Fyra huvudstäder 2015
Högerklicka på bilderna och välj "Öppna bild i ny flik" för att se dem större, men glöm inte att stänga ner dem igen.
[Gäller för Google webläsaren.] Vissa bilder går att klicka på för mer information.


Läs mer om Scandoramaresan här

Torsdag 16 april    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23

Ängelholm-Kastrup med Öresundståget 09:42.
Vi kunde gå upp i behaglig tid och inta en ordinär frukost vid åttasnåret. Vädret var mulet och termometern visade på 7°C. "Som vanligt" har vi bara packat de små väskorna. För en vecka räcker det.

Vi hälsade på en bekant på perrongen i Ängelholm och bytte några ord. Annars en odramatisk tågresa över Öresundsbron.

Kastrup-Budapest med Norwegian B737-800.

11:30 hade vi ckeckat in på automaterna och gjort 'bagage-drop'. Vi handlade vatten, gammeldansk och whisky i Tax-free shopen och därefter kunde vi slå oss ned för en liten lunch på FOOD MARKET T2.

När vi kom till gate A8 hade de redan börjat boardingen 13:15. Jag skulle egentligen sitta på 6A, men bytte till 6C vid gången.

Vi lyfte 14:02. Det visade sig att 6A och B, Inga-Britt och Jan, skulle med på samma Scandoramaresa. Vi hade trevligt samspråk under den relativt korta flygningen. Planet satte hjulen i banan 15:22.
Flygtid = 80 min.

När vi skulle gå av planet fick jag ögonkontakt med en lång kille som stod bakom Maggie. Det visade sig senare att det var skådespelaren Mikkel Boe Fölsgaard som suttit bakom henne. Känd från bl.a. filmen
"A Royal Affair" och TV-serien "Arvingarna".

Vi åkte buss in till terminalen och fick ut väskorna ganska snabbt från band 4. Efter någon liten förvirring utanför entrén, kunde vår guide Anders Eriksson samla oss för avprickning. Jag passade på att hälsa på Viveca och Stefan, som vi gjorde "Klassiska Grekland" tillsammans med 2014.

Vi satt i transferbussen halvfem och en timme senare fick vi rum 212 på Mercure Metropol Hotel. Det gick i brunt och verkade helt OK. Kostnadsfritt WiFi och praktiskt med lösenord på nyckelkortet.

Efter att vi installerat oss, så gick vi ut en sväng runt kvarteret. Det var skönt väder med en temp. mellan 25-30°C. Vi letade bl.a. efter en automat. På körut ERZÉBET tittade vi in på fashionabla café New York.

Vi satt vid samma bord som Viveca, Stefan, Ann och Bengt. Vi åt sellerisoppa, baconlindade kycklingfiléer med pommes frites och fyllda varma pannkakor. Vi drack öl till maten och avslutade med kaffe. Gott!

Efter middagen strosade vi upp och nedför gatan RAKOCZI innan vi åkte upp på rummet. Vi kollade lite på TV, löste korsord och pratade om första resdagen innan det var dags att slagga in.

Jag googlade lite på Fölsgaard och såg att han skall spela Kim Vilfort i kommande film "Sommaren -92" om det danska landslaget i fotboll.

Gemensam middag på hotellet 19:00.

Torsdag 16    Fredag 17 april    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23

Stadsrundtur i Donaus drottning.
Vi åker på en givande rundtur i Ungerns vackra huvudstad för att upptäcka vad som erbjuds av shopping, sevärdheter och monument på båda sidor av Donau. Vi ser slottshöjden med fiskarbastionen, Hjältarnas torg, kända termalbad och saluhallen. SEK 230:-/pers

Natten var varm och bullrig. Hotellgäster som kom hem sent tog ringa hänsyn, vilket störde oss som precis somnat. Upp strax efter sju ändå och efter morgonrutinerna var vi i matsalen för frukost.

Buffén blev en positiv överraskning. Ingenting saknades och det som fanns smakade riktigt bra. Personalen var effektiv och artig. Logistiken verkade fungera perfekt.

Kl. 9 var det utflykt med bussen. Först åkte vi norrut på ERZEBET fram till Oktogonrondellen. Där tog vi till höger in på ANDRASSY fram till MILLENNIUMI monumentet i början av den stora parken VAROSLIGET.

Där gick vi av och Anders höll ett litet fördrag om Ungerns kungar och härskare genom tusen år. Han kunde allt utan manuskript. Imponerande! Vädret var underbart med 20-25°C i skuggan. Vi fotograferade en hel del av det magnifika milleniumtorget.

Entrén till skridskobanan i parken Varosliget
Musik- och konstgalleria vid Milleniumtorget
Tusenårsmonumentet
Tusenårsmonumentet
Tusenårsmonumentet

Vi åkte med bussen genom den vackra parken med sin damm och badhus, innan vi tog Andrassy och JOZSEF ATTILA ner till Donau och Kedjebron.

Vi svängde söderut längs floden och Anders berättade om de olika broarna. Ett kort stopp gjordes bakom Marriott Hotel och vi gick upp till gågatan för att informeras om orienteringen.

Sedan bussades vi bort till Saluhallen, där vi kunde strosa runt någon halvtimme.

Saluhallen
Den gröna bron över Donau
Inifrån saluhallen
Slottet i Budapest
En strandad glasval?
Parlamentsbyggnaden
Fiskebastionen
Platsen var populär bland konstnärer
Stadsvy över Pest
Fiskebastionen
Hotellspegling

Därefter åkte vi upp till Kedjebron igen och över den upp till FISKEBASTIONEN på Buda-sidan. Där släpptes vi av och knatade uppför alla trapporna. Vi fick en magnifik utsikt över floden och Pest-sidan. Vi fotograferade flitigt. Återsamling vid bussen 13:00 och transport till en restaurang för gemensam lunch. Fläskkött fyllt med ost och skinka. Pommes frites. Vatten, öl eller vin. € 12/pers.

Gellertbadet
Monumentet Szent Gellert ter
Gellertbadet-interiör
Gellertbadet-interiör
Pensionärer åkte gratis spårvagn överden gröna bron

Efter maten gick jag och Maggie på egen hand.

Vi besökte först Gellertbadet, men badade inte. Det var det dock andra i sällskapet som gjorde.

Därefter tog vi spårvagn nr 47 över den gröna bron över till Saluhallen. Det var ju gratis för oss över 65 år att åka kollektivt i Budapest!

Vi knatade hela gågatan VICI upp till VÖRÖSMARTY TER, där en marknad pågick.

Konstnärligt brunnslock på Vaci
Den vita bron vid Szabadsajto
Vackert hus på Vaci
Vackert hus på Vaci
Synagogan
Ölhävande på Voro Smarty Ter

Vidare till DEAK F. via KÄROLY KÖRUT till ASTORIA platsen och vänster där uppför RAKOCZI ÜT. Där mötte vi Ann och Bengt, som letade efter ett café.

Vi gjorde dem sällskap och kunde visa var NEW YORK SALON låg på Körut Elzebet. Vi fikade tillsammans i det fashionabla caféet med förgylld inredning och härlig atmosfär. Kaffet var dock ljummet, men bakelsen god, trots c:a SEK 120/pers.

Café New York Salon
Café New York Salon

Vi tog igen oss på rummet ett slag och bytte om för bussresa 19:30 till Donau och middag på en av flodbåtarna.

Det hade börjat regna, så vi tog det försiktigt nedför de slippriga trappstegen till flodbåten. Vi slog oss ned vid samma bord som Ann och Bengt.

Trots att natten var mörk och regnet blötte rutorna, så blev båtresan och middagen mycket trevlig. Vi fick köttfärsfyllda pannkakor till förrätt. fläskköttgryta till huvudrätt och chokladkaka som dessert. Kaffe som avslutning. Mycket gott!

Klockan hann bli 22:30 innan vi var tillbaka på hotellet. Det var bara att törna in.

Middag på Donau.
Ikväll åker vi ut på en skön båttur på floden Donau för att beundra Fiskarbastionen, Parlamentet, Gellertbadet och andra kända siluetter ur nya vinklar. Vi avslutar med en god middag ombord på båten. SEK 410:-/pers

Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18 april    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23

Stadsrundtur i Wien.
Vi inleder med att göra en rundtur med bussen, för att sedan bekanta oss med centrala Wien till fots. Vi följer med vår guide på en spännande vandring, som bland annat tar oss till den mäktiga Stefansdomen och Mozarts hus. SEK 230:-/pers

Natten var varm och det var svårt att sova. Vi var uppe tidigt och i matsalen för frukost strax efter 7. Vi var väldigt nöjda med buffén.

Kvart över åtta lastades bagaget i bussen och vår chaufför Victor kunde snart svänga ut från hotellet och sätta kosan mot Wien. Budapest är en mycket vacker stad!

Vi stannade för toa- och fikapaus längs motorvägen några minuter efter 10 och rullade vidare en timme senare.

Vi hann med varsin croissant och espresso på Marché.

Infarten till Wien var inte så trevlig från sydost. Mycket industribyggnader och oljeraffinaderier

Desto trevligare visade sig centrum vara. Vi stannade till en kort stund utanför vårt hotell ANANAS på SONNENHOFGASSE för att släppa av de som inte skulle med på den guidade turen.

Efter att ha sett många vackra hus och palats, så stannade bussen på BURGRING och vi steg av mitt för MARIA TERESIA monumentet mellan det konsthistoriska- och naturhistoriskamuseet.

Vi promenerade genom PORTA DEL CASTELLO in på HELDENPLATZ, där vi lät oss imponeras av vackra fasader, statyer och planteringar.

Vi fortsatte genom det Habsburgska slottet till en innergård i HOFBURG.

I en passage kunde de vackra Lipizzanerhästarna, som den Spanska ridskolan innehar, titta på oss från sina bås. Anders berättade att de nästan behandlas som filmstjärnor.

När vi kommit igenom kejsarpalatset befann vi oss på MICHAELER-PLATZ. Där pågick bland annat utgräv-ningar av romerska ruiner. Man kunde naturligtvis ha åkt droska, men vi prome-nerade i det typiska aprilvädret med regn, blåst och solsken om vartannat.

Via KOHLMARKT och GRABEN med sin pestkolonn, tog vi oss fram till STEPHANSPLATZ. Där släppte Anders oss så att vi kunde gå till någon restaurang och äta lunch.

På GOLDSCHMIEDEGASSE fann vi RESTAURANT TÜRKIS tillsammans med Ann och Bengt. Där fick vi en god måltid - linssoppa för Maggie och kycklingsallad till mig. Öl att dricka.

Därefter gick vi in i STEPHANSDOMEN en kort sväng och kunde imponeras av den vackra byggnaden och dess inredning. Kyrkan skadades svårt under Andra Världskriget, men har restaurerats efter 1955 då Österrike blev fritt. Renoveringen pågår än.

Återsamling vid klockpelaren på Stefansplatsen 14:55. Sedan gick vi ROTENTURMSTRASSE upp till SCHWEDENPLATZ vid Donaukanalen. Där skulle Victor hämta upp oss med bussen. Anders berättade om namnet "svenskplatsen".

Torget hette tidigare Ferdinandplatz och hörde samman med bron över kanalen. Som tack för de svenska hjälpinsatserna efter första världskriget döptes bron och torget om och bär sedan 1920-talet detta namn. Källa: sv.wikipedia.org

Bussen tog oss österut till HUNDERTWASSER-huset.

Det är ett kommunalt bostadshus i hörnet av Kegelgasse 34-38 och Löwengasse 41-43 i stadsdelen Landstraße i centrala Wien. Det är formgivet av den visionäre idégivaren Friedensreich Hundertwasser och projekterat av arkitekt Peter Pelikan i samarbete med Josef Krawina, professor i arkitektur vid Wiens universitet. Källa: sv.wikipedia.org

Mycket imponerande! Vi besökte den mysiga gallerian och Maggie köpte en almanacka för 2016 där.

Fem i fyra satt vi på bussen igen vid WIEN FLUSS. Vi for via SCHUBERTRING förbi stadsparken till KARLSPLATZ och därefter på LINKE WIENZEILE till hotellet.

Det var skönt att checka in och få vila lite på rum 186, som var fräscht och fint. Ekparkett och matchande färger på textilier och möbler.

Vi gick ut igen vid sextiden för att insupa atmosfären kring NASCHMARKT mellan Wienzeiler gatorna och reka lite efter en lämplig restaurant att äta middag på.

Folklivet var enormt på loppmarknaden. De höll på att avsluta för dagen och folk slet och drog i det som fanns kvar. Renhållningsgubbarna från gatukontoret stod beredda med sopmaskiner och skyfflar för att samla upp resterna. Vilket skådespel!

Någon restaurang fann vi inte utan vi tog oss tillbaka till hotellet för att bl.a. byta om.

Därefter tog vi oss åt andra hållet uppför SCHÖNBRUNNERSTRASSE där vi fann restaurangen ZUM SCHWARZEN ADLER. De hade mellertid fullbokat, så vi erbjöds först att sitta i rökrummet. Vi satte oss, men frågade om vi inte fick sitta i baren istället. Det gick bra och vi kunde beställa grillspettsplanka och rödvin. Det var mycket mat! Vi orkade inte äta upp allt, men gott var det!

Det var nära att gå hem, så redan 20:30 var vi tillbaka. Det blev lite TV-tittande och korsordslösande innan lamporna släcktes och alla vackra hus vi sett fick bilda ram till våra drömmar.


Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19 april    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23

Praktfulla Schönbrunn.
En utflykt till kejsarfamiljens sommarhus, det vackra och anrika Schloss Schönbrunn. Tillsammans med vår kunniga guide vandrar vi genom de praktfulla salarna. Därefter har du tid att på egen hand promenera i den vackra parken. SEK 360:-/pers
Denna tur följde vi inte med på.

På egen hand i Wien.
Vi hade sovmorgon och åt inte frukost förrän 9:15. Matsalen var helt OK, men buffén och servicen var bättre i Budapest. Personalen hann t.ex. inte med att göra iordning bord och se till att bestick inte saknades. Det smakade bra ändå!

Vi löste biljetter och tog tunnelbanan från PILGRAM till STADTPARK 10:35. Linje U4 grön. € 2,20/pers.

U-bahnestationen var ett litet arkitektoniskt underverk.

Vi strosade runt i parken och njöt av den stilla atmosfären och kunde ta del av vackra planteringar och monumenten.

Naturligtvis hade stadsparken sin egen damm.

När vi passerade dammen hördes ljuvlig jazzmusik,

vilken visade sig komma från en svartmuskig yngling med en altsax. Vi lade 80 cent till honom och bugade oss som tack för hans virtuosa spel.

Därefter tog vi oss upp mot centrum via JOHANNES GASSE fram till KÄRNTNER STRASSE, som vi följde till höger mot STEPHANSDOMEN. Där vände vi in på GRABEN och SEILERGASSE till NEUER MARKT med sin DONNERBRUNN.

Vi gick ut på Kärtner igen och fram till Operan. På hörnet där ligger det berömda CAFÉ SACHER och vi kände oss tvungna att ta några bilder.

Vi tog till höger och kom fram till ALBERTINA PLATZ. Vi fick orientera oss på kartan en stund, men kunde snart fortsätta in mellan husen till BURGERPLATZ, där vi fann en uteservering.

Vi vilade benen där, drack varsin öl, kollade på folket och gjorde toalettbesök i det vackra orangeriet, som visade sig vara ett underbart vackert café/restaurang.

Servitören på detta ställe är värd ett extra omnämnande. Han hade ett leende till ung som gammal och jobbade kopiöst. Jag imponerades mest av hans sätt mot två äldre kvinnor, som tydligen var stamgäster. De måste ha känt sig väldigt omhuldade och respekterade.

Vi planerade nästa etapp på vår stadsrundtur.

Vi letade reda på GOETHE monumentet på Opernring/Goethestrasse och tog några bilder.

Det låg en rosa kanin och vaktade U-bahne nedgången vid operan.

Vi gick tillbaka på OPERNRING och fortsatte på KÄRNTNERRING fram till DUMBA STR. Snart kunde vi studera de vackra fasaderna på MUSIKVEREINGEBÄUDE och KÜNSTLERHAUS.

Det fanns påfallande många poliser i området, varför vi frågade inne i foajén av Künstlerhaus. Det skulle bli demonstrationer i parken utanför, löd svaret.

Jag tog mig över gatan till RESSELPARK medan Maggie stannade kvar. Poliser, kravallstaket och vanligt folk, men inga demonstranter. En scen var uppriggad, så tal skulle antagligen hållas. Jag hämtade Maggie och sedan fortsatte vi vår vandring.

Vid KARLSPLATZ kunde vi se hur demonstranterna samlats och gjort sig redo för marsch.

Vi gick via OPERNGASSE och MARGARETENGASSE hemåt mot hotellet. Halvvägs stannade vi till på BLAUE LAGUNE och åt middag. Det blev naturligtvis wienerschnitzel och öl.

Sköna toner i Wien.
Vi besöker en klassisk konsert med wienervals och andra verk av Strauss och Mozart. Vi får lyssna till sköna toner och njuter av dessa berömda verk som komponerats av några av de allra största inom klassisk musik. SEK 410:-/pers

Efter ombyte var vi i foajén kl. 19:15 och bussen avgick halv mot PALAIS AUERSPERG för Mozart- och Strausskonsert med "Wiener Residenzorchester".

Det blev en fantastiskt fin musikalisk upplevelse. Först på programmet var 30 min. Mozartmusik. Dansare och en solist kompletterade. I pausen fick vi ett glas mousserande vitt vin i trapphallen. Den varade kanske en kvart.

Så var det Strauss i andra akten med kända nummer, mer sång och dans. Alla var jätteduktiga! Man satt dock inte så bekvämt på "pinnastolarna" i den trånga lokalen. Varmt blev det också av alla människor, c:a 200-300 st. Mozarts ande svävade i rummet. Han har ju själv stått på 1700-tals scenen.

När vi kom ut från konserten hade vår chaufför Viktor parkerat perfekt. Han tog oss raskt och säkert till hotellet och var värd en extra klapp på axeln. Vi var åter på rummet vid 22-tiden.


Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20 april    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23

Väckning 6:30 för avfärd till Bratislava 8:30. Efter en god frukost sade vi farväl till Wien för denna gång.

Bratislava.
Vi går på upptäcktsfärd genom Bratislava. Vi ser bland annat presidentpalatset och kvarteren runt borgen för att sedan fortsätta till fots genom stadens vackra och livliga centrum. Vi tittar på en mängd fina historiska byggnader, gator och torg medan vi hör talas om stadens omväxlande historia, men också om Slovakiens spännande nutid. Ingår i resans pris

Hotel Ananas i Wien
Infarten till Bratislava över Donau

Det var inte så långt till Slovakiens huvudstad. Vi gjorde först en liten rundtur med bussen innan vi körde upp till det ryska krigsmonumentet på sin höjd över staden.

Vy mot slottet och bron
Här låg över 6000 stupade ryska soldater i kampen mot nazismen begravda.
Man hade god utsikt över staden och snart var vi nere vid slottet.
Slottet i Bratislava

Vi promenerade runt på slottsområdet, tittade på Dubcek-bysten och beskådade parlamentsbyggnaden, innan det var dags att återsamlas och åka ner till centrum.

Stadsvandring med Anders vidtog och vi fick se mycket av den gamla stadskärnan.

Därefter gav han oss två timmar på egen hand för egen utforskning och möjlighet att gå och äta lunch på någon av de många restaurangerna.

Det fanns mycket att se i gamla sta'n och jag tog många bilder.
Läs mer här om Bratislava på Wikipedia

Efter mycket traskande och information om Bratislava, så måste depåerna fyllas på för att man skall orka. Det gjorde vi på "Slovak Hause café-restaurant", som låg på Michalská 2.

Återsamling framför operahuset kl 14:10. Promenad till bussen och vidarefärd till hotellet AUSTRIA TREND HOTEL BRATISLAVA.

Vi kunde snart checka in och åka upp med väskorna på rum 344, som var jättefint!

De dumpades raskt för vi var kaffesugna och hade bestämt träff med Ann och Bengt för att fika. Vi hittade ett ställe precis utanför hotellet som hette EURO CAFÉ.

Solen gassade och våra vänner hade svårt att se bilderna, som skickats hemifrån, på mobiltelefonen.

Slovakiska vinvägen.
Vi tar en tur till Lillkarpaternas sluttningar, direkt utanför huvudstaden, där många charmiga vinorter ligger på rad. Vinerna härifrån utmärker sig genom hög kvalitet till lågt pris och under den trevliga vinprovningen får vi några smakprov ur den lokala produktionen. Turen avslutas på en restaurang med en god slovakisk middag i de vackra omgivningarna. SEK 420:-/pers

Relaxing och ombyte. Kl. 17:00 gick bussen mot en liten stad utanför Bratislava.

Vi tog oss in till vinkällaren genom en anonym dörr i väggen. Vid samma bord som oss hamnade Bengt och Lena, Hasse och Britt samt Bengt och Ann.

Efter 5 viner och 5 föredrag om dem var stämningen hög, men blev högre då en inköpt flaska Cabernet Sauvignon tömdes laget runt.

Lagom lulliga blev vi sedan forslade till ett matställe på en annan småort. Det blev först bönsoppa med en massa tillbehör, fläskmedaljonger och rösti och vinbärskompott med glass och grädde som dessert.

Vi hade mycket trevligt med samma sällskap som vid vinprovningen. Vi var åter på hotellrummet vid 22 och sedan var det GOD NATT!


Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21 april    Onsdag 22    Torsdag 23

Mot Prag.
Larmet var satt på 7.00. Förvånande nog så var Maggie på benen före mig! Frukostbuffén var alldeles utmärkt. Mycket fräscht och gott.

Bussen lastades vid 9 och snart var vi på väg mot Prag i Tjeckien.

Vår guide Anders hade rätt - Austria Trend i Bratislava var det bästa hotellet på resan. Läs mer här
Rastplatsmonumentet i öststatsstil.

Vi gjorde ett toa- och fikastopp längs vägen och det var då som jag upptäckte öststatsmonumentet i grå betong i den "vackra" parken. Samtidigt upptäckte "arkitekten" två unika små tallkottar, som enligt honom kunde illustrera hur livets bana kan forma en människa. Han försökte sälja dem till oss, men fick gå vidare i sitt nasande. Jag och Bo Krister skrattade gott.

Efter 22 mil blev det lunch på en vägrestaurang. Vi åt kyckling med stekt potatis och sallad med öl att dricka. Det var OK, men inte mer. Maggie fick en torr köttbit. Vi betalade € 13 för detta per pers.

Efter ytterligare 10 mil var vi framme och kunde checka in på CRYSTAL PALACE HOTEL.

Vi fick rum 404 som vette mot gatan och låg ovanför entrén. Inredningen gick i mörkbrunt och vi märkte snart att luftkonditioneringen inte fungerade! Klockan var 15:05 och em-solen låg på.

Vi tog en kort paus innan vi gick ut på upptäcktsfärd längs VODICKOVA fram till VACLAVSKO. Där tog vi till vänster och fikade på CAFÉ-CAFÉ, som ligger på RYTIRSKA 10.

Sedan fortsatte vi fram till det gamla rådhuset med sitt astronomiska ur. Det var mycket folk på torget vid femtiden. Vi vände in på JILSKA och SPALENA upp till parken vid det nya rådhuset.

På ZITNA stannade vi till vid en restaurang som såg lovande ut och vi bokade bord där för kvällen.

Vid 18:00 var vi tillbaka på hotellet för att ta igen oss en stund och då skulle några av vår grupp iväg på...

...Välkomstmiddag i Prag.
Första kvällen i Prag beger vi oss ut på ett första strövtåg i Gamla stan. Vi passar också på att äta en god tjeckisk middag tillsammans i en fin historisk miljö. SEK 360:-/pers. Detta följde vi alltså inte med på.

Tjugo över sju var vi klara för att äta middag, så vi gick till Resaurang U PRAVDÜ på Zitna 15. Vi tog dagens specialitet och drack öl till FARMÁRSKÁ MISA, kött, ost, lök och potatis. Sammanlagt 562 CZK.

Vi var tillbaka på hotellrummet innan 21:00 och jag kunde titta på CL-matchen mellan Bayern München och Porto innan läggdags. Bayern var suveräna och vann kvartsfinalen med 6-1. De skall möta Barcelona i semin.


Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22 april    Torsdag 23

Stadspromenad i historiska Prag.
Denna stadspromenad tar dig rakt in i Europas historia. Njut av allt Prag har att erbjuda av vackra byggnader och intressanta minnesmärken. SEK 230:-/pers. Detta var vi inte med på.

Det var sovmorgon för oss som inte skulle med på Scandoramas stadsrundtur. Frukostbuffén på tredje våningen var väl sådär. Den serverades på en inglasad altan och akustiken bedrövlig. Där var fullt av skränande ungdomar då vi anlände. De försvann emellertid snart och vi fick "madaro".

Vid tiosnåret gick vi ut och tog oss ned till floden Moldau.

Vi följde floden fram till Karlsbron och njöt av den friska morgonen.

Så vackra vyer! Inte konstigt att Prag lockar miljontals turister.

Vi gick upp på Karlsbron och såg hur månglarna och artisterna förberedde sig för dagens kommers.

Ett jazzband var redan igång och vi stannade och diggade.

När vi passerat bron, så slog vi oss ned på restaurangen PSTROSU och beställde varsin mörk öl. Vi passade också på att nyttja deras toalett, till vilken man fick en kod för att ta sig in.

Där satt vi en stund och lät solens strålar värma oss medan vi kollade allt folkliv som utspelades vid brofästet.

Så tog vi oss tillbaka över Karlsbron igen och knallade upp till STAROMESTSKE-torget för att kolla lite, bl.a. på musikerna som framförde medeltida verk.

Möte med vännerna hemifrån.
När klockan närmade sig 13, då vi bestämt träff med våra gamla grannar i Gröna huset, tog vi oss mot Karlsbron igen via PLATNERSKA och KRIZOVNICKA.

Där stod Kjell och Agneta på trappan till kyrkan och väntade på oss. Jag försökte smyga mig på dem, men avslöjades.

Tillsammans gav vi oss iväg några hundra meter norrut där vi fann restaurangen KOZLOVNA APROPOS.

Mätta och belåtna strosade upp till torget på nytt och kunde lyssna till och bevittna olika musikaliska arrangemang.

Promenaden fortsatte på CELETNÁ fram till KRUTTORNET. Därefter till de judiska kvarteren, där vi kunde beskåda Franz Kafka statyn och den spanska synagogan.

På väg dit passerade vi en märklig staty i metall av en kvinna mitt i gatan. Kjell såg fundersam ut.

Vi blev med tiden kaffesugna och Kjell stegade iväg med oss i släptåg upp till CAFÉ KAFKA.

Kjell och jag beställde chokladkaka och damerna tog "apfelstrudel". Det var riktigt gott och vi njöt i solskenet.


PRAGUE PHOTO var på hugget och
riggade upp en gammeldags kamera för
ett jobb som vi inte blev kloka på.

Vi promenerade därefter ner till floden Moldau och hamnade vid konserthuset RUDOLFINUM. Käcka sjömän försökte sälja båtutflykter till oss vid PLATNERSKA. Sedan var det dags att gå tillbaka till Karlsbrofästet, där vi tog farväl av varandra.

Bubbel på berget.
Följ med till den vackra Petrinhöjden i Prag där vi beundrar den fantastiska utsikten och skålar i böhmisk sekt. Därefter äter vi en god middag i maritim miljö. En kväll att minnas! SEK 360:-/pers. Detta var vi inte med på.

Middag på tu man hand.
Jag och Maggie promenerade hemåt via stortorget och VACLAVPLATSEN. Vi gick uppför STEPANSKÁ och när vi kom fram till den italienska restaurangen, så gick jag in och bokade bord till kl. 20.

Vi var hemma strax innan 18 och kunde vila oss en stund. Jag kollade SMS och mail på min telefon. Sjukhuset hade sökt mig och meddelat att min mor skulle skickas hem till KVS påföljande dag.

Kvart i åtta knallade vi uppför backen mot ST STEPHEN-kyrkan och tog till vänster en kort sträcka till restaurang RISPETTO på Stepanska 9. Maggie åt spaghetti pomodori och jag tog lamm med stekta potatisar. Rött Cabernet Sauvignon hälldes i glasen.

Kvart i nio var vi klara och vi gick tillbaka så att jag kunde se CL-matchen mellan Monaco och Juventus. Den slutade 0-0, så Juve gick vidare med 1-0 sedan förra kvarten.


Torsdag 16    Fredag 17    Lördag 18    Söndag 19    Måndag 20    Tisdag 21    Onsdag 22    Torsdag 23 april

Sista natten med gänget.
Kvart i sex körde tunga vägmaskiner nedför gatan utanför. Jag sov lätt sedan femsnåret och vaknade naturligtvis, men gick inte upp förrän åtta.

Frukosten var god, men inte i toppklass, lokalmässigt i alla fall.

Förmiddagstur i Prag.
Strax innan tio gick vi nedför STEPANSKA till VACLAVPLATSEN. Maggie hittade naturligtvis en garnaffär, men de hade inte hunnit öppna än :-), men fasadrengörarna hängde i fur fulla "muggar".

Vi tog till högger upp mot ryttarstatyn och kikade in i Lucernapassagen. Där fick vi se en märklig skapelse som hängde i taket.

Så här skriver Håkan Engström, Sydsvenskan:
- David Cerny går rätt hårt även åt den egna nationens självbild. I taket i Lucernapassagen i Prag hänger en parodi på Václavplatsens ryttarstaty. Men i Cernys version har det tjeckiska skyddshelgonet Václavs häst dött och hänger uppochner (myten säger att närhelst Tjeckiens folk är i fara kommer Václav springande på sin trofasta häst).

På norrsidan av torget stötte vi på Ulla och Bo från Löddeköpinge, som besökte samma butiker som vi. I en av dem hittade Maggie efter en stund ett par fina skor på MESTRA HOUSE. Jag bestämde mig direkt för att skorna skulle bli min födelsedagspresent till henne.

Därefter korsade vi torget och satte oss på samma ställe där jag och Kenneth druckit öl 1996 - CAFÉ BOULEVARD. Sedan var det bara att knata uppför Stepanska igen mot hotellet. När vi gick förbi den italienska restaurangen så bokade vi bord till 12:15.

Vi packade det sista och jag finslipade min avskedsdikt för transferresan ut till flygplatsen. Sedan var det bara att hämta våra väskor och checka ut från hotellet.

Vi kom lite tidigt till restaurangen, så vårt bord var upptaget, men snart kunde vi slå oss ned och luncha på "Insalata Greca e Capresse con pane fato casa". Abbiamo bevuto le birre Lobkowicz.

Efter att ha ätit en god lunch på Rispetto, embarkerade vi bussen för den sista etappen ut till flygplatsen. Jag skrev färdigt det allra sista på dikten och läste upp den med hjälp av mikrofonen. Jag tackade Anders och chauffören Viktor och vi lämnade över ett kuvert med kollektivt insamlade medel. Det radarparet gick inte av för hackor. Anders Eriksson är kanske den bästa guide vi haft på våra gruppresor!

Incheckningen var manuell på VACLAV HAVEL -flygplatsen och tog ganska lång tid, men säkerhetskontrollen gick smidigt och vi kunde snart unna oss en kopp kaffe med kaka på EL MUNDO DEL TABACO & CAFE.

Boardingen skedde vid gate D4 och vi fick sätena 13A och B på flight DY3581 till Köpenhamn. Planet lyfte 16:32 och satte hjulen på Kastrups landningsbana exakt en timme senare. Jag löste korsord och snörvlade. En förkylning var i starkt antågande.

Vi fick ut väskorna strax innan 18. Under väntetiden handlade Maggie Calvados i tax-free shopen. Innan vi drog vidare så köpte vi varsin "Grill pölse med pölsebröd" vid bagageutlämningen. Vi tog farväl av några ur ressällskapet.

Öresundståget till Göteborg skulle gå 18:46. Jag köpte duo-biljett i automaten och vi satte oss ner och studerade folk som kom och gick.

Vi steg innanför dörren i vår lägenhet kl. 20:20 och började sortera post och packa upp våra väskor. En resa utan några förvecklingar kunde läggas till handlingarna.

Till toppen av sidan.

Melodi: Möte i monsunen av Taube

Vi reste med Anders som Scandoramaguide, runt till huvudstäder fyra i april.
Budapest var den första, som bjöd vacker utflyktsride och en middag på Donau med stil.

Se'n blev det Vienna, en österrikisk stad, där vi såg så mycket vackert på vår stråt.
Parker, byggnader som stråla och gör själen riktigt glad, men här stanna' vi på land medan vi åt.

Så rulla' vi mot Bratislava med slott på en höjd, och en stadskärna så mysig och så fin.
Prova viner fick vi göra, vilket var en riktig fröjd. Goda vänners lag vid maten och mer vin!

Till Prag såsom slutkläm vi kom rätt sent på da'n, men vad trivsamt allting blev för oss just där.
Lite svalt på morgnarna, men rätt skönt det blev och bra. Tack till alla er som gjorde resan värd!


© PeO Jansson 2015-04-23