Elba 2017. Ängelholms vandrarförening.
Vandringsresa med Rolfs Flyg och Buss. 17 sept - 24 sept.
Med Lufthansa till Rom, mellanlandning i München. Återfärd via Frankfurt till Kastrup.

Söndag 17 september

Alarmet var ställt på 01:45. Bussen avgick från Stadshuset i Ängelholm kl. 02:30. Efter upphämtning i Helsingborg och Malmö, var vi 49 resenärer som i god tid anlände till terminal 3 på Kastrups flygplats. Det blev en liten fukostfika och korsordslösning innan boarding vid gate A15 kl. 05:45. Jag fick plats 22A och Airbus LH 2447 lyfte mot München 06:25. Där fick vi vänta lite innan Airbus LH 1842 lyfte mot Rom 09:38.

Jag satt på plats 29C och hade ett trevligt samtal med Inga-Lill om gemensamma bekanta i Vejbystrand. Vår reseledare Lars Persson samlade ihop oss på Fiumicinoflygplatsen. Det blev därefter en något osynkroniserad promenad till bussen, eftersom chauffören missade Lars och vinkade oss till sig.

Efter att Lars hälsat alla välkomna och lämnat information, så tog jag mikrofonen och gick igenom foldern med italienskaord och uttryck, som Bertil tidigare hade delat ut. Jag tror att det uppskattades. Efter lunch längs vägen på 'Il Girasole' i AURELIA var vi framme i PIOMBINO och kunde ta färjan till Elba kl. 16:30.

Efter 45 minuter var vi framme i PORTOFERRAIO. Bussen tog oss tvärs över ön söderut till MARINA DI CAMPO. Där checkade vi in på 'Hotel Barracuda' kl. 18:30. Vi installerade oss på rum 236 och inväntade middagen. Det blev en trevlig tillställning med god mat och gott sällskap. Jag bekantade mig med Helena, som beställde en bok av mig till sin son på Klittergården. Trötta, men mätta kunde vi törna in.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Måndag 18 september

Väckning 07:00 och frukost 07:30. Buffén var OK, men inte toppen. Frukt saknades t.ex. Jag och Kjell promenerade in till centrum och handlade lite till lunchen på 'Conad' supermarket.

Därefter med bussen till PORTOFERRAIO och möte med lokalguiderna Giacomo och Antonello. Vandring längs den norra kusten med lunch på stranden PORTOCCIOLO i BIODOLA bukten. Vid målet i PROCCHIO tog vi en glass i väntan på bussen. Då hade vi tillryggalagt 10,5 km.

I Portoferraio gick vi till Castellet för en vinprovning som jag tyckte var miserabel. Därefter besökte vi Napoleons gamla residens 'Palazzina de I Mulini'. Så promenerade vi i regnet ner till bussen och åkte till hotellet, där vi kunde vila och fräscha upp oss. 4-rätters middag 19:30 samt eftersnack med Brita över en kaffe+grappa.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep  25 sep


Tisdag 19 september

Kjell hade ställt väckarklockan lite tidigt, så det var inga problem att hinna till frukosten. Vi tankade kaffe på termosen och hämtade ut våra förbeställda lunchmackor. Vi promenerade bort till uppställningsplatsen för sopkärlen och åkte iväg med bussen vid 9.

Giacomo var på plats, men Antonello skulle hämtas upp på vägen. Fortsatt färd till RIO MARINA på östkusten. Där blev det en liten paus innan bussen tog oss upp ovanför CALA SEREGOLA till järngruvorna och dagbrotten i bergen. Vi vandrade genom mycket spännande miljöer c:a 9 km tillbaka till Rio Marina vid kusten.

Några besökte ett gruvmuseumdär, medan Göran och jag tog det lugnt och avnjöt en öl i skuggan nere i hamnen.

Ny buss och förare på återfärden till hotellet. Uppfräschning och vila innan middagen, som bestod av fyra rätter och gott vin. Trevlig samvaro med Rita och Jan samt Birgitta och Olle vid bordet. Kaffet i baren därefter och socialisering.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Onsdag 20 september

Efter sedvanliga morgonrutiner knallade vi ner till soptunnorna, där vi embarkerade en mindre och en större buss. Jag och Kjell tog den lilla med kvinnliga chauffören, som körde oss upp till startpunkten för dagens vandring mitt på ön.

Därifrån vandrade vi c:a 8 km ner till Napoleons sommarresidens i San Martino. Ganska besvärligt på sina ställen, så att en av oss halkade på den leriga stigen i skogen och slog upp ett sår på benet. Giacomo gjorde dock en förstklassig insats och förband såret.

Vi höll lunch på en restaurang som tillät pick-nick och gjorde toabesök innan vi gick upp till residenset, betalade 5 € och gick upp på terrassen och in i villan. Därefter ner under till museet, som ärligt talat inte var mycket att se, förutom originalstatyn av Galatea.

När vi kom ner till restaurangen igen, överraskades vi av guiderna som serverade oss prov av inhemsk öl. Elba pale ale bland annat, som visade sig betinga ett högt pris.

Vi var tillbaka på vårt hotell vid halvfyra snåret, så det blev en skön stund vid poolen i solen. Pratade en del med Marita om bl.a. gemensamma bekanta. Personalen ställde iordning för kvällens grillfest, som vi senare kunde delta i.

Det blev en grandios föreställning. Maten var toppen och musikunderhållningen behagligt jazzig. Fyrverkeriet avslutade det hela på ett spektakulärt sätt. Extra plus till personalen som kom ihåg vår vinbeställning från kvällen innan. Kylan i luften var enda minus och förvärrade troligen min förkylning.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Torsdag 21 september

Ledig dag med senare uppstigning och frukost. Men kvart över nio var vi klara för en liten morgonpromenad. Vi gick västerut genom den lilla staden Marina di Campo och bekantade oss med många små butiker längs gågatan.

Vi försökte att ta oss upp till det gamla fyrtornet, men trapporna var stängda. Detta fick vi reda på av några österrikare, som också försökt.

Vi tog vägen tillbaka längs havet och kollade alla fina båtar som guppade i hamnen och det vackra folket på stränderna.

Ett besök på turistbyrån uppe vid torget klarades av och vi plockade kartor där. Sedan tillbaka till strandpromenaden och ett café, där vi tog vårt "11-kaffe" och en croissant.

Efter ett besök på vårt hotellrum var vi klara för stranden. Där häckade vi några timmar tills det var dags för lunch. Vi åt tagliatelle på strandrestaurangen intill och drack varsin öl.

Jag fortsatte med solbadandet tillsammans med några av våra kvinnliga vandrare, medan Kjell hade ärende i sta'n. Vid tre-snåret bröt jag upp och tog mig till hotellet, där en timme vid poolen tillsammans med Jan och Rita fick avsluta solbadandet.

En siesta på rummet innan öl och tapas i baren. Vid middagen satt jag med Inga-Lill, Catarina och Gösta. Vi hade det mycket trevligt. Monas syster visade sig ha gått i min klass i realskolan, så vi fick en del att avhandla.

Eftersittning i lobbyn med espresso och grappa innan sänggåendet.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Fredag 22 september

Upp som vanligt vid 7, frukost och avhämtning av lunchmackor. Avfärd från soptunneplatsen. Först upp mot Portoferraio för att hämta guiden Antonello och sedan åt sydost till Giacomos hemstad CAPOLIVERI.

Där vandrade vi i en slinga på 12-13 km med lunchpaus i en skogsdunge. Vyerna som bredde ut sig från utsiktspunkterna var magnifika.

Vid återkomsten till Capoliveri pausade vi i väntan på bussen med en öl under parasollerna.

Efter återkomsten till Marina di Campo gick jag direkt till apoteket i sta'n och köpte nässpray för dyra 8.50 €. Jag fortsatte in till torget och handlade frukt där direkt från en kärra. Fick äpplen, nektariner och vindruvor för 2.30 €.

Jag vilade på rummet därefter, medan Kjell gick till stranden. Återförening i foajén kl. 19 för en öl. Vid middagen satt vi med Rita, Jan, Birgitta och Olle. Trevligt samtal med Margareta över kaffet innan nattning.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Lördag 23 september

Efter frukosten med ny placering igen, fick vi divergerande uppgifter om var vi skulle gå på bussen. En viss förvirring uppstod. Jag gav mig av ner till stranden för att hämta Istvan och Birgitta, men vid soptunnorna mötte vi Lars, som lugnade oss med att bussen snart skulle komma. Vid en kontroll via telefon framkom dock att vi skulle embarkera på hotellets lilla parkering.

Guiden Antonello ersattes denna dag av Alessandro och vi gav oss av till MARCIANA MARINA på nordkusten. Där började vår vandring, längs den norra kusten mot väster, ömsom i skogen och ömsom vid havet.

Det var bedårande vackert under flera sträckor, men mycket upp och ner. Ganska krävande, minsann! Lunchstopp på stranden mellan LA CONCA och PUNTA DEL COTONCELLO.

Den sista etappen var riskfylld på hala stenar förbi klipputsprång och över havsflikar in i berget. En av damerna slog i knät sp att blodvite uppstod. Det var skönt att vila benen på baren 'Le Sirene' i SAN ANDREA och läska strupen med en kall öl.

En grupp följde med Giacomo runt udden CAPO SAN ANDREA för att titta på naturskulpturer, sedan blev det en ganska tuff vandring uppför en slingrande stig till landsvägen SP25, dit bussen kom och plockade upp oss.

Återfärden längs västkusten med mycket vackra vyer, tillbaka till Marina di Campo. Vi var hemma vid 16-snåret. Jag tog det lugnt på rummet, medan Kjell gick in till centrum och köpte glass.

Vid middagen satt jag med Anna, Frank, Kjell och Boris. Fyrarättersmeny som vanligt och rött vin därtill. En espresso med grappa i baren och sedan var det dags att cleara notan för rum 236. Redovisning för Kjell och uppdelning innan det var dags att törna in.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Söndag 24 september

Tidigt en morgon vi lämnade stan - Vandrarförening på resa.
Med buss ägd av Rolf ner till flygplats på ön,
där Lufthansa lyfte mot München så skön.

Vi snart var upplyfta av vingar och svävade mot molnens rand.
Till Rom oss Airbussen bringa' och anlände til Italiens land.
Så med buss igen till Piombino stad,
Där vi traskade på rad
Till färjan som gick ut till Elba
Och gjorde varje sälle glad.

Följande dagarna vandring tog vid - Trevliga stunder begynna'
Vackra miljöer som avlöst varann
Och kunskap om växter av guiden kom fram.

På kvällarna hotellet stimma med mat och dryck i riklig mängd.
Och poolen bjöd oss där att simma men inte med nån större längd
Så i havet blev det också något dopp
Som gav sälta till vår kropp
Och solen den behagligt skina'
Till fromma för vårt blodomlopp.

Väckning strax innan 6. Det var segt, men vi var klara för frukost tjugo i sju. Vi satt med grabbarna Thomas, Calle, Göran och Bertil.

Sedan åkte vi upp och packade det sista samt lämnade därefter in nyckeln i receptionen. Chefen själv tog farväl.

Det regnade lite då vi gick upp till bussen med väskorna och lastade in dem. 07:35 rullade bussen till Portoferraio.

Jag tog en kaffe på färjan över till Piombino och satt och pratade med grabbarna. Väl framme så äntrade vi bussen igen och en lång färd mot Rom tog vid. Det blev ett kombinerat toa- och lunchstopp på 'Affiliato Autogrill' vid TARQUINIA.

Vi var framme på flygplatsen i Rom 14:00 och en lång väntan tog vid för incheckning.

Vi letade efter någonstans att sitta. Kjell löste soduko medan tiden masade sig fram och vi glodde på andra resenärer.

Jag satte mig och skrev ner en text på melodin 'Gå upp och pröva dina vingar' som sammanfattning av resan:

Boarding 17:40 vid gate D08 och liftoff 18:33. Flight LH 0237 säte 20C. Jag satt med Rita och Jan och hade det trevligt under flygningen till Frankfurt, där vi landade 20:09.

Ny väntan under vilken jag skaffade mig access till Vandrarföreningens FB-sida med Jans hjälp och kunde publicera min lilla vistext. Liftoff 21:56 med flight LH0832 till Köpenhamn, där vi landade 22:55.

Jag fick ut min väska från bandet ganska snabbt och kunde ta mig ut till den väntande bussen. Det var lite rörigt innan vi fick lastat och kommit till ro. Då nås vi av information om att ett par inte fått ut sina väskor. Medan vi väntade på dem, så tog jag mikrofonen och sjöng min visa trots förkylningen.

Strax därefter kom Lars med eftersläntarna och vi kunde rulla mot Sverige och hemmet. Jag steg innanför lägenhetsdörren kl. 02:00 och kom i säng en halvtimme senare. Ännu en resa var till ända.

17 sep  18 sep  19 sep   20 sep  21 sep  22 sep  23 sep   24 sep


Erhållna foton via mail i urval

"Skål på dig Kjell! Äntligen framme!" Foto: Kjell Fjellsén
20170918-vandring från Portoferraio. Foto: Kjell Fjellsén
20170918-Vandring på nordkusten. Foto: Kjell Fjellsén
20170919-Mineralvandringen. Foto: Ingrid Wallin
20170919-Rita och jag vid middagen. Foto: Ingrid Wallin
20170920-Inför 3:e vandringen. Foto: Kjell Fjellsén
20170920-Napoleons residens. Foto: Ingrid Wallin
20170922-Capoliverivandringen. Foto: Kjell Fjellsén
20170922-Capoliverivandringen. Foto: Ingrid Wallin
20170923-Marciana Marina. Foto: Kjell Fjellsén
20170923-Vandring 5. Foto: Kjell Fjellsén
20170923-Vandringsled 5. Foto: Kjell Fjellsén
20170923-Ovanför La Conca. Foto: Kjell Fjellsén
20170923-Lunch vid La Conca stranden. Foto: Kjell Fjellsén