, som Lars kopierat upp, tog vi oss västerut till stadsdelen Petite France.

Vi letade oss fram till stadsdelen ”Petite France” i sydväst. Annars fanns många butiker längs de stora affärsgatorna och intrycket av storstad var påtagligt. Kanalen runt staden var väldigt charmig och gav den en trevlig inramning.


I St. Martin blev det vinprovning hos "Weingut Raabe", som tillverkat vin sedan 1420.

11:20 rattade Roland vidare och vi anlände till St Martin kl. 12:55. Vi promenerade in till centrum från parkeringsplatsen förbi underbart vackra hus med blommor överallt.

Vi provade först vin hos vinhuset Raabe. Det blev en Riesling, en Pinot Noir Rosé och ett Dornfelder rödvin. Sedan lunchade vi på sauerkraut och någon slags korv. Frankrike låg bakom oss och nu var det Tyskland som gällde.


Ankomst Rüdesheim och incheckning på hotell Traube. Besök på Sigfried musikkabinett och middag på Winzerkeller.

15:19 drog vi vidare med bussen och var framme i Rüdesheim 17:00. Ett missförstånd i bokningen gjorde att alla inte fick plats på hotell Aumüller, utan några av oss fick bo på Traube. Det gjorde inte mig och Maggie något, eftersom vi kom lite längre från den störande järnvägen med sin godstrafik en gång i timmen.

Efter en mycket snabb sanering på hotellrummet, kunde vi samlas för en gemensam promenad till Sigfrieds mekaniska Musikverkstad. Där fick vi en danska som guide. Hon var verkligen trevlig och demonstrerade olika musikapparater. Efter det besöket gick vi direkt till restaurangen som låg alldeles intill. Det ville stänka en aning från skyarna, men inte så farligt att det störde den goda stämningen.


Högt musikläge och hårda bänkar på restaurangen förtog lite av upplevelsen, men sedan blev det öl och dans på Drosselgrasse.

Vi blev utspisade med sallad, schnitzel med dillsås och potatiskroketter samt en dessert på glass och körsbärskräm. Jag och Maggie dristade oss till att prova det röda tyska vinet, trots Lars illa dolda sarkasm. Måltiden avslutades med kaffekask a la Deutschland med grädde på toppen och malmöpågen fick spela ut hela sitt register. Högt musikläge och hårda träbänkar förtog det mesta av upplevelsen, men det var trevligt att prata med Kallingemannen och hans kvinna.

Därefter blev det ett par öl på ett ställe som låg på Drosselgasse. Där sammanstrålade flera av oss och vi dansade till musik från den fyrhövdade orkestern. Vid midnattssnåret knoppade vi in och jag missade den irländska pubens ljuvliga utbud.


Lördag 29    Söndag 30    Måndag 31    Tisdag 1    Onsdag 2 september    Torsdag 3    Fredag 4   
Rüdesheim. Linbana till Germaniamonumentet. Vandring med guide nerför vinberget. Gulaschsoppa mitt bland vinfälten. Vinprovning hos Weingut Peter Ohlig. Båttur på Rhen förbi Loreleiklippan till St Goarshausen.

Sovmorgon! Vi gick inte upp förrän 9 och åt frukost 09:30.

Därefter promenerade vi på egen hand till Rüdesheim centrum, där vi bl.a. besökte ett apotek. Halvelva var det samling utanför Traube och promenad till linbanestationen.

Vi hämtade upp vår guide Günther först emellertid. Sedan bar det av uppför vinberget.


Vi fick en härlig utsikt från linbanan över vinfälten och Rhen upp till Germaniamonumentet Niederwald.


"Kabinenseilbahn" förde oss upp till Niederwald Denkmal-monumentet från 1871.

Vi åkte upp till Germaniamonumentet som Wilhelm II lät uppföra efter kriget mot Frankrike 1870-71.


Vi gick tillbaka nedför sluttningen bland vinrankorna och Günther guidade oss fram till ett friluftslunchställe.

Vandring nerför vinberget med Günther till en platå där vi fick lunch. Det var en mustig gulaschsoppa med bröd och en hel del Riesling att dricka därtill.

Vi fortsatte ner till staden och provade viner direkt hos Peter Ohlig. Efter detta vilade vi oss en stund på hotellrummet, vilket behövdes, innan det var dags att samlas igen för utflykt med båt på Rhen. Jag och Maggie hann med eftermiddagsfikat innan dess.


Båttur på Rhen med "Köln-Düsseldorfer". Besök vid Loreleiklippan, 132 m hög. Där uppe sägs en älva som hette Lorelei ha suttit och förtrollt sjöfarande på floden med sin stämma, medan hon kammat sitt långa blonda hår med en guldkam. När hon sjöng sina vackra sånger glömde sjömännen de starka strömvirvlarna och de farliga klippreven, med följd att fartygen förliste och slogs i spillror.

Båtturen blev en riktig höjdare i strålande väder. Vi åkte nedströms, norrut och steg av vid Goarshausen, där Roland väntade med bussen. Han körde oss tillbaka till Rüdesheim. Den sägenomspunna Loreleiklippan dokumenterades, men i sanningens namn var den inget särskilt att se.

Vi tog igen oss några minuter på hotellrummet och gav oss sedan ut för att äta middag. Strax efter åtta enades vi om en restaurang Ratsstube, där vi åt kycklingfiléer med klyftpotatis och sourcream. Öl att dricka därtill. Därefter hamnade vi på samma ställe som vi besökte dagen innan. Där satt de norska damerna och så småningom samlades flera av oss där. Jag och Maggie dansade. Vi hade följe med Hans hem till hotellet.

Den dubbelspåriga järnvägen längs Rhen var hemsk med sina godståg en gång i timmen, men hotellet var helt OK.


Lördag 29    Söndag 30    Måndag 31    Tisdag 1    Onsdag 2    Torsdag 3 september    Fredag 4   
Rüdesheim – Bergedorf, ca 58 mil. Lunchstopp i Goslar och klockspel på Markplatz. Incheckning på Ramada Hotel Hamburg Bergedorf.

06:20 Väckning. 07:00 Frukost. 08:00 Avfärd från Rüdesheim. Vi passerade Wiesbaden och Frankfurt, romarrikets nordligaste gränsstad.

10:13 Fikapaus på rastplats Rimberg, Breitenbach. Där höll de på att bygga om, så ett tält var rest för servering och utanför fanns mobila toaletter till vilka köerna ringlade sig långa. Jag och Maggie fikade och jag köpte en liten Jägermeister på 4 cl för €1.90.

12:15 Gjorde jag upp mina skulder och godkände SEK 2025:- för guidade turer och fika. Maggie och jag spelade vändåtta i bussen.


Lunchstoppet i Goslar blev på "Café am Markt".

Tjugo över ett var vi framme i Goslar, där Maggie och jag gick för oss själva. Vi lunchade på schmorwurst (P) och forelle (M) på Cafe am Markt och drack öl till det för €20.10.


Vi fikade och väntade på det berömda klockspelet på Markplatz kl. 15:00.

Sedan promenerade vi en runda innan vi tog kaffet på ett annat ställe på Markplatz. Maggie hittade naturligtvis en garnaffär.

Där vaktade vi en dams väska medan hon var på toaletten. Under tiden ägde det berömda klockspelet från stadshuset rum. Det var väl så där, men många hade samlats på torget för att titta på spektaklet.

15:27 drog vi vidare mot Hamburg. 17:00 Toa och fikapaus. Vi strosade runt en stund och tog något att dricka. 18:55 anlände vi till hotell Ramada i Bergedorf. Ett mycket fint hotell.


Ramada Hotel. Hamburg-Bergedorf. Holzhude 2. Zimmer 214. "Dinner at eight".

Vi tog hissen ner i god tid innan 20:00, men restaurangen var redan välfylld av resenärer. Det serverades buffé och vi drack öl och snaps till det. Vi satt med Hans, Ulf och hans fru samt de två norska paren. Vi hade mycket trevligt. Efteråt landade vi i baren och jag tog en Tullamore. Maggie drack öl. €15.10. Vid elvasnåret knoppade vi in.


Lördag 29    Söndag 30    Måndag 31    Tisdag 1    Onsdag 2    Torsdag 3    Fredag 4 september   
Bergedorf - Malmö, ca 36 mil. Rundtur i Hansastaden Hamburg. Malmö – Ängelholm, ca 10 mil.

06:30 Kollektiv väckning via telefon. 07:00 frukost. 08:00 avfärd från hotellet. Framme i Hamburg 08:40. Maggie och jag följde inte med på stadsrundturen utan promenerade på egen hand istället.


Vi strosade runt på egen hand i Hamburg och fikade på "Arkadencafé". Lunch i Neustadt på grekrestaurangen Piräus.

Vi fikade i arkaden vid kanalen, ganska nära rådhuset. €8.30. Vi var inne i flera shoppinggallerior och överflödet av varor äcklade mig till sist. Jag fick samma känsla i Lissabon och den kommer tillbaka varje gång massutbudet provocerar mig.

11:55 rullade vi vidare och kunde proviantera i Lübeck vid ettsnåret. Vissa hade handlat så mycket att vi fick lasta lite inne på sätena också. Vi var framme i Neustadt 13:30 för lunch på den grekiska restaurangen Piräus. Jag åt pannbiff med kokt potatis och drack öl. Vi tog därefter en liten promenad runt kvarteret.

14:31 Rullade bussen norrut igen och 15:21 var vi framme i Puttgarden. Jag läste upp min dikt i mikrofonen medan vi väntade på att få rulla ombord och den fick stor uppskattning. Lars blev rörd.

Vi har kört genom landskap så vackra och fina
Och sett flodvatten spegla en sol som skina
Till vinrankors mognad och väl

Vi har provat på saft ifrån druvor så rena
Som Riesling, Pinot Gris och Gewürztramina
Till smaklökars fromma och själ

Vi har lyssnat till Lars föreläsningspina
Och fått värdefull kunskap om resvägens lina
Och platsers historiska skäl

Vi har färdats långt i en buss Scandorina
Som Roland rattade tryggt på Route de la Vina
Och allt gick förutan besvär

Vi har hygget oss gott och hört norrmän flina
Vilket bidragit starkt till stämningen fina
I sällskapets lilla numrär

Och tack alla andra för god disciplina
I angenäm umgängesform som berikar, i alla fall mina,
Intryck av vindruvans sfär

På färjan handlade jag OP-aquavit och Tullamore Dew och vi fick oss en kopp kaffe.
16:34 rullade vi av färjan och färden genom Danmark var händelselös. 18:32 var vi vid Betalstationen i Malmö och snart kunde vi ta farväl av de som skulle övernatta på hotell i centrala Malmö.

19:10 rullade vi ut till Öresundsterminalen och uppbrottets minut var inne. Maggie och jag kom med anslutningsbussen till Ängelholm som vi skulle och vi satt och pratade med ett ungt par som jag tror varit i Tjeckien. Något påstrukna, men trevliga att prata med, bl.a. om ungdomsfotboll. Maggie ringde efter en taxi på Shellmacken och den allra sista sträckan på resan gick till Järnvägsgatan där vi landade vid 23-snåret.

Till toppen av sidan        © PeO Jansson