Flyg och bussresa med Scandorama

1
Puglia in Italia.
2
Rom. Via della Pineta Sacchetti.
3
Rom. Via della Pineta Sacchetti.
4
Rom. Lunchpicknick.
5
Rom. Peterskyrkan.
6
Rom. Trädkronor.
7
Rom. Hotel Pinewood.
8
Orecchietto, Candela lunchställe.
9
Orecchietto, Candela lunchställe.
10
Orecchietto, Candela lunchställe.
11
Castel del Monte och Martin.
12
Castel del Monte. Landskapsvy.
13
Lecce. Obelisken.
14
Lecce. Chiesa di Sant'Iren.
15
Lecce. Gammal och ny teknik i samma armatur.
16
Lecce. Barockarkitektur.
17
Lecce. Katedralen.
18
Lecce. Katedralrenovering.
19
Lecce. Katedralen.
20
Lecce. Barockarkitektur.
21
Lecce. Stadsvapen.
22
Lecce. Amfiteatern.
23
Lecce. Marknadskontoret.
24
Lecce. Balkonger.
25
Lecce. Gatuvy med souvenirer.
26
Lecce. Garngubben.
27
Lecce. Musiker som avritas.
28
Locorotondo. Vejby IF:s representant på platsen.
29
Locorotondo. Kyrkointeriör.
30
Locorotondo. Blomstersmyckad trappa.
31
Polignano a Mare. Mussolini?
32
Polignano a Mare. Ponte San Vito.
33
Polignano a Mare. Cala Porto.
34
Polignano a Mare. Mina trevliga reskamrater-Anna och Maria.
35
Polignano a Mare. Largo Ardito.
36
Polignano a Mare. Grotta Palazzese.
37
Polignano a Mare. Fotografen avbildad av Maria.
38
Polignano a Mares vackra kuststräcka.
39
Polignano a Mare. Lunchpaus.
40
Alberobello. Gatuvy.
41
Alberobello. Trullihus.
42
Alberobello. Trullikyrkan.
43
Alberobello. Trullihus.
44
Matera. Grottbostäder-Sassis.
45
Matera. Sassi-staden.
46
Salerno. Historiska centrum.
47
Salerno. På väg till hamnen med Martin.
48
Salernos hamn.
49
Turister på sightseeing-båten.
50
Amalfikusten.
51
Amalfikusten.
52
Amalfikusten.
53
Amalfikusten.
54
Amalfikusten.
55
Amalfikusten.
56
Amalfikusten.
57
Amalfikusten.
58
Amalfikusten.
59
Amalfikusten.
60
Amalfitrappa och Martin.
61
Amalfitrappa med cyklister.
62
Amalfi. Gatuvy.
63
Amalfi. Fontän.
64
Amalfi. Statyfontän.
65
Amalfi från båten.
66
Positano. Turbåtarna.
67
Positano. På väg till stranden.
68
Positano. På väg till stranden.
69
Positano. Skulpturparken.
70
Positano. Konstgalleri.
71
Amalfikusten. Grottor.
72
Amalfikusten.
73
Rom. Piazza Navona.
74
Rom. Piazza Navonas fontän.
75
Rom. Piazza Navonas obelisk.
76
Rom. Pantheon exteriör.
77
Rom. Piazza di Pietra.
78
Rom. Pantheon interiör.
79
Rom. Modell av moderkyrkan och Världens kända katedraler.
80
Rom. Krubba.
81
Rom. Fontana di Trevi.
82
Rom. Spanska trappan.
83
Rom. Fontana della Barcaccia.
84
Rom. Piazza Spagna.
85
Rom. Da meo Patacca. Avskedsmiddag.

Navigera genom vänster- eller högerpilen i bilden eller klicka på den för att komma till relevant dag. Klicka på en av de mindre bilderna för att starta bildspelet.


Scandoramainformation

Incheckning på flygplatsen vid anvisad incheckningsdisk sker med hjälp av det referensnummer (Booking ref) som finns överst på bifogat dokument. Vänligen observera aktuella flygtider. Eftersom det är en gruppbokning så finns det flera namn på biljetten. För den som önskar finns det möjlighet att checka in online på flygbolaget hemsida 24 timmar före avresa.

På denna resa har vi resenärer från Stockholm, Köpenhamn och Oslo som beräknas landa:
Stockholm kl. 11:50 - Köpenhamn kl. 12.35 - Oslo: kl. 12:35

Efter att ni fått bagaget går ni ut i ankomsthallen, där vår mötesplats är till vänster vid en disk märkt med ett stort I (som i information). Er reseledare heter Martin och han möter er där. När samtliga gäster är samlade avgår den gemensamma transfern.

Första natten i Rom bor ni på Hotel Pinewood, Via della Pineta Sacchetti 43, IT-00167 Rom, Tel: +39-06-66 36 546.
Behöver ni komma i kontakt med oss är vårt tel.nr: +46-40-60 00 000 under vardagar kl. 9-17.30 och övrig tid vårt journummer som är bemannat i samband med avresan +46-707-83 36 20. Även Martin kan kontaktas på tel. nr. +46-736 627 712 (obs att telefonen slås på efter att flygen landat och ej före avresa) om ni har svårt att hitta mötesplatsen.

Vi rekommenderar att packa nödvändigheter som pass, mediciner samt värdesaker i ert handbagage.
Är ni vana att hantera appar finns de flesta flygbolags appar att ladda ner. Där igenom kan ni lätt hantera er bokning samt få info om eventuella förseningar, gateförändringar och annan viktig information som rör er flygresa.

Tisdag 4 juni. Vi flyger till Rom.

Öresundståg från Ängelholm 05:41. Flyg från CPH Kastrup till Rom 10:05. Vi stiger på planet för att snabbt och smidigt ta oss ner till Italien. Efter ett par timmar i luften landar vi utanför den italienska huvudstaden. Du möts av din Scandoramaguide och vår specialchartrade buss som tar oss bekvämt till Hotel Pinewood i Rom. Vi checkar in och ser fram emot vår första gemensamma middag.

Efter en ganska orolig natt med många tankar och lite sömn, larmade mobilen 04:15 och jag gick upp och duschade. 20 min promenad till järnvägsstationen, där jag träffade en kille från Vejbystrand, som skulle till jobbet i Malmö. Det var redan 14°C i skuggan, vilket bådade gott.

Tåget gick i tid och jag var på Kastrup 07:18 och kunde checka in i lugn och ro. Smidig säkerhetskontroll och traditionellt inköp av "Gammel dansk" i taxfree-shopen + vatten. Kaffe på Lagekagehuset och medhavda mackor + pannkakor. Gott så!

Knallade därefter bort till gate B 4 och löste korsord i lugn och ro, men kollade efter en stund de elektroniska tavlorna och fann att de bytt till B19 - längst bort naturligtvis! Boardingen gick snabbt när den väl kom igång. Jag satte mig på 18 E. Till höger om mig en mörk danska och till vänster en kvinna på 18 D med obestämbar härkomst. Det visade sig att 18 D hette Maria och skulle med på vår resa.

Vi landade i Rom 12:35 och efter ganska lång väntan vid bagagebandet, kunde jag gå ut till informationsdisken där Martin Karlsson väntade på oss. Jag hälsade på honom och påminde honom om "Sardinien runt" 2017. Efter att ha väntad på några eftersläntare, kunde vi embarkera bussen för transfer till Pinewood Hotel i utkanten av Rom.

Incheckning 14:30 på rum 210, som var OK, men inte mer. Jag tog en halvtimmes siesta, innan jag knatade bort till supermarketen och handlade diverse till lunchen, som intogs i den vackra tallparken mittemot hotellet. Det smakade utmärkt och utsikten mot Peterskyrkan var fin.

Lite mer vila, sedan dusch o rakning medan Lasse Stefanz underhöll med sin dansmusik från bluetooth-högtalaren. Hotellets WiFi var bristfällig, vilket var mycket irriterande. Kunde dock efter lite mixtrande titta på TV4-nyheterna innan middagen 19:30. Jag satt vid ett 5-bord, men konversationen var lite trög. Maten var inget att hurra för och det blev ett tidigt sänggående.


Onsdag 5 juni. Fascinerande Castel del Monte

Fredrik II av Hohenstaufens mystiska jaktslott tycks sväva som en kungakrona över det mäktiga landskapet i Apulien. Vad det egentligen användes till träter historiker och forskare om än i dag, men dess imponerande arkitektur gav slottet en välförtjänt plats på Unescos världsarvlista.

Rom - Martina Franca: Efter en första italiensk frukost i den eviga staden sätter vi oss bekvämt tillrätta i bussen för att färdas mot östkusten och Apulien. Vi stannar till vid Castel del Monte, en av medeltidens mest fascinerande och mystiska byggnader, med en självklar plats på Unescos lista för världskulturarv. På kvällen kommer vi till hälsenan på den italienska klacken och rokokostaden Martina Franca, ca 55 mil. Här tar vi in på avkopplande Hotel Villa Rosa och det dukas upp för middag under aftonen.

Mobillarm halvsju. Packning, frukost och badrummet innan inlastning i bussen och avfärd 08:15. Jag kom att sitta vid sidan av ensamåkande Anna och vi blev snart bekanta med varandra. Vi gjorde ett toa/fika-stopp vid halvelva och jag köpte en glass, som jag åt medan jag socialiserade med Maria.

Halvtvå stannade vi för lunch längs A16 mitt ute på landsbygden. Stället hette "Orecchietto" och vi fick antipasto, pasta och fruktsallad samt vin. Jag satt med Anna, Bert och hans fru från Stockholm. Trevligt!

Efter en lång stund, under vilken jag lyssnade på musik, kom vi fram till Castel del Monte, där vi skjutsades upp till det åttakantiga slottet på kullen. Inte mycket att se egentligen, men lite underligt i alla fall.

Så rullade vi vidare till Bari och därifrån söderut mot Brindisi. Vi tog av innan dess till Martina Franca, dit vi kom strax efter halvåtta och incheckningen tog vid.

Efter dusch-rakning-omklädning intogs middagen 20:30 och det blev mäktigt med fyra rätter och vin+vatten. Till och med jag blev mätt! Jag pratade bland annat med en liten vithårig gumma från Fagersta. Det visade sig att hon visste vem min moster var.

Det blev ett tidigt sänggående och läsning i min Homan-deckare.


Torsdag 6 juni. Apuliens njutningar

Lecce brukar kallas för söderns Florens och bjuder på ståtlig barockarkitektur, amfiteater, triumfbåge och det fabulösa mästerverket Santa Croce. Staden har utsetts av ansedda Lonely Planet som en av världens finaste destinationer.

Vi besöker också Locorotondo, omgiven av den natursköna Itriadalen, där gatorna och de smala gränderna är som en jättelik labyrint och där varje steg du tar bjuder på nya spännande överraskningar. Här passar vi på att provsmaka stadens vita vin. Apulien är nämligen inte bara ett Mecka för livsnjutare utan även för vinnjutare.

I den härliga omgivningen smakar det gott med frukost innan nya, spännande äventyr stundar. Vi gör utflykter till den idylliska bergsbyn Locorotondo och förundras över de runda trullihusen med konformade tak, Apuliens bedårande symboler, samt till Alberobello och den charmanta kuststaden Polignano a Mare. Dessutom njuter vi av Apuliens underbara viner och besöker den sagolika barockpärlan Lecce. Varje kväll umgås vi under middagarna i hotellets matsal där vi njuter av trevligt sällskap och kanske unnar oss ett glas vin av traktens berömda druva, primitivo.

Nationaldagen började 06:30 och jag förberedde mig för utflykterna till Lecce och Locorotondo. Frukosten var ganska mager.

Vi kom iväg med bussen 08:15. Rullade först mot Bari och sedan söderut mot Brindisi. Vi tog av mot Lecce, där vi först tog en stadspromenad och sedan åt lunch, som var riktigt god med många små rätter. Rosévin och vatten att dricka.

Barockarkitekturen var påfallande och förekomsten av de 44 kyrkorna i staden. På den genomgående gatan "Corso Vittorio Emanuele" stannade jag till och köpte ett par örhängen till min käresta av en gatuförsäljare. "Pottebleck" naturligtvis, men tillverkade av just honom, inte importerade. Färden fortsatte till den lilla charmiga staden Locorotondo, som hade fin arkitektur. Där smakade vi på det lokala vinet.

När vi kom tillbaka till hotellet i Martina Franca, gick jag och Sandra och kollade poolområdet, varpå jag gick upp på rummet och bytte till badkläder samt tog med mig en handduk. Det blev en trevlig stund vid bassängen, bland annat genom fotbollssnack med Kalle.

Dusch därefter och TV4-nyheterna på plattan. Sedan middag tillsammans med de ensamåkande. Ämnet för kvällen var andlighet och uppenbarelser. Jag bröt upp strax efter nio och återvände till Homandeckaren på rum 313.


Fredag 7 juni. Schlagerns Polignano a Mare och trullihusens Alberobello.

Två av Apuliens höjdpunkter på en och samma dag! Alberobello med sina konformade trullihus som blivit något av ett landmärke för regionen. I den dramatiskt belägna kuststaden Polignano a Mare ligger fiskebåtarna sida vid sida nere i den pittoreska hamnen med det klarblå vattnet. Stadens son, schlagersångaren Domenico Modugno som gav oss "Volare", har givetvis förärats med en staty.

Vaknade tidigt, men låg kvar och väntade att gå upp förrän larmet gick 06:30. Tog det lugnt och gick sedan ner till frukosten, där jag fick ett trevligt samtal med Anna. Därefter Nyhetsmorgon på TV4, innan det var dags att äntra bussen för ny utflykt kl. 08:30. Christiano rattade först oss till kuststaden Polignano a Mare.

Där fick vi åka ett litet tåg in till staden från bussparkeringen. Vi började vår sight-seeing med statyn av Domenico Modugno, som en gång sjöng schlagern "Volare". Därefter slog jag följe med Anna och Maria. Vi besökte flera olika utsiktsplatser. Vi fotograferade och skojade med varandra.

Vi tog ett drickastopp på Caffé dei Serafini. Sedan var det dags att återvända till samlingsplatsen för tågtransport till parkeringen. Det blev lunch på landet i en trevlig restaurang med relativt god mat. Det norska paret Ragnar och Kirsten satt nära mig och vi pratade om religiositet och att gå i kyrkan, som de gjorde.

Så ställdes kosan mot Alberobello med trullihusen, som var rena turistfällan och inte mycket att se egentligen. Jag tog en kaffe i skuggan medan jag väntade på de andra och bussen.

Vid återkomsten till hotellet blev det poolhäng med tjejerna och ett dopp i bassängen, men solade mest.

Dusch och TV4-nyheterna innan middagen. Fick sällskap med Gösta och Birgitta ner till matsalen och satt sedan med dem och tjejerna. Vi hade det trevligt som vanligt, men maten var ingen höjdare. Acceptabel, men inte mer. Pasta med något från havet. Svärdfisk och spenat och en dessert på hallonkräm och någon mousse. Sänggående vid halvelvasnåret.


Lördag 8 juni. Fantastiska Matera.

På väg till Salerno stannar vi till i regionen Basilicata där vi hittar en av Italiens små välbevarade hemligheter. Staden Matera har en lång och intressant historia med sina sassis, stengrottor, där de fattiga lantarbetarna bodde långt in i modern tid. Att staden har en helt unik atmosfär har även många regissörer förstått och använt staden som kuliss i sina filmer.

Vi upptäcker Salernos gamla historiska centrum, där tvätten hänger på tork mellan husen i de smala gränderna och där människorna lärt sig att ta dagen som den kommer och njuta av livet. Det ska vi också göra på en av stadens bästa restauranger där vi serveras en utsökt middag som avslutning på en fin dag.

Martina Franca - Salerno: I dag lämnar vi Apulien och tar oss till den bedårande Amalfikusten. På vägen dit gör vi ett uppehåll i den förtrollande staden Matera, Europas kulturhuvudstad 2019. Det var ingen slump att Pasolinis Matteusevangeliet och Mel Gibsons Kristuspassionen spelades in just här. En riktig pärla! På eftermiddagen når vi fram till förtjusande Salerno, ca 28 mil, och finner oss väl tillrätta på moderna Grand Hotel. På kvällen kan du följa med din guide på en intressant promenad i Salerno och njuta av en härlig middag på en trevlig restaurang.

Upp halvsju och packade färdigt väskan innan frukosten. Bussen lastades därefter och rullade från Martina Franca söderut via Taranto till staden Matera med sina "Sassis" - grottbostäder.

Där stannade vi till och vandrade runt ett slag. Vi besökte bland annat grottkyrkan "Santa Maria de Idris" med sina underbara fresker.

Lunchen intogs på en restaurang som var inrymd i en gammal vattencistern. Jag satt med Maria och Anna plus norrmännen Ragnar, Elisabeth och Kirsten. Vi hade mycket trevligt!

Färden gick sedan vidare mot Salerno med ett fika/toa-stopp längs vägen. Vi var framme vid femsnåret och jag fick rum 162 vid incheckningen. Hopp i duschen och fram med rakhyveln för redan 17:50 gick bussen till centrum. Martin tog oss på stadspromenad innan vi landade på en restaurang med maritima rätter. Ansjovistimbalen var speciell. Vitt vin att dricka. Gott!

Man kunde antingen gå längs strandpromenaden tillbaka eller ta bussen, vilket jag gjorde för att få en tidig kväll med sömn.


Söndag 9 juni. Om himlen hade en kust.

I dag ska vi utforska Europas kanske vackraste kuststräcka. Med båt tar vi oss till staden Amalfi, som bjuder på citrusdoftande kullar och spännande klippformationer. Azurblått hav och pittoreska gränder gjorde den charmanta staden populär av den brittiska överklassen och aristokratin redan under 1920-talet. Båten tar oss sedan till Positano som utmärks av sina färgglada byggnader. Det blir en underbar dag då vi njuter av hänförande vyer och frisk havsluft.

Amalfikusten: Tänk att vakna upp i denna underbara del av Italien. Vi rekommenderar dig varmt att följa med på utflykten längs Amalfikusten. Vi åker med båt över till staden Amalfi som bjuder på citrusdoftande kullar och spännande klippformationer. Med azurblått hav och pittoreska gränder välkomnas vi till den charmanta staden som gjordes populär av den brittiska aristokratin under 1920-talets glansdagar. Under kvällen kan du sedan fortsätta att njuta av Salerno och dess trevliga restauranger och uteserveringar.

Upp halvsju som vanligt och frukost sju. Kvart över åtta samling för promenad till hamnen i Salerno och båttur därifrån till först Amalfi och därefter till Positano.

Gåsmarschen inleddes och snart kunde vi få biljetter som Martin delade ut. Jag tog posto i aktern på övre däck och stod upp hela vägen. Det blev några bilder och videor.

I Amalfi strosade vi runt i två timmar, vilket kändes en halvtimme för mycket. Jag fick tag på en strandväska till min käresta.
- Vorrei una borsa fuori, per favore.
- Certo, ma devo vedere questa.
- Posso pagare con la carta di credito?
- Sì, ecco!
Därefter åt vi lunch på en restaurang längs havet.

Vi anlöpte Positano och jag tog följe med Anna och Maria till en strand lite längre bort från centrum. Jag längtade verkligen efter ett dopp, men det kostade mig brännskador på bröst, handled och fötterna. De röda små maneterna var verkligen giftiga!

Jag lämnade tjejerna och gick tillbaka ion mot staden, där jag stötte på Anette och Ingrid, som ville gå och fika. Innan dess hade jag hunnit besöka en konstutställning och ett galleri.

Någon fika blev det ej, men vi köpte glass och jag hittade ett apotek och kunde köpa ett aloera-stift mot mina skador. € 9,50 = dyrt!
Det sved på mer än ett sätt kan ni tro!

Återfärden blev ett enda badande i svett och det var rent ljuvligt att komma upp på sitt rum och duscha. Först fick jag dock knalla ner till receptionen och omprogrammera mitt låskort.

WiFi:t är uselt på Grand Hotel Salerno! Mycket tråkigt - borde varit bättre. 19:30 hade några av oss stämt träff utanför hotellentrén för att söka rätt på en pizzeria. Efter mycket om och men fann vi ett ställe som kunde baka "riktiga" pizzor. Jag åt en Margerita och tog en öl till det. Vid återkomsten till hotellet åkte Anna och jag upp till femte våningen för att kolla läget och kanske köpa en drink. Där var det fest med långklänningar och champagne, så vi skiljdes åt och sa godnatt.


Måndag 10 juni. Alla vägar bär till Rom.

Vi gör en innehållsrik stadspromenad och ser de klassiska sevärdheterna som gett Rom dess eviga berömmelse. Fontana di Trevi, Piazza Navona, Phanteon och Spanska Trappan är några av platserna vi besöker och din guide kan verkligen konsten att berätta. Utflykten genomförs till fots.

I afton beger vi oss ut för att beundra kvällsupplysta Rom och få en inblick i Roms långa historia. Mättade av stadens sevärdheter tar vi oss till stadsdelen Trastevere och den välkända trattorian Da Meo Patacca för att äta en god middag. Njut av en härlig kväll i Rom!

Efter sista frukosten vid Amalfikusten är det åter dags att åka upp till huvudstaden Rom, ca 27 mil. På eftermiddagen gör vi en intressant stadspromenad i denna historiska världsstad med kända sevärdheter. På kvällen arrangeras en avslutningsmiddag på en restaurang i den klassiska stadsdelen Trastevere. Vi övernattar på centralt belägna Hotel Lux.

Upp och hoppa kvart över sex för frukost och slutpackning. Kl. 8 rullade bussen från Salerno mot Rom. Väl framme i världsstaden, så delades gruppen, då inte alla skulle med på stadspromenaden.

Jag valde att äta lunch på egen hand. En sallad och en liten öl räckte för mig, medan gruppen gick på restaurang.

Därefter blev det en stadspromenad med Martin i spetsen till sevärdheter som Pantheon, Fontana di Trevi och Spanska trappan. Termometern visade på 38°C i skuggan. Kläderna var blöta av svett då vi återvände till hotellet och det var underbart att få duscha och vila en stund, inte minst fötterna.

På kvällen äntrade vi bussen igen för transport till restaurangen Da Meo Patacca i stadsdelen Trastevere. Det var samma ställe som jag var på med Scandorama 2007. Jag hade Maria mittemot mig, rumänskan till höger och norskan Elisabeth snett höger. Trevlig stämning, men jag tyckte att musikerna spelade för högt. God mat och rött vin.

Det var skönt att lägga sig i sängen efter detta, men svårt att sova i hettan. Det var 32°C kl. 21:30


Tisdag 11 juni. Med härliga minnen.

Flyg från Rom: Efter upplevelserika dagar och med härliga minnen är det nu dags att påbörja hemresan. Med hjälp av vår transferbuss är vi snart på flygplatsen och stiger sedan ombord på flygplanet som tar oss hem.

Sovmorgon och lugn frukost. Packning av väskan medan svetten rann, så det fick bli en dusch innan avfärd till flygplatsen.

Utcheckning 09:40. Inlämning av nyckel 301 till ett litet trångt rum med låg standard. Inte värdigt Scandorama!

Väskorna lastades av en ny chaufför och under färden passade jag på att framföra ett tack till både medresenärerna ochspeciellt till Martin, som kunnigt och erfaret guidat oss på resan. Det verkade ha blivit mycket uppskattat.

På flygplatsen upptäckte vi att terminal 1 gällde - inte 3. Där trasslade det lite i säkerhetskontrollen, men snart kunde jag slå mig ned vid Gösta och Birgittas bord i en av restaurangerna för en liten lunch på sallad och öl.

Boarding 12:45 vid gate D6 och snart satt vi i SAS-planet, som inte lyfte förrän 40 min efter utsatt tid - dåligt! Stol 15 C var min, medan Maria satt på 15 A och Anna på 15 B. Trion höll ihop. Så även från Kastrup med Öresundståget. Maria steg av i Malmö, men Anna skulle till Laholm, så vi hade sällskap till Ängelholm.

Jag hade via SMS beställt hämtning av min älskling och när jag steg av tåget stod hon där vid stationen och väntade på mig. Det kändes härligt att bli emottagen med kram och puss, innan vi for vidare till hennes hem. Där fick jag mig lite att äta och dricka innan det var dags att söka vila i hennes famn..


Till toppen av sidan - © PeO Jansson 2019-07-03