MITT SJUTTIOTAL

1977 Nittonhundrasjuttiosju

Verkstaden, kontoret och carporten klart med skylt och allt. Johnte på mopeden.


I slutet av januari 1977 kunde Ecke jobba lite igen efter den senaste operationen. Detta fortsatte han med i några månader.

Den 7 februari 1977 fick Ecke igenom patentet på den stegvis uppvärmda solfångaranläggningen och hoppades på en positiv utveckling av konceptet.

Under juni månad drog PEAB igång etapp 1 av radhusbebyggelsen vid Bäckvägen i Förslöv. Jag hade räknat hem VS-entreprenaden för de totalt 14 lägenheterna, som kom att dominera resten av året och in på nästa. Anders 'Puppan' och hans fru Pia hade tecknat kontrakt för ett av dem direkt.

Tisdagen den 12 juli 1977 hämtade Ecke hem 5st solvärmeduschar från Bjäre Element i Förslöv och ställde ut dem på gården. Han skulle ha visning av dem över kommande helg och hade annonserat i tidningen om det. Flera kom och tittade, men ingen köpte då.

Vi hade själv tillverkat fem solduschar på rörfirman och sålt flera av dem under maj/juni.


I början av jamuari genomgick Ecke en smärtsam angiografi (kontraströntgen) i Lund. Han var hemma till trettondagen igen.

Vi började annars året med att fira Ulla-Karins 25-årsdag. Hon och Thomas bjöd på smörgåstårta och kaffe. Hela familjen var samlad. På måndagen därefter skulle hon börja att jobba efter 7 månaders barnledighet med Marc.

När Eva några dagar senare firade sin 20-årsdag, bjöd vi på sallad, painriche och öl samt kaffe och tårta. Ecke mådde efter omständigheterna ganska väl sedan han kom hem från Lunds lasarett efter nyår. Operationssåret hade läkt fint och han hade inte så ont.

Den 27 januari åkte Sonja och Ecke till Gunhild och Helge i Dalarna med tåget från Ängelholm. De skulle fira Gunhilds 50-årsdag på söndagen den 30:e. Där var det mycket kallt -20°C och mycket snö, men solen strålade. Jag hämtade dem med bilen på stationen i Ählm på kvällen den 2 februari.

Ecke gymnastiserade varje morgon och kände sig så pass bra att han jobbade på verkstaden det mesta av dagarna. Den 20 mars hade Ecke fått besked från Lund att han skulle på efterkontroll i början av april.

Ulla och Sture samt Sonja och Ecke tog färjan från Landskrona till Köpenhamn och åt en härlig middag den 2 april. Två dagar senare genomfördes en ny undersökningen. En eventuell ny operation övervägdes, men han var hemma för att fira Påsk. Han återvände till Lund den 11:e för operation. Tarmen skulle tillbaka i normalläge, men han skickades hem igen den 14:e. Operationen flyttades fram till den 27 juni.

Det var rekordvarmt i slutet av april med 26°C i skuggan. Ecke hade mycket att göra med sitt solvärmeprojekt, så Sonja reste själv till Mallorca den 7 maj. Hon stannade i Palma en vecka. Johnte hade varit på skoldans i Ängelholm fredagen den 13:e och fått brott på armen uppe vid axeln då han gick emellan i ett slagsmål mellan kusinen Kent och en ängelholmare. Johnte hamnade underst och överarmsbenet knäcktes nära ledkulan. Lars Johan Nilsson körde honom till lasarettet, där han fick stanna några dagar efter operationen.

Midsommarfirande för Sonja och Ecke först hos Kerstin och Jan Wennberg och sedan hos faster Inga, där 14 personer samlats i uterummet till hennes stuga.

Den 27 juni åkte Ecke till Lund för undersökning och operation. Den genomfördes den 1 juli och bedömdes lyckosam. Vi var nere och hälsade på honom den 5:e och Ecke fick komma hem över helgen. Han började genast jobba med sina solfångare och skulle ha utställning nästkommande helg.

Lilly och Hans kom ner till Sonja och Ecke den 19 juli. Lilly hade inte varit hos dem på 20 år och Hans på 11 år, så det besöket var särskilt välkommet. Ecke fick ont i buken efter en förkylning i början av augusti och åkte med ambulans till Lunds lasarett. Där opererade de honom och fick lägga ut tjocktarmen i stomi. Några dagar senare lade läkarna tillbaka tarmen igen. Han fick komma hem på permis därefter och jag och Eva skjutsade ner honom till Lund igen.

Ecke skrevs ut den 1 september och kom hem igen med tåget för tre veckors konvalescens. När Johnte fyllde 17 år uppvaktade jag och Eva samt Kent och Micke Sirén honom. Sonja hade problem med bilen. Det visade sig vara startmotorn som fick bytas.

Ecke och Johnte fiskade tillsammans. De hade satt backor och fått mycket fisk i slutet av september. Den 27:e åkte Ecke till Lund för kontroller och en liten operation. Han var hemma igen två dagar senare. Allt gick bra.

Hela familjen var samlad på kvällen den 4 oktober, när Ecke fyllde 55 år. Någon vecka senare åkte Sonja och Ecke till Gunhild och Helge i Dalarna. Hans och Lilly kom också upp dit. Valdemar och Inga anslöt den 14:e. Man festade och spelade kort. Man var till Västervåla och lade blommor på mormor och morfars grav och hälsade på Sonjas faster Svea. Hemresan gjordes den 17:e via Varberg, för att hälsa på Britta Olsson, men hon låg på sjukhus.

Vår rörfirma hade fått entreprenaden för nybyggnation av två radhuslängor på Bäckvägen i Förslöv, som PEAB skulle uppföra. Kontaktman hos dem var Lennart Westesson. Jag fick bra kontakt med honom och han föreslög att jag och Eva skulle köpa ett av radhusen. Vi nappade på det och sade upp kontraktet för hyreslägenheten på Oxelvägen 7 A den 9 november. Planering för flytt till Förslöv vidtog.

I början av december tapetserade och målade Sture Lindqvist Eckes och Sonjas vardagsrum. Den 7:e var det klart och de köpte köpte ny hörnsoffa och tre bord hos Per Nilssons möbelhandel i Åstorp.

På julafton firade vi med hela familjen hos Sonja och Ecke på lunchen. Jag och Eva stannade kvar, medan Thomas, Ullis och Marc åkte till Östra Ljungby. Sonja och Ecke firade nyår hos Inga Larsson med Marianne och Kjell Ingberk. De promenerade hem i den stjärnklara natten.


Den 19 juni kollade jag och Bengt Herrlin F1-tävlingarna på Anderstorp. Vinnare blev Jacques Laffite i en Ligier-Matra bil. Gunnar Nilsson kom på 19:e plats medan Ronnie Peterson bröt redan på det 7:e varvet på grund av tändningsfel i hans Tyrell-Ford.

Jag hade blivit tvungen att skaffa glasögon under våren. Brytningsfel gjorde att TV-bilden var oskarp. Så kunde jag ju inte ha det när science fiction-filmen Stjärnornas krig hade premiär i slutet av maj. Den skulle bli en av de populäraste filmerna i filmhistorien.

Den förste juli blev en sorgens dag för många ungdomar, då all försäljning av mellanöl i svenska livsmedelsbutiker upphörde efter beslut i Sveriges riksdag. Orsaken var just det tilltagande svenska ungdomsfylleriet.

Sorgligt var det också att Elvis Presley dog alldeles för tidigt den 16 augusti. Han blev bara 42 år gammal. En legend gick därmed ur tiden och det kändes lite vemodigt.

Vemodigt var det också att grannen till Sonja och Ecke, Harald Pålsson, dog efter en festkväll med Erik Wester. Harald var alkoholiserad sedan lång tid tillbaka och hade det i sina gener. Han lyckades ändå ganska väl att hålla det i styr under många år, men efter att "spelemannen" gästat familjen, tog hans drickande fart.

Detta gjorde bland annat att sönerna Olle och Tommy var väldigt försiktiga med intaget av alkohol! Å andra sidan tålde de inget! Tommy kunde exempelvis bli "knall" på en halv vinare. Det innebar bland annat att jag emellanåt fick ratta deras fina sportbilar. Olles Lotus Elan S2:a och Tommys honungsgula Lotus Elite. Lasses gula Jaguar E-type körde jag aldrig.

Den förste oktober blev det obligatoriskt med tänt halvljus på bilarna i Sverige – även på dagen. Pålssons pågar fnös på näsan åt detta regeringspåfund.


Ur Vejbyslätts IF:s verksamhetsberättelse:
- Kommunens bristande förståelse för våra svåra träningsförhållanden samt dess krassa ekonomiska situationer, har tvingat oss att satsa ca 34 000 kr samt en del eget arbete på ny el-belysning på träningsplanen.
- Året som gått har gett ett underskott på 40 842 kr, vilket vi kunnat klara genom upplåning av ca 60 000 kr.
- Vi är nu i en mycket svår ekonomisk situation...
skriver ordföranden Leif.

Efter en svag inledning gick det "som smort" och segrarna radades upp på löpande band. Div V-serien vanns med tre poäng före Ljungbyhed, efter 4-0 seger mot Klippan i sista matchen. B-laget hade blivit uppflyttat till div I och klarade sig bra. En femteplacering blev resultatet efter säsongen. Juniorlaget fick däremot dra sig ur seriespelet på grund av spelarbrist/-intresse. Pelle Flink hade lett seniorerna i två år och det var många som såg upp till honom, men det var nye tränaren Christer Fermvik som nu kunde triumfera med avancemanget till fyran.

Liksom under 1976 avhölls ett givande träningsläger i slutet av mars i den danska staden Næstved, som svetsade samman gänget och bidrog till serievinsten på hösten.

I ungdomsavdelningens styrelse satt Tage Svensson, Per Svensson, Lars Lindholm, Lars Högberg, Agneta Johansson, Thomas Forsrup, Lars-Gunnar Andersson och Anders Hansson. Jan-Olof Alfredsson tränade P1, Lennart Johansson P2, Tage Svensson/Per Svensson P3, Thomas Jönsson P4 och Lars Högberg/Lars Lindholm knattarna. Agneta Johansson, PeO Jansson, Birgitta Jönsson, Eva Karlsson och Anette Jeppsson var ansvariga för flickornas träning.

1977 var något av ett mellanår för mig, efter att ha varit väldigt engagerad under de två föregående åren.

Från Anders arbetsbok 1977

Januari
Kitteln-Leif Carlsson 3 dgr
Karin Häll-Stark 5 dgr
Tallhaga 2 dgr
Kjell Åkerman 2 dgr
Margareta Lindqvist 4 dgr
Februari
August Svantesson 2 dgr
Bertil Jönsson 3 dgr
Arthur Andersson 5 dgr
Tallhaga 5 dgr
Kjell Åkerman 3 dgr
Mars Pappaledig
April
Bo Smedlund 3 dgr
Kjell Åkerman 9 dgr
Agne Olsson 3 dgr
Maj
Karl-G Johansson 12 dgr Arthur Andersson 2 dgr
Stanley Kristensen 5 dgr
Agne Olsson 3 dgr
Jeff 4 dgr
Juni
Olof Hagström 4 dgr
Radhus Förslöv 5 dgr
Stig Martinell 2 dgr
Harry Carlsson 2 dgr
Juli
Radhus Förslöv 2 dgr
Augusti
Radhus Förslöv 5 dgr
Rune Andersson 8 dgr
Gunnar Fjellander 2 dgr
September
Prästgården Barkåkra 4 dgr
Radhus Förslöv 6 dgr
Axel Wennberg 4 dgr
Oktober
Radhus Förslöv 7 dgr
Harald Nilsson 2 dgr
Lennart Hellberg 2 dgr
November
Radhus Förslöv 6 dgr
Sommarsol 4 dgr
Nils Hornmark 2 dgr
December
Radhus Förslöv 9 dgr
Bertil Olofsson 3 dgr
Barkåkra kyrka 2 dgr
Torsten Pettersson 2 dgr

Carporten med Kjells MC, min Renault, Duetten, Johnte på mopeden och Puppans MGB GT.

Tore och Ecke bygger solfångare på verkstadsgården.

Solduscharna uppställda och klara för visning.

Radhusen på Bäckvägen i Förslöv.

Kjell svetsar samman hållare för strålkastare till idrottsplatsen.

Lasse Pålssons Jaguar E-type.

Vi annonserade i NST inför eldningssäsongen om åtgärder för att spara energi.

Sonja och Ecke tog tåget till Dalarna den 27 januari för att fira Gunhilds 50-årsdag.

De var hemma igen den 2 februari, efter en härlig vecka med mycket snö och -20° kallt.

Jag tvättar bilen på verkstadsgården.

Anders tvättar och vaxar sin blå MGB GT.

Anderstorp den 19 juni 1977. Jag och Bengt Herrlin kollade F1-tävlingarna. Vi tältade i närheten.

Musikmys på Sonja och Eckes altan i juli.

VIF seriesegrare. Stående fr v: Sten Selander, Lennart Karlsson, Lennart Oscarsson, Lars Axelsson, Peter Willner, Thomas Nilsson, Peter Pettersson, Per Flink, Christer Fermvik. Knästående fr v: Ronny Berntsson, Sven-Inge Qvist, Per-Åke Svensson, Jerker Bergvall, Lars Carlsson och Kjell Svensson.