Passningarnas mästare

Att förflytta sig ur passningsskugga är elementärt för varje spelare, men man ser mer sällan medvetna löpningar för att öppna en spelyta för sig själv och/eller sina medspelare. Detta är grundläggande för lyckosamt anfallsspel.

Kloka förflyttningar kräver en stor portion ödmjukhet och spelförståelse hos de inblandade aktörerna. Vi kan urskilja följande löpvägar:

  • Vinkellöpning tvärs planen.
  • Båglöpning längs planen.
  • Vägg-/dubbelpass kombinationer.
  • Överlämning/överlappning.

Xavi Hernandez i Barcelona kan verkligen sitt mediospel.

Mediospelet

Kortpassningar med få tillslag

Ett bra microspel är en förutsättning för nästa fas av anfallsspelet - kortpassningsspelet.

Det är helt avgörande för lagets förmåga att ta sig fram till avslutningslägen kring motståndarnas straffområde. Med microspelet väl intränat, blir det möjligt att slå välriktade passningar till lagkamraterna även i tidspressade lägen. Det samarbete som erfordras för att utnyttja spelplanenens tillgängliga bredd och djup, den rörlighet utan boll som erfordras, bildar tillsammans med själva passningstekniken det vi kallar mediospelet.

Vi börjar ju träna detta direkt i och med att vi spelar två-mål, men först i 9-årsåldern finns den intellektuella förmågan för mediospel på allvar. Grundläggande passningsövningar med insidan av fötterna, där inte minst mottagningen skall läggas vikt vid, utgör stommen i träningen för spelare i alla åldrar. Undvik kolonnövningar där bollkontakten är sporadisk.

  • Låt de yngsta jobba två och två, relativt fritt men riktningsbestämt, över planen. Uppmana dem så fort det går att göra platsbyten, att spela på minst två tillslag så att mottagningen blir säker, att lägga in någon form av fint i mottagningen men inte transportera bollen därefter och att lägga passningen något framför medspelaren.
  • I nio-tio-årsåldern är det säkert möjligt att öva tre och tre med olika kombinationer i väggspel, platsbyten mm. Låt spelarna gärna improvisera, men försök visa på standardlösningar som kan kännas trygga i en stressad situation.
  • Smålagsspel med kon-mål, 3 mot 3 eller 5 mot 5, ger god övning i mediospel med mycket bollkontakt för var och en. Blås av och frys spelet för att instruera i situationer där bättre lösningar borde valts. Ge poäng för varje avledande rörelse som presteras, viktförändringsrörelse-fint-löpning som skapar yta. Det sistnämnda gäller från 11-år och uppåt.
  • Passa på att gä igenom organistationen för försvarsspel. Hur man krymper spelytor, hur man håller rätt på motståndarna och inte stirrar sig blind på bollen och hur man kan läsa motståndarens nästa anfallsmoment. Att bryta och snabbt ställa om till anfallsspel är ett vinnande lags främsta egenskap i många bollsporter, så även i fotboll.